Reuters
StoryEditor

Nezvyčajná kríza. Tanzánia nasadila armádu kvôli kešu orieškom

12.11.2018, 16:21
Autor:
klkl
Farmári sa sťažovali, že od nich súkromné firmy vykupujú kešu za príliš nízke ceny. Zakročil prezident.

Tanzániu zasiahla nezvyčajná kríza. Z príslušníkov armády sa stali zberači orieškov. Jedna z najsilnejších afrických ekonomík rieši konflikt farmárov proti výkupcom kešu orieškov.

Farmári sa sťažovali, že výkupcovia ponúkali za kešu príliš nízke ceny, ktoré nepokrývali ani ich náklady. Výkupcovia na druhú stranu odmietali platiť štátom nastavené ceny. 

Kupec štát

Prezident John Magufuli sa problém rozhodol vyriešiť rázne. V pondelok zatvoril všetky aukcie s kešu orieškami a oznámil, že všetko, čo farmári vyprodukovali, odkúpi štát. 

"Ak súkromní kupujúci nedokážu odpovedať vláde a povedať nám, koľko ton si kúpia do pondelka, vláda kúpi všetky kešu orechy a máme na to peniaze," povedal počas víkendu. 

Dnes svoje sľuby dodržal. Na zozbieranie 90-tisíc ton kešu orieškov využil armádu, ktorá ich má v nákladných autách zviezť do skladu na juhovýchode krajiny, kde budú spracované a predávané zahraničným kupcom. 

Príliš nízke ceny

Veľká časť tohtoročnej úrody však už bola predaná miestnym kupcom za nevyhovujcich podmienky. Podľa prezidenta sa tohtoročná produkcie kešu v Tanzánii pohybuje na úrovni okolo 210-220 tisícoch ton. Štát teda vykúpil len to, čo zostalo. 

Konflikt vznikol pre veľmi nízke výkupné ceny, za ktoré chceli kupcovia surovinu od farmárov kupovať. Tí boli ochotní platiť 1,550 šilingov (0,6 eura za kilogram) za kilogram, čo podľa farmárov nepokrývalo ani ich náklady. Štát požadoval, aby sa kešu predávalo za 3-tisíc šilingov za kilogram (1,17 eura).

Prezident Magufuli prisľúbil, že štát kešu od farmárov odkúpi za 3 300 šilingov za kilogram (1,28 eura). 

Výmena ministrov

Počas napätého víkendu prezident pre krízu vymenil dvoch ministrov - pôdohospodárstva a obchodu. Argumentoval, že neboli schopní ochrániť miestnych farmárov aj napriek tomu, že ceny kešu klesajú celosvetovo. 

"Je pravda, že cena kešu klesla v Indii a Vietname, ale naše úrady sa nezaťažovali tým, aby pomohli farmárom," povedal pri príležitosti výmeny ministrov. "Zo strany obchodníkov sme pozorovali koordinovaný postup s cieľom frustrovať farmárov, aby ceny znižovali," dodal. Prezident je presvedčený, že kešu oriešky z Tanzánie sú najvyššej kvality a teda by sa mali predávať aj za vyššie ceny.

Kešu oriešky sú pre Tanzániu najdôležitejšou poľnohospodárskou položkou. Podľa štátnej centrálnej banky sa ich celková hodnota v minulej sezóne vyšplhala na viac ako tristo miliónov eur.

01 - Modified: 2024-04-15 09:12:14 - Feat.: - Title: Pri povodniach v Tanzánii zahynulo 58 ľudí 02 - Modified: 2024-03-31 12:00:00 - Feat.: - Title: Zjedzte každý deň pár kešu orieškov a pozorujte, ako zafungujú na vaše telo 03 - Modified: 2023-12-07 09:07:14 - Feat.: - Title: Rozmýšľaš, že utečieš pred snehom do tepla? Cestokino prinieslo užitočné informácie o Zanzibare a Tanzánii 04 - Modified: 2023-12-04 05:55:42 - Feat.: - Title: Zosuvy pôdy po silných lejakoch si v Tanzánii vyžiadali najmenej 47 obetí 05 - Modified: 2023-12-03 18:48:00 - Feat.: - Title: Zosuvy pôdy v severnej Tanzánii si vyžiadali najmenej 20 mŕtvych
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 18:45