StoryEditor

Stop špinavému lobingu, odkazujú investori priemyselným gigantom

02.11.2018, 23:00
Autor:
emoemo
Medzi veľkými investormi, ktorí chcú zmenu prístupu, je napríklad anglikánska cirkev alebo švédsky štátny dôchodkový fond.

Významné inštitúcie vyzývajú veľké firmy ako BP, Unilever a Volkswagen, aby ich prestali zastupovať lobisti, ktorí nerešpektujú parížsku klimatickú dohodu.

Medzi veľkými investormi, ktorí chcú zmenu prístupu, je napríklad anglikánska cirkev alebo švédsky štátny dôchodkový fond. Ich investície v súčte dosahujú dvoch biliónov dolárov.

Investori v liste žiadajú 55 spoločností, ako sú Unilever, Nestlé, BP, Rio Tinto, Rolls-Royce alebo Volkswagen, aby firmy "revidovali lobistické pozície prijaté organizáciami, ktorých sú členmi". Najmä skupiny, ktoré sa vymedzujú voči snahám o nápravu klimatických zmien, informoval denník Independent.

Adresátmi výzvy sú teda firmy s veľkými emisiami skleníkových plynov a významnou rolou v sektoroch s veľkou spotrebou energie.

Rozhodnutie bojovať proti "špinavému" lobingu prichádza niekoľko týždňov potom, čo Medzivládny panel pre zmeny klímy OSN (IPCC) varoval, že emisie skleníkových plynov sa musia do roku 2030 znížiť takmer o polovicu, ak sa ľudstvo chce vyhnúť globálnej ekologickej katastrofe. OSN chce v roku 2020 začať s rokovaniami, pripomína server Institutional Investor.

"Mätúce a nesúrodé praktiky korporátneho lobingu podkopávajú schopnosť vlád reagovať na zmenu klímy a napĺňať ciele parížskej dohody. Obchodné združenia svoj nátlak často vyvíjajú za zatvorenými dverami, čo je z hľadiska verejnej politiky týkajúcej sa zmeny klímy zákerné," myslí si Adam Matthews z Penzijnej komisie anglikánskej cirkvi.

"Ako zdôrazňuje nedávna správa IPCC, ide o veľa a čas je proti nám. Je teda správne, že investori od najväčších európskych znečisťovateľov chcú, aby prehodnotili svoje lobistické praktiky," doplnil.

Ak svetoví lídri dodržia svoje aktuálne klimatické záväzky, planéta bude podľa správy IPCC na konci storočia o tri stupne Celzia teplejšia. Najhoršie dôsledky globálneho otepľovania - úplné vymiznutie koralových útesov, úbytok ľadu v Severnom ľadovom oceáne a zničenie ostrovných komunít - nenastanú, ak sa teplota Zeme zdvihne o menej ako 1,5 stupňa Celzia. Podľa vedcov však bude táto hranica počas dvadsiatich rokov prekročená.

"Dlhodobí investori majú jasný záujem na tom, aby sa parížska dohoda naplnila a celý svet prešiel na nízkoemisné hospodárstvo. Akcionári správne očakávajú, že firmy, do ktorých investovali, budú hájiť klimatickú politiku nutnú k naplneniu týchto cieľov. Čo znamená chcieť to aj po záujmových združeniach, ktorých sú firmy členmi," konštatovala Stephanie Pfeiferová, šéfka Skupiny inštitucionálnych investorov pre klimatickú zmenu.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid. 

01 - Modified: 2024-04-17 07:23:44 - Feat.: - Title: Top zamestnávateľ na východe čelí veľkej pokute. Štát im chce zobrať dvojnásobok toho, čo za rok zarobili 02 - Modified: 2024-04-15 10:30:00 - Feat.: - Title: Na dovolenku vďaka vlastným výkalom? Prvá továreň na svete premení ľudské exkrementy na letecké palivo 03 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou 04 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 05 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:25