Reuters
StoryEditor

Problémy Trumpa v USA zvyšujú riziko pre obchodné vzťahy s Úniou

07.11.2018, 18:29
Autor:
TASRTASR
Demokrati získali kontrolu nad Snemovňou reprezentantov, čo im dáva väčšie šance blokovať Trumpovu domácu agendu, ale v prípade zahraničnej politiky zostávajú prezidentove možnosti prakticky nedotknuté.

Výsledok takzvaných polčasových volieb do amerického Kongresu pravdepodobne povedie k tomu, že prezident Donald Trump vo svojej zahraničnej politike ešte pritvrdí, domnievajú sa viacerí európski analytici, politici aj diplomati. Najväčšie obavy v nich vyvolávajú ďalšie kroky amerického prezidenta v súvislosti so zahraničným obchodom.

Demokrati získali kontrolu nad Snemovňou reprezentantov, čo im dáva väčšie šance blokovať Trumpovu domácu agendu, ale v prípade zahraničnej politiky zostávajú prezidentove možnosti prakticky nedotknuté. Nedá sa tak očakávať, že by sa ohľadne obchodného konfliktu s Čínou či Trumpovho prístupu k Iránu niečo zmenilo.

"Rozsiahle právomoci prezidenta, najmä v oblasti zahraničnej politiky, zostávajú nezmenené," povedal pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk predseda zahraničného výboru nemeckého parlamentu Norbert Röttgen. Podľa neho je potrebné sa pripraviť na možnosť, že po porážke (v Snemovni reprezentantov) bude Trump ešte viac polarizovať, než v období kampane.

Jeho šance v oblasti zahraničnej politiky zvyšuje fakt, že v Senáte si republikáni udržali dominanciu. Práve Senát zohráva väčšiu úlohu v zahraničnej politike USA.

Navyše, obchod patrí k oblastiam, kde prezident môže konať bez súhlasu Kongresu. Podľa viacerých európskych diplomatov a analytikov tak teraz, keď nebude môcť do takej miery realizovať svoju domácu agendu, bude konflikt s Čínou pokračovať, prípadne sa môže ešte vyostriť.

Problémy Trumpa na domácej scéne zvyšujú aj pravdepodobnosť, že Trump bude pokračovať vo svojich hrozbách voči Európe, vrátane ciel na dovoz áut z Európskej únie.

Júlová návšteva predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera v Bielom dome zabezpečila na určitý čas prímerie. Ale už minulý mesiac americký minister obchodu Wilbur Ross obvinil EÚ z blokovania pokroku v obchode a uviedol, že "trpezlivosť Donalda Trumpa má svoje hranice".

Ako dodal analytik Jeremy Shapiro, Trump je presvedčený, že EÚ má z obchodu s USA podstatne viac než naopak. "Predpokladám preto, že ak bude mať (Trump) doma politické problémy, pôjde do nových konfrontácií," dodal Shapiro.

01 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 02 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:15