HSBCReuters
StoryEditor

Zlaté časy sú preč. Éra švajčiarskych bankových účtov zahalených tajomstvom sa skončila

06.10.2018, 15:18
Autor:
TASRTASR
Federálna daňová správa uviedla, že prvýkrát poskytla údaje o finančnom účte na konci septembra podľa globálnych štandardov, ktorých cieľom je zredukovať daňové podvody.

Éra švajčiarskych bankových účtov zahalených tajomstvom sa oficiálne skončila. Alpská krajina známa ako najväčšie svetové centrum pre správu bohatstva zahraničných vlastníkov, začala automaticky zdieľať údaje o klientoch s daňovými úradmi v desiatkach ďalších krajín.

Federálna daňová správa (FTA) v piatok (5.10.) uviedla, že prvýkrát poskytla údaje o finančnom účte na konci septembra podľa globálnych štandardov, ktorých cieľom je zredukovať daňové podvody.

Zlaté časy sa skončili

V niektorých oblastiach však bankové tajomstvo naďalej platí. Švajčiarske úrady nemôžu napríklad automaticky vidieť, koľko majú jeho vlastní občania na bankových účtoch. Ale už sú preč časy, keď si dobre zarábajúci Európania mohli ukryť peniaze za hranicami pred zvedavými očami svojich daniarov.

V prvej fáze si Švajčiarsko začalo vymieňať informácie s krajinami Európskej únie (EÚ) a ďalšími deviatimi jurisdikciami: Austráliou, Kanadou, britskými ostrovmi Guernsey, Jersey a Man, Japonskom, Nórskom a Južnou Kóreou.

Z EÚ sú však z výmeny momentálne vylúčené Cyprus a Rumunsko, pretože zatiaľ nespĺňajú medzinárodné požiadavky na dôvernosť a bezpečnosť údajov, uviedla vo vyhlásení FTA.

Prenos údajov do Austrálie a Francúzska bol odložený, "keďže tieto štáty z technických dôvodov zatiaľ nedoručili údaje FTA", doplnil švajčiarsky úrad, ktorý ešte nemá údaje ani z Chorvátska, Estónska a Poľska.

Približne 7-tisíc bánk, kartelov, poisťovní a iných finančných inštitúcií registrovaných v FTA zbiera údaje o miliónoch účtov a posiela ich švajčiarskej daňovej agentúre. FTA zase poskytuje tieto informácie (o približne dvoch miliónoch účtov) partnerským štátom.

Zahŕňajú meno, adresu, krajinu pôvodu a daňové identifikačné číslo, ako aj inštitúciu, ktorej je hlásenie určené, zostatok na účte a kapitálový príjem, žiadne ďalšie čísla. Aj to však umožňuje úradom skontrolovať, či daňoví poplatníci správne deklarovali svoje zahraničné finančné účty.

80 partnerských štátov

Táto ročná výmena údajov sa na budúci rok rozšíri na približne 80 partnerských štátov za predpokladu, že budú spĺňať požiadavky na dôvernosť a bezpečnosť údajov. Zavádzanie dohody skúma globálne fórum Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) o transparentnosti a výmene informácií pre daňové účely.

Švajčiarske bankové tajomstvo pod medzinárodným tlakom rokmi zoslablo, čo znamená, že bohatí ľudia z celého sveta už nemôžu bez problémov využívať alpskú republiku na ukrytie majetku.

Zmeny priniesli Švajčiarsku silnú a rýchlo rastúcu konkurenciu v podobe nových finančných centier, ako sú Hongkong a Singapur.

01 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 02 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 03 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza 04 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 05 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:54