StoryEditor

Ministri eurozóny diskutovali s Talianskom o rozpočte. Pravidlá platia pre každého, tvrdí Kažimír

06.11.2018, 09:22
Autor:
TASRTASR
Slovenský minister financií Peter Kažimír upozornil, že eurozóna má pravidlá, ktoré platia pre každého člena.

Ministri financií eurozóny sa snažia neeskalovať spor s Rímom, aj keď talianska vláda návrhom rozpočtu na rok 2019 vedome porušila dohody.

V spore týkajúcom sa talianskeho rozpočtu sa ministri financií eurozóny, ktorí sa stretli v Bruseli, predbežne vyhýbajú otvorenej konfrontácii.

"Dúfame, že Taliansko zosúladí návrh rozpočtu s pravidlami," uviedol šéf Euroskupiny Mario Centeno v pondelok v Bruseli. Rím má čas ešte do 13. novembra, aby Európskej komisii (EK) predložil upravený rozpočet. V krajnom prípade hrozia Taliansku sankcie.

EK odmietla taliansky návrh rozpočtu pre vysoký deficit. Toto historicky bezprecedentné rozhodnutie už vyvolalo mierne turbulencie na trhoch. EK by mala oznámiť záverečné hodnotenie 21. novembra.

​Taliansky verejný dlh predstavuje 2,3 bilióna eur, čo je vyše 130 percent talianskeho hrubého domáceho produktu (HDP), a patrí k najvyšším na svete. Krajina má preto vzhľadom na pravidlá eurozóny povinnosť znižovať dlh v strednodobom horizonte.

Keďže nová vláda chce splniť predvolebné sľuby, ktorých súčasťou je napríklad základný príjem alebo zvýšenie dôchodkov, návrh rozpočtu počíta s podstatne vyšším schodkom.

Taliansko musí byť z dôvodu vysokého dlhu opatrné, myslí si nemecký minister financií Olaf Scholz. EK podľa neho dala Rímu "priateľské" rady a teraz musia pokračovať diskusie. Podobne sa vyjadril aj francúzsky minister financií Bruno Le Maire. EK podľa neho podala ruku, a teraz je na Taliansku, či sa jej chytí.

Predstavitelia vlády, predovšetkým vicepremiér Matteo Salvini, už deklarovali, že budú varovania Bruselu ignorovať. To vyvolalo kritiku niektorých ministrov financií.

Podľa rakúskeho ministra Hartwiga Lögera vyvolalo správanie Talianska prekvapenie. Členovia menovej únie majú vzájomnú zodpovednosť, povedal írsky minister financií Paschal Donohoe.

Slovenský minister financií Peter Kažimír upozornil, že eurozóna má pravidlá, ktoré platia pre každého člena. Cieľom je zlepšenie životných podmienok občanov v Európe, napríklad prostredníctvom reforiem v eurozóne. Taliansko však ohrozuje tento cieľ.

01 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-15 20:51:38 - Feat.: - Title: Plán na výstavbu záchytných centier pre migrantov v Albánsku sa odkladá, informuje talianske ministerstvo 03 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 04 - Modified: 2024-04-14 19:02:00 - Feat.: - Title: V talianskej oblasti Napola zaznamenali slabé zemetrasenie 05 - Modified: 2024-04-12 20:45:46 - Feat.: - Title: Počet obetí výbuchu vodnej elektrárne na severe Talianska stúpol na sedem
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 05:15