Reuters
StoryEditor

Svetová ekonomika bude rásť pomalšie. MMF zverejnil nový odhad

09.10.2018, 07:46
Autor:
ČTKČTK
Predpokladaný rast je o 0,2 percentuálneho bodu nižší, než odhadoval MMF v apríli. 

Tempo rastu globálnej ekonomiky zostane tento rok aj budúci rok na vlaňajších 3,7 percenta. Vo svojom pravidelnom jesennom výhľade World Economic Outlook to dnes uviedol Medzinárodný menový fond (MMF).

Odhad je vyšší než rast z rokov 2012 až 2016, v porovnaní s jarnou prognózou z apríla však fond výhľad na tento i budúci rok znížil o 0,2 percentuálneho bodu. 

Aprílový odhad bol optimistický

Aprílový výhľad MMF vychádzal z toho, že dynamika globálneho rastu bola všeobecná a rozsiahla. Vývoj od tej doby však ukázal, že čísla boli zrejme príliš optimistické a že rast bude skôr stabilný, upozornil dnes menový fond.

V súčasnosti mnoho ekonomík už dosiahlo, alebo je blízko plnej zamestnanosti, zatiaľ čo predchádzajúce obavy z poklesu spotrebiteľských cien sa vytratili. Napriek horšiemu výhľadu však politici majú stále vynikajúcu príležitosť na zavedenie reforiem na podporu rastu, dodal fond.

Nové riziká

MMF upozornil aj na hrozby ďalšieho vývoja. Rast sa teraz zdá menej vyrovnaný, než ekonómovia pôvodne predpokladali.

Objavili sa určité riziká, s ktorými sa v aprílovej správe nepočítalo, a vzrástla pravdepodobnosť ďalších negatívnych šokov ohrozujúcich rast. V niektorých dôležitých ekonomikách potom rast podporuje politika, ktorá sa v dlhodobom výhľade zdá byť neudržateľná.

V porovnaní s jarným výhľadom teraz fond očakáva, že rast v rozvinutých krajinách bude tento rok a budúci rok o 0,1 percentuálneho bodu nižší. V rozvíjajúcich a rozvojových krajinách je zníženie výhľadu výraznejšie: na tento rok o 0,2 percentuálneho bodu, na rok budúci o 0,4 percentuálneho bodu.

Ohrozené investície

V niektorých rozvíjajúcich sa a rozvojových ekonomikách je tiež zrejmé, že pomalé zvyšovanie úrokov v USA, doplnené obchodné neistotou a v niektorých krajinách tiež ďalšími charakteristickými faktormi, bráni prílevu kapitálu.

Ako funguje obchodná vojna?

V jeho dôsledku tiež oslabili meny, klesli akciové trhy a prejavuje sa tlak na úrokové sadzby. Tento vývoj síce neznamená všeobecný odliv investorov z rozvíjajúcich sa trhov, ani by sa tieto problémy nutne nemali presunúť do krajín so silnejšími základmi, zvyšuje to však náchylnosť k veľkým globálnym šokom.

Akýkoľvek prudký zvrat v rozvojových krajinách by mohol predstavovať významnú hrozbu pre rozvinuté ekonomiky, pretože rozvíjajúce sa a rozvojové ekonomiky predstavujú podľa trhových výmenných kurzov zhruba 40 percent svetového HDP.

Rôzne riziká

Ďalšie riziká spomalenia ekonomického rastu, ktoré sa teraz zdajú byť pre najbližšiu budúcnosť významnejšie, sú spojené s ďalším narušením obchodnej politiky.

Na schválenie čaká nová dohoda o voľnom obchode medzi USA, Mexikom a Kanadou, zatiaľ čo EÚ a Británia rokujú o obchodných podmienkach brexitu. Veľkou hrozbou sú americké clá na čínsky tovar a hrozba ciel na autá a automobilové súčiastky.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Globálnu ekonomiku zatieňujú mračná vojen 02 - Modified: 2024-04-16 17:49:41 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond zhoršil odhad rastu ekonomiky eurozóny. Dôvodom sú Nemecko a Francúzsko 03 - Modified: 2024-03-15 14:55:50 - Feat.: - Title: Inflácia v rozvíjajúcich sa európskych ekonomikách podľa Medzinárodného menového fondu zostáva vysoká 04 - Modified: 2024-03-12 09:51:57 - Feat.: - Title: Vlna krachov podnietila veľké obavy. Americké banky má zachrániť Bazilej III 05 - Modified: 2024-03-04 19:00:00 - Feat.: - Title: Potrebujeme lepší plán štrukturálnej reformy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 14:46