MAFRA/Petr Topič
StoryEditor

Česko spoznalo najbohatších ľudí, Kellner je na vrchole

04.10.2018, 11:19
Autor:
ČTKČTK
Súhrnné imanie 80 najbohatších Čechov tento rok dosiahlo 1,106 bilióna korún.

Najbohatším Čechom zostáva majiteľ investičnej skupiny PPF Petr Kellner s odhadovaným majetkom v hodnote 310 miliárd korún.

Druhý je stále premiér a predseda ANO Andrej Babiš, jeho majetok sa v porovnaní s minulým rokom znížil o 13 miliárd na 75 miliárd korún. Na treťom mieste je vlastník skupiny KKCG Karel Komárek, ktorý preskočil realitného magnáta Radovana Vítka. Rebríček najbohatších Čechov dnes zverejnil Forbes na svojom webe.

Súhrnné imanie 80 najbohatších Čechov tento rok dosiahlo 1,106 bilióna korún. Je to viac ako vlani, kedy sa táto suma prvýkrát dostala cez bilión korún. V rebríčku je v porovnaní s minulým rokom 11 nováčikov.

Kellnerov odhadovaný majetok sa medziročne nezmenil. Jeho hlavné investície sú v poskytovaní úverov spoločnosti Home Credit a v telekomunikáciách cez spoločnosti O2 Czech Republic a Cetin.

Babiš je opäť druhý

Babiš vlani kvôli zákonu o konflikte záujmov vložil akcie holdingu Agrofert do trustových fondov, podľa Forbesu ale stále zostáva príjemcom z nich plynúcich benefitov.

Odhad jeho majetku bol znížený kvôli klesajúcej ziskovosti holdingu a rastu jeho dlhu. "Dôvodom sú predovšetkým horšie výsledky chemičiek vyrábajúcich priemyselné hnojivá, ako je nemecký SKW Piesteritz a slovenské Duslo Šaľa a pokračujúca reštrukturalizácia nemeckých pekární Lieken," uviedol Forbes.

Komárek na treťom mieste má majetok v hodnote 67 miliárd korún, Vítkove imanie je 60 miliárd. Na piatom mieste skončil majiteľ Energetického a priemyselného holdingu Daniel Křetínský s 59 miliardami. Za ním je v rebríčku finančník Pavol Tykač s 31 miliardami korún.

Zakladatelia Avastu

"Prvýkrát došlo k rozdielnemu hodnoteniu zakladateľov antivírusového Avastu Eduarda Kučeru a Pavla Baudisa. Vďaka detailným materiálom, zverejneným pri úpise akcií firmy na londýnskej burze, bolo možné spresniť ich podiely," uviedol Forbes.

Baudis je teraz v rebríčku siedmy a s odhadovaným majetkom 27 miliárd korún sa radí zároveň aj medzi českých dolárových miliardárov. Kučera skončil s 19 miliardami deviaty. Medzi zakladateľov Avastu sa dostal spolumajiteľ skupiny Penta Marek Dospiva, ktorého majetok Forbes odhaduje na 22 miliárd.

Prvú desiatku uzatvára investor Zdeněk Bakala, bývalý spolumajiteľ ťažobné firmy OKD, ktorý sa postupne svojich aktív v Česku zbavuje. Jeho majetok je teraz podľa Forbesu 18 miliárd korún.

Najmladším miliardárom sa stal dvadsaťšesťročný podnikateľ Michal Strnad. Tento rok v januári od svojho otca Jaroslava oficiálne prevzal zbrojárske impérium Czechoslovak Group (CSG). Jeho majetok je odhadovaný na 6,7 ​​miliardy korún.

01 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 02 - Modified: 2024-04-03 10:00:00 - Feat.: - Title: Haščákova rodina ovládla rebríček najbohatších Slovákov. Forbes zverejnil zoznam najmajetnejších ľudí sveta 03 - Modified: 2024-04-02 13:00:15 - Feat.: - Title: Najbohatším Slovákom už nie je Chrenko. Forbes vydal rebríček svetových miliardárov 04 - Modified: 2024-03-06 21:27:24 - Feat.: - Title: Vzťahy Česka a Slovenska narušil Matovič, Fiala ich teraz ničí úplne, reaguje Babiš na odloženie rokovaní 05 - Modified: 2024-02-14 18:33:00 - Feat.: - Title: Rozhodnutie súdu rešpektujem, Babiša musíme porážať vo voľbách, vyhlásil český premiér
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 05:38