Rusko
StoryEditor

Rusko uvalilo sankcie na ukrajinských politikov. Tí tvrdia, že im neprekážajú

01.11.2018, 13:29
Autor:
ČTKČTK
Podľa Ukrajincov majú byť sankcie krokom k ovplyvneniu nadchádzajúcich volieb.

Rusko zaviedlo sankcie voči 322 ukrajinským predstaviteľom - politikom i podnikateľom - a 68 ukrajinským firmám, ktorým zmrazí aktíva v Rusku a zakáže vývoz kapitálu.

Príslušné nariadenie dnes podpísal predseda ruskej vlády Dmitrij Medvedev. Moskva tvrdí, že ide o odpoveď na opatrenia, ktoré Kyjev podniká proti Rusku.

Cieľom sú voľby

Šéf ukrajinskej diplomacie Pavlo Klimkin označil sankcie za úvodný diel seriálu, ktorým sa Moskva pokúsi ovplyvniť voľby na Ukrajine v budúcom roku.

Ruské sankcie sa podľa agentúry Interfax vzťahujú napríklad na sudcov ústavného súdu, ukrajinských poslancov alebo vyšších úradníkov a veľkých ukrajinských podnikateľov.

Na čiernu listinu boli zaradení napríklad bývalí šéfovia vlád Arsenij Jaceňuk a Julija Tymošenková, minister vnútra Arsen Avakov, bývalý vodca nacionalistickej organizácie Pravý sektor Dmytro Jaroš, tajomník bezpečnostnej rady Oleksandr Turčynov, ukrajinský veľvyslanec v USA Valerij Čalyj alebo starší syn prezidenta Petra Porošenko Oleksij, ktorý je poslancom.

Môžu ich zrušiť

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov objasnil, že hlavy štátov sa na sankčný zoznamy tradičné nedávajú: "To už by bolo cez čiaru."

Ruská vláda si vynútila právo sankcie zrušiť "v prípade, že Ukrajina zruší reštriktívne opatrenia zavedené proti ruským občanom a firmám".

Čierna listina môže podľa Interfaxu radových Ukrajincov prekvapiť tým, že niektorí ukrajinskí vodcovia a ľudia z ich okolia síce radikálne broja proti Rusku, ale neštítia sa na rusko-ukrajinských vzťahoch zarábať.

Ukrajincom sankcie nevadia

Ukrajinskí politici dali najavo, že im zaradenie na ruský sankčný zoznam nevadí, ale naopak.

"Kremeľské sankcie ma nevzrušujú. Nepodnikám ani tu, ani tam," zareagovala bývalá premiérka Tymošenková, ktorá kandiduje na najvyššiu funkciu.

Zároveň sa pozastavila nad tým, že na čiernej listine sa nevyskytli podniky prezidenta Porošenka, jej politického súpera.

"Nie je nás 322, ale milióny Ukrajincov," vyhlásil minister vnútra Avakova. "Budeme krotiť rozzúreného psa Putinovho režimu a nakoniec určite vyhráme, pretože naša vec je správna!" dodal.

Na správnej ceste

"Ruské sankcie nikoho na Ukrajine nezastrašia," ubezpečil generálny prokurátor Jurij Lucenko, ktorý na čiernej listine takisto figuruje. Neprikladal by tomu žiadnu váhu, berie to len za potvrdenie, že je "na správnej ceste".

Podľa expremiéra Jaceňuka by Kyjev mal Moskve odpovedať ďalšími žalobami na medzinárodných súdoch. Blahoželá však všetkým, ktorí sa dostali na "zoznam vlastencov".

Ukrajina v reakcii na anexiu Krymu v marci 2014 zaviedla protiruské sankcie, ktoré podľa údajov agentúry TASS postihli 1228 právnických a 468 fyzických osôb, medzi ktorými boli ruskí politickí činitelia, úradníci, podnikatelia, novinári a tiež vodcovia proruských separatistov na východe Ukrajiny. Tieto sankcie sa postupne rozširovali, naposledy tento rok v júni.

01 - Modified: 2024-04-26 06:35:32 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú tanky Abrams. Sú zraniteľné pri nasadení dronov 02 - Modified: 2024-04-26 05:15:02 - Feat.: - Title: Za nápis "Smrť režimu" si má 17-ročná ruská študentka odpykať 3,5 roka 03 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 04 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 05 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:43