BlockchainReuters
StoryEditor

Technológia kryptomien v priemysle. Kde sa využíva blockchain?

09.10.2018, 16:46
Autor:
vpvp
Blockchain dávno prekročil hranicu kryptomien a bankovníctva

Blockchain ako moderná disruptívna technológia prináša nové možnosti využitia, postupne mení zaužívané tradičné biznis modely. Blockchainové systémy začíname nachádzať v rôznych technologických firmách po celom svete. Prepojenie blockchainu a priemyslu sa nazýva industrializácia blockchainu. 

Celý zmysel blockchainu je vytvoriť decentralizované a hlavne bezpečné spôsoby ukladania, overovania a šifrovania dát. Decentralizované ukladanie údajov v cloudoch odstraňuje mnohé z problémov, ktoré boli v minulosti medializované. Pokročilá kryptografia založená na technológiách blockchainu môže vytvoriť v súčasnosti neprelomiteľné šifrovanie dát.

Industrializácia blockchainu je pomerne nový pojem, spôsobuje ju najmä to, že sa postupne aplikuje vo viacerých odvetviach.

Blockchain a jeho industrializácia má aj svojich odporcov, respektíve odborníkov, ktorí majú pochybnosti o jeho neprelomiteľnosti. Pre HN vyjadril pochybnosti Milan Habrcetl, ktorý je bezpečnostný expert spoločnosti Cisco.

Časť verejnosti vyjadruje obavy nad bezpečnosťou tejto modernej technológie. „Ak novým technológiám nerozumieme, vždy budeme mať obavy. Nikdy neuspejeme tým, že budeme bojovať proti technológiám. Čo musíme urobiť je to, že musíme investovať čas, aby im ľudia porozumeli,” povedal pre HN Rohit Talwar, ktorý je odborník na technológie a zároveň CEO Fast Future. „Myslím si, že jednou z odpovedí by mohlo byť to, čo vytvorila fínska vláda, ktorá vytvorila online nástroj, ktorý môže využiť každý občan. Aby zvýšili vzdelanostnú úroveň a aby porozumeli tomu, ako technológie fungujú, aké sú s nimi spojené riziká a čo od nich očakávame v budúcnosti.

Blockchain pri výrobe áut

Automobilový priemysel patrí na Slovensku k najrozvinutejším. Blockchain má podľa odborníkov šancu uplatniť sa aj v automobilovom priemysle. Predovšetkým zvýšiť efektivitu a spoluprácu naprieč dodávateľským reťazcom, lepšiu synchronizáciu reťazca, sledovanie pôvodu komponentov alebo nezmeniteľné zaznamenanie využitia vozidla či jeho servisnej histórie.

V ropnom a plynárenskom priemysle už funguje

V ropnom a plynárenskom priemysle viaceré spoločnosti navzájom spolupracujú naprieč dodávateľským reťazcom. Tento sektor patrí medzi priekopníkov v industrializácii. Spoločné riešenia využívajúce blockchainovú technológiu zabezpečujú transparentnosť pre všetky strany a znižujú spory a úsilie spojené s ich riadením. Blockchain je jedinečná technológia určená na ochranu údajov v databázach. Vďaka rôznym aplikáciám zabudovaným do strojov blockchainový reťazec uľahčuje efektívny spôsob interakcie priamo medzi sebou.

Najväčšou výzvou pre blockchainové systémy je zdravotníctvo, mohli by umožniť všetkým lekárom a zdravotníkom, bezpečný a jednoduchý prístup k zdravotným záznamom pacientov. Na rozdiel od súčasného byrokratického systému zdravotné záznamy môžu byť kompletne dostupné, prenosné a hlavne bezpečne zabezpečené. Bez ohľadu na to, koľkokrát zmenil pacient lekára alebo zdravotnú poisťovňu.

Blockchain ako jedno z riešení byrokracie

O blockchaine sa čoraz viac hovorí v súvislosti s riešením problémov pri voľbách. Typickými problémami pri tradičných voľbách sú nepresnosti ako nesprávne vyplnený hlasovací lístok alebo nepresnosť pri počítaní. Napriek tomu, že aj v tejto oblasti prebieha vo viacerých krajinách digitalizácia. A v niektorých krajinách už možnosť elektronickej voľby existuje, potýka sa s problémami bezpečnosti. Hlavným problémom je možnosť manipulovať výsledky volieb prostredníctvom nelegálnych hackerov. A presne s týmto môže blockchain pomôcť. Hlasovacie systémy zaistené blokchainovou technológiou by mohli byť nenapadnuteľné. Od registrácie voliča, cez overovanie totožnosti až po hlasovanie, systém by bol nesporný. Skrátil by sa tiež proces zrátavania hlasov. Byrokracia spojená s kúpou nehnuteľnosti je nekonečná prakticky všade. Podobne je to aj pri stavbe. Slovensko patrí medzi krajiny pri ktorých napríklad povolenie stavby vybavuje najdlhšie. Práve blockchainové procesy by mohli vytvoriť systémy, ktoré by mohli byť použité na zjednodušenie procesu a úplné odstránenie dlhých čakacích lehôt.

Okrem volieb by sa mohli blockchainové technológie využívať na odstránenie byrokratických záťaží, eliminovanie korupcie, zlepšenie transparentnosti na jednotlivých úradoch. Napríklad sociálne dávky by mohli byť omnoho ľahšie overené a distribuované, čím by sa zabránilo podvodom. Tento systém by mohol priniesť revolúciu vo verejnom obstarávaní. Inteligentné digitálne zmluvy by mohli zabezpečiť, že štátne finančné prostriedky sa uvoľnia len vtedy, keď budú splnené určité podmienky. Tiež by sa dali efektívnejšie kontrolovať dotácie alebo čerpanie eurofondov. Slovensko plánuje využívať blockchain vo finančnej správe.

Komunikácia medzi školami a zamestnávateľmi sa zjednoduší

Systém založený na blockchaine by mohol priniesť nový rozmer do vzdelávania. Z jednej strany by mohol slúžiť takmer ako databáza pre vzdelávacie záznamy, čo vytvára cestu pre zamestnávateľov a iné vzdelávacie inštitúcie na prístup k citlivým informáciám. V skutočnosti by to mohlo pomôcť univerzitám a ďalším veľkým inštitúciám spolupracovať napríklad s potenciálnymi zamestnávateľmi.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 02 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 03 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving 04 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Bitcoin nemá strop, o polstoročie môže pohltiť tradičný finančný svet, tvrdí kryptomenový expert 05 - Modified: 2024-03-20 21:02:54 - Feat.: - Title: Súd v Čiernej Hore vydal do Kórey magnáta s kryptomenami stíhaného za megapodvod
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:31