Reuters
StoryEditor

Trump stupňuje kritiku na FED: "Myslím, že sa zbláznil"

11.10.2018, 14:58
Autor:
ČTKČTK
Centrálnu banku Trump kritizoval tiež v utorok.

Prezident Spojených štátov Donald Trump v posledných dňoch stupňuje kritiku americkej centrálnej banky (Fed), ktorá podľa neho príliš rýchlo zvyšuje úrokové sadzby.

Na obranu Fedu a jej šéfa Jeromeho Powella sa dnes postavila šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová, podľa ktorej je také zvyšovanie úrokov "legitímne a nevyhnutné". Šéfa Fedu podporili aj ďalší centrálni bankári.

Stúpajúce úrokové sadzby majú negatívny vplyv na dopyt po akciách. "Myslím, že sa Fed zbláznil," povedal Trump po stredajšom prepade na amerických akciových trhoch. Naznačil, že Fed je za tento prepad akcií zodpovedný. Lagardeová ale dnes v reakcii na Trumpove vyhlásenie uviedla, že by šéfa Fedu Powella s "bláznivosťou" nespájala.

Hlavné akciové indexy v USA v stredu odpísali cez tri percentá, index Nasdaq Composite dokonca viac ako štyri percentá. Najviac strácali technologické tituly, kde boli straty ešte oveľa hlbšie.

Na strane FEDu

Na stranu Fedu sa podľa serveru CNBC postavili aj ďalší významní činitelia zo sveta financií. Guvernér britskej centrálnej banky Mark Carney napríklad pochválil Powellove vedomosti ohľadom amerického aj svetového finančného systému a predseda správnej rady najväčšej švajčiarskej banky UBS a bývalý guvernér nemeckej centrálnej banky Axel Weber vyjadril presvedčenie, že Fed sa uberá správnou cestou.

Americkí prezidenti sa v posledných desaťročiach kritike Fedu väčšinou vyhýbali, pretože nezávislosť centrálnej banky je považovaná za dôležitý faktor pre hospodársku stabilitu. Trump sa ale tejto zvyklosti nedrží. "Mám problém s Fedom. Fed divočí," uviedol v stredu prezident.

Centrálnu banku Trump kritizoval tiež v utorok. "Rád vidím nízke úroky. Fed robí to, čo považuje za potrebné, ale mne sa nepáči, čo robia, pretože infláciu máme naozaj pod kontrolou," povedal. "Jednoducho si nemyslím, že je (pri zvyšovaní úrokov) potrebné postupovať tak rýchlo," dodal.

Obavy o nezávislosť banky

Prezidentove výroky na adresu Fedu vyvolávajú obavy o nezávislosti centrálnej banky. Predstavitelia Trumpovej administratívy sa v posledných mesiacoch snaží zdôrazňovať, že prezident nemieni podkopávať schopnosť Fedu robiť rozhodnutia nezávisle na politických tlakoch. "Ako administratíva úplne podporujeme nezávislosť Fedu," povedal podľa médií v lete americký minister financií Steven Mnuchin.

Fed v septembri zvýšil svoju základnú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu do rozpätia 2,0 až 2,25 percenta. Zároveň predpovedal, že do konca tohto roka zvýši úroky ešte raz a že budúci rok prikročí k ďalším trom zvýšeniam úrokov. Powell tiež povedal, že na dosiahnutie normalizácie menovej politiky je potreba ešte uraziť kus cesty. Finančné trhy si to vyložili tak, že Fed je pripravený vo zvyšovaní úrokov pokračovať.

Fed má od amerického Kongresu poverenia usilovať o nízku infláciu a nezamestnanosť. Medziročný rast spotrebiteľských cien v USA v auguste spomalil na 2,7 percenta z júlových 2,9 percenta. Miera nezamestnanosti v septembri klesla na 3,7 percenta a bola najnižšie za takmer 50 rokov.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-22 13:36:47 - Feat.: - Title: Neistota na ropnom trhu nezastaví júnové zníženie sadzieb ECB, vyhlásil guvernér francúzskej centrálnej banky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 11:06