TASR
StoryEditor

Britský veľvyslanec na Slovensku: Tvrdý brexit? Aj žiadna dohoda je lepšia ako zlá

17.10.2018, 16:00
Žiadna britská vláda nebude nikdy súhlasiť s niečím, čo predstavuje hrozbu narušenia integrity krajiny, tak ako to navrhuje EÚ v súvislosti so Severným Írskom, tvrdí pre HN britský veľvyslanec na Slovensku Andy Garth.

V stredu a vo štvrtok sa v Bruseli koná summit lídrov EÚ, ktorý má vyslať jasný signál, či sa Únii a Británii podarí nájsť dohodu o brexite. Existuje podľa vás reálna šanca, že k nej nakoniec obe strany dospejú?
Som optimista a verím, že dohoda je stále možná. Vyjednávači na oboch stranách urobili naozaj obrovský kus práce, jednak na zmluve o vystúpení, ako aj na deklarácii o budúcom vzťahu. A pokrok bol dosiahnutý aj vo zvyšných oblastiach. Žiadna britská vláda však nebude nikdy súhlasiť s niečím, čo predstavuje hrozbu narušenia integrity Spojeného kráľovstva, tak ako to navrhuje EÚ v súvislosti so Severným Írskom. V takom prípade je žiadna dohoda lepšia ako zlá.

Pripravujete sa teda aj na scenár, že k žiadnej dohode nedôjde a bude nasledovať tvrdý brexit?
Nechceme scenár, v ktorom by nedošlo k dohode. Je však povinnosťou každej zodpovednej vlády, aby sa pripravila na všetky možné eventuality. A to vrátane tej nepravdepodobnej, kedy by k dohode neprišlo. Do dnešného dňa sme publikovali 106 odborných, technických dokumentov, ktoré by mali pomôcť podnikateľom, občanom aj spotrebiteľom pripraviť sa na marec 2019 v prípade nedohody. Tieto dokumenty sú k dispozícii na webovej stránke vlády a ľudia sa k ním môžu jednoducho dostať.

Snažíte sa však ešte na poslednú chvíľu dosiahnuť s Bruselom kompromis?
Samozrejme. Naďalej usilovne pracujeme na tom, aby sa dosiahla dohoda, ktorá zabezpečí udržateľný budúci vzťah a zaručí obom stranám pokračovanie prosperity. Predpokladám, že naše plány pre scenár nedohody nebudeme potrebovať. Pripravíme sa však zodpovedne, aby sme zabezpečili čo najhladší odchod, akýkoľvek bude výsledok rokovaní.

Veríte, že kľúčový zlom prinesie práve tento summit?
Sme odhodlaní dosiahnuť dobrú dohodu s našimi partnermi v EÚ. Sme relatívne blízko k doriešeniu posledných zostávajúcich oblastí. Aj keď otázky, ktoré treba doriešiť, sú vážne, veríme, že sa to podarí. Ak budú ambície a pragmatizmus, ktoré sme ukázali pri rokovaniach opätované, dohoda bude. A myslím, že to bude dobré pre nás aj pre našich priateľov a partnerov v EÚ.

Hovoríte o tejto veci i so zástupcami Slovenska?
Áno. Sme v kontakte aj s našimi slovenskými partnermi v súvislosti s prípravami na odchod bez dohody, aby sme minimalizovali akékoľvek narušenie pre občanov, podnikateľov a vlády.

Obracajú sa na vás britské firmy a podnikatelia pôsobiaci na Slovensku s obavami, čo sa stane, ak sa dohodu nepodarí dosiahnuť?
Stretávam sa s mnohými firmami z viacerých krajín, ktoré tu pôsobia. A viem, že Británia je obrovským trhom pre produkciu zo Slovenska. Tu treba povedať, že zdravie britskej ekonomiky ako druhej najväčšej v Európe je automaticky prepojené na prosperitu celkovej európskej ekonomiky. Firmy mi však hovoria, že najväčšou výzvou je pre ne neistota.

Čo ste urobili pre to, aby ste túto neistotu čo najviac minimalizovali?
Detailne sme popísali, ako si predstavujeme budúce partnerstvo. Chceme vzťah, ktorý je rozsahom širší ako ktorýkoľvek existujúci model medzi EÚ a treťou krajinou. Vzťah, ktorý prihliada na našu spoločnú históriu a hodnoty, blízke väzby a jedinečnú štartovaciu pozíciu. Náš návrh rešpektuje nedeliteľnosť jednotného trhu a zabezpečí, že Británia aj EÚ dodržia svoj záväzok voči Severnému Írsku. A ako som už povedal, ak by k dohode nedošlo, vo vydaných technických dokumentoch je uvedené, ako by mali občania a firmy postupovať, aby boli na tento scenár pripravení.

Aký je momentálne podľa vás najpravdepodobnejší scenár?
Veríme, že náš návrh ekonomického a bezpečnostného partnerstva je správny tak pre Spojené kráľovstvo, ako aj pre EÚ. Rešpektuje výsledok referenda a zároveň fakt, že opustíme EÚ bez toho, aby sme museli opustiť Európu. Vytvorí novú rovnováhu práv a povinností, ktorá bude férová pre obe strany. Náš návrh ekonomických vzťahov je najlepším spôsobom ochrany pracovných pozícií v Británii aj v Európe. Zabráni tvrdej hranici medzi Severným Írskom a Írskom, čím zabezpečí integritu Spojeného kráľovstva. Náš návrh bezpečnostného partnerstva napomôže pri ochrane európskych aj britských občanov a umožní nám pokračovať v spolupráci aj po našom odchode.

Boris Johnson povedal, že ak by sa stal premiérom, posunul by brexit o pol roka. Je to reálna možnosť?
Toto nie je pozícia britskej vlády. Spojené kráľovstvo odíde z EÚ 29. marca 2019.

Hovorí sa aj o druhom referende o brexite. Myslíte si, že existuje takáto šanca a brexit by mohol byť na poslednú chvíľu odvrátený?
Nie. Premiérka Theresa Mayová jasne a opakovane povedala, že druhé referendum nebude.

Aké dôsledky bude brexit mať na vzťahy medźi Slovenskom a Britániou? Zmení sa niečo?
Spojené kráľovstvo bolo dobrým priateľom Slovenska, ako mladého národa, pri jeho prvých krokoch. Boli sme jedným zo silných podporovateľov Slovenského členstva v Európskej únii aj Severoatlantickej aliancii. Otvorili sme náš pracovný trh pre Slovákov, ktorí chceli u nás pracovať hneď v prvý den členstva Slovenska v EÚ. Dnes je Británia domovom pre zhruba 100-tisíc Slovákov. Keď sa pozerám za brexit, otvára sa nám vzrušujúci prospekt možnosti zintenzívnenia našich bilaterálnych vzťahov. Môj tím na ambasáde sa rozrastá práve kvôli tomu.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-04-15 14:41:18 - Feat.: - Title: Nemecko si predvolalo iránskeho veľvyslanca kvôli víkendovému útoku na Izrael 03 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom 04 - Modified: 2024-03-27 17:25:12 - Feat.: - Title: Poľský minister Sikorski kritizoval Sergeja Andrejeva, ruského veľvyslanca vo Varšave 05 - Modified: 2024-03-08 21:20:48 - Feat.: - Title: Viaceré krajiny reagovali na varovanie veľvyslanectva USA v Rusku pred útokmi. Neodporúčajú cestovať tam
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 23:56