Reuters
StoryEditor

Európska komisia odmietla návrh talianskeho rozpočtu. Ide o prvý prípad v histórii

23.10.2018, 16:04
Autor:
ČTKČTK
Odmietavý pohľad Európskej komisie na plán rozpočtu nezmenilo ani pondelkové vysvetlenie talianskej vlády.

Európska komisia (EK) odmietla plán talianskej vlády na podobu rozpočtu na rok 2019 a dala Rímu tri týždne, aby predložil návrh nový.

V Štrasburgu to dnes novinárom povedal podpredseda Európskej komisie pre euro, sociálny dialóg, finančnú stabilitu a kapitálové trhy Valdis Dombrovskis.

O situácii v Taliansku sme sa rozprávali s analytikom Martinom Vlachynským

Odmietavý pohľad EK na plán rozpočtu so schodkom 2,4 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) pri vysokom zadlžení krajiny nezmenilo podľa neho ani pondelkové vysvetlenie talianskej vlády.

Je to prvýkrát v histórii, kedy EK pri hodnotení rozpočtových plánov krajín eurozóny k podobnému kroku siahla.

"Vyliečiť dlh novým dlhom"

"Talianska vláda ide otvorene a vedome proti záväzkom, ktoré na seba krajiny vzala," upozornil Dombrovskis.

Porušovanie pravidiel podľa neho môže na prvý pohľad vyzerať lákavo, môže ponúkať ilúziu slobody. "Je lákavé snažiť sa vyliečiť dlh novými dlhmi. Ale v určitej chvíli je potreba dlh splatiť," dodal.

Podľa komisára pre hospodárske a menové záležitosti, dane a clá Pierra Moscoviciho ​​by rozhodnutie nemalo nikoho prekvapiť. Hlavné obavy má Európska komisia predovšetkým z vyššieho deficitu, úrovne dlhu v kombinácii s možnosťami rastu talianskeho hospodárstva.

Plánovaný rozpočet, ktorým sa koaličná vláda premiéra Giuseppa Conteho snaží plniť predvolebné sľuby, zahŕňa napríklad zavedenie základného príjmu pre chudobných či zníženie veku odchodu do dôchodku.

Kritika rozpočtového plánu

Rozpočtové plány Ríma okamžite po publikácii vyvolali kritiku zo strany EÚ aj obavy medzi investormi. Zadlženie Talianska v súčasnosti presahuje 131 percent HDP.

Pre každého občana tejto juhoeurópskej krajiny tak predstavuje záťaž približne 37 tisíc eur. Náklady na obsluhu dlhu zhruba zodpovedajú výdavkom krajiny na školstvo.

Druhý najvyšší dlh

Dlh Talianska je po dlhu Grécka v eurozóne druhý najvyšší a Moscovici ho dnes označil za "nepriateľa talianskej a európskej ekonomiky". Jeho zníženie musí byť pre Taliansko strategickou prioritou, čo ale teraz odmietnutý návrh neukazuje. Eurozóna je postavená na vzájomnej dôvere členských krajín, podotkol Dombrovskis.

Moscovici dnes pred novinármi upozornil, že komisia nemieni spochybňovať priority talianskej vlády napríklad pri snahe podporiť investície či boj s chudobou. "Mnohé z nich dávajú v talianskom kontexte zmysel a komisia do domácich rozhodnutie talianskej vlády nechce nijako vstupovať," povedal.

"Čo nás ale znepokojuje sú vplyvy tejto rozpočtovej politiky na talianskych občanov, na ľudí," dodal eurokomisár.

01 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 02 - Modified: 2024-04-23 19:00:15 - Feat.: - Title: V centre Ríma evakuovali hotel pre únik toxických výparov 03 - Modified: 2024-04-23 06:51:33 - Feat.: - Title: Štát hospodáril nad očakávania. V Únii však stále patríme k hriešnikom, pripísali sme si smutné prvenstvo 04 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 05 - Modified: 2024-04-22 06:32:56 - Feat.: - Title: Miláno mierni nočný život. Zakáže jedlo aj zmrzlinu v uliciach, predajcovia sa búria
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 08:34