Reuters
StoryEditor

Spor internetových gigantov. Amazon nám kradne zamestnancov, tvrdí eBay

07.10.2018, 18:44
Autor:
mtmmtm
Aukčná sieň eBay svoje vyšetrovanie spustila po tom, čo jeden z ich predajcov uviedol, že ho pod falošnou zámienkou kontaktoval zamestnanec Amazonu.

Spoločnosť eBay, ktorá prevádzkuje najväčšiu internetovú aukčnú sieň na svete, v stredu obvinila ďalšieho internetového giganta, Amazon, z pokusov o odlákavanie ich predajcov.

K tomu mali predstavitelia Amazonu údajne využívať interný komunikačný systém eBay, čo je podľa aukčnej siene ilegálne.

"Odhalili sme znepokojujúci protiprávny komplot Amazonu, ktorým získaval predajcov z eBay pre svoju platformu," uviedli predstavitelia internetovej aukčnej siene vo vyhlásení. Súčasne listom vyzvali Amazon na okamžité ukončenie aktivít.

Správanie Amazonu podľa spoločnosti eBay, ktorá sídli v Kalifornii, porušuje tamojší zákon, ktorý firmy chráni pred neoprávnenými prístupmi do ich informačných systémov.

Amazon na tieto tvrdenia reagoval vyhlásením, že všetky obvinenia dôkladným spôsobom preverí.

Denník The Wall Street Journal v stredu napísal, že interné vyšetrovanie spoločnosti eBay zistilo, že približne 50 zamestnancov Amazonu v rôznych krajinách sveta poslalo vyše tisíc správ predajcom eBay prostredníctvom ich platformy. Web CNBC uvádza, že komunikácia prebiehala niekoľko rokov.

Aukčná sieň eBay svoje vyšetrovanie spustila po tom, čo jeden z ich predajcov uviedol, že ho pod falošnou zámienkou kontaktoval zamestnanec Amazonu.

Denník The Daily Telegraph s odvolaním sa na údaje zo septembra 2017 uviedol, že Amazon má približne 280-tisíc registrovaných predajcov, zatiaľ čo eBay ich má zhruba 200-tisíc. Obe spoločnosti sa už roky o týchto obchodníkov preťahujú, pretože sa na nich do značnej miery spoliehajú.

Kým Amazon ponúka aj svoje vlastné produkty, Ebay iba sprostredkováva predaj.

Amazon má viac zákazníkov, väčšie tržby aj rýchlejší rast, mnohí predajcovia však podľa agentúry Bloomberg preferujú platformu eBay, ktorá je "čisto trhovým prostredím, kde môžu predajcovia komunikovať priamo so zákazníkmi". Amazon to neumožňuje a na obchodovanie na svojich stránkach vo väčšej miere dohliada.

Internetový gigant Amazon je po spoločnosti Apple druhou najhodnotnejšou spoločnosťou na svete, ktorej trhová kapitalizácia atakuje hranicu jedného bilióna dolárov.

01 - Modified: 2022-03-16 08:05:31 - Feat.: - Title: Európska komisia schválila Amazonu prevzatie hollywoodskeho štúdia MGM 02 - Modified: 2021-05-26 15:09:54 - Feat.: - Title: Svet streamovacích služieb sa otriasa v základoch. Amazon odkúpil giganta MGM za poriadny balík peňazí 03 - Modified: 2021-05-18 12:35:52 - Feat.: - Title: Amazon chce za deväť miliárd dolárov prevziať hollywoodske štúdio MGM 04 - Modified: 2020-11-10 11:51:55 - Feat.: - Title: Brusel ide proti Amazonu. Gigantovi hrozí pokuta viac ako 23 miliárd eur 05 - Modified: 2020-09-22 12:17:54 - Feat.: - Title: Amazon sa odieva do zlatej aj tento rok
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:09