StoryEditor

"Eufória odumrela." Kryptomeny zasiahol prudký pád, bitcoin je najnižšie v tomto roku

20.11.2018, 14:34
Takmer všetky virtuálne meny zaznamenali za posledných 24 hodín výrazný pokles. 

Trh s kryptomenami zasiahol v posledných dňoch prudký pád. Takmer všetky virtuálne meny zaznamenali za posledných 24 hodín výrazný pokles. 

Bitcoin sa prvýkrát v tomto roku dostal pod hranicu 4500 dolárov. Najznámejšia kryptomena tak zaznamenala denný pokles o 16 percent a aktuálne sa obchoduje za 4472 dolárov. Za týždeň sa mena podľa Coinmarketcap prepadla o 22 percent. 

"Eufória odumrela," uviedol analytik Fawad Razaqzada zo spoločnosti Forex.com. "Viacero ľudí stratilo záujem," dodal.

Vývoj hodnoty bitcoinu za posledný týždeň:

coinmarketcap

​Ďalšie z hlavných kryptomien tiež strácajú. Ethereum vykazoval denný pokles 15 percent a hodnota virtuálnej meny XRP sa prepadla o 6,65 percent. Rapídny pád zaznamenal Bitcoin Cash, ktorý stratil až 38 percent svojej hodnoty. 

"Najznámejšia kryptomena Bitcoin prerazila dôležitú technickú hranicu 6 000 dolárov, čo spustilo vlnu výpredajov. V polovici uplynulého týždňa zaznamenala tretí najhorší denný prepad v tomto roku, keď oslabila o vyše 11 percent. Za ostatných 5 dní oslabil Bitcoin o 1 000 dolárov. Od absolútneho maxima o približne 80 percent, čo predstavuje tretí najväčší prepad v histórii," hodnotí aktuálnu situáciu na trhu analytik Jakub Rosa. 

Klesajúci trend virtuálnych mien je dlhodobý. Trhová kapitalizácia Bitcoinu je dnes o 34 miliárd dolárov nižšia ako pred mesiacom. Analytik J&T banky Stanislav Pánis hovorí, že aj najskalnejší prívrženci kryptomien už strácajú o ne záujem. 

"Kúpa kryptomien pripomína stávku v kasíne, či lístok v lotérii. Nedokážete predpovedať, či padne červená alebo čierna. S investovaním to nemá nič spoločné," dodáva Pánis. 

Za prepadom môže byť Bitcoin Cash

"Pád v posledných dňoch je spôsobený klasickými výpredajmi a medvedím trhom. Spôsobené to môže byť aj tým, že kryptomeny sa koncom roka 2017 poriadne prepálili a záujem o ne predbehol reálny technologický vývoj," hovorí analytik Pro Partners Holding Martin Lindák

Podľa Lindáka mohol paniku spustiť aj Bitcoin Cash, kde prišlo k deleniu kvôli nezhodám v jeho vývojárskej komunite. "Jednoducho jedna strana chcela to a druhá zase niečo iné, tak sa radšej rozhodli pre fork (delenie) Bitcoin Cashu a oba projekty si idú svojou cestou. To mohlo spôsobiť mierny stres medzi kryptomenami," dodal analytik. 

Coinmarketcap

Štiepenie štvrtej najväčšej digitálnej meny Bitcoin Cash môže stáť za aktuálnym prepadom kryptomien aj podľa Jakuba Rosu. "Rozdelil kryptokomunitu a zanechal ju bez jasného názoru, keďže sa objavili dve súperiace frakcie, z ktorej každá navrhuje iné riešenie pre upgrade," dodal.

Budúcnosť kryptomien

Experti aj napriek dlhodobému poklesu trhu s kryptomenami veria, že budúcnosť by mohla patriť virtuálnym menám. Malo by tiež prísť k ich stabilizácii, otázne je v akom časovom horizonte. 

Martin Lindák tvrdí, že kryptomeny určite majú budúcnosť. "Je to vrchol kryptografie/šifrovania a zároveň decentralizácie. Napriek tomu, treba ešte chvíľu počkať, kým sa technológia vo väčšej miere implementuje a pretaví do reality," tvrdí.

"Problémom kryptomien je, že stále ešte nie je na trhu veľa reálnych prípadov, kde sa technológia používa a kde znížila náklady, či už obyvateľstvu alebo podnikateľom," hovorí Lindák.

Podľa Jakuba Rosu záujem IT odborníkov zatiaľ neutícha. "Všetko však nasvedčuje, že nastáva tvrdé pristátie a vytriezvenie. Minimálne dovtedy, kým fundament nedobehne ošiaľ z uplynulého roka. Na kryptomeny negatívne doliehajú aj aktuálne problémy celého technologického sektora vedené stratami FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google), ktoré sa poklesom o 20 percent dostali do medvedieho trhu," dodal Rosa. 

  

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 02 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 03 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving 04 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Bitcoin nemá strop, o polstoročie môže pohltiť tradičný finančný svet, tvrdí kryptomenový expert 05 - Modified: 2024-03-20 21:02:54 - Feat.: - Title: Súd v Čiernej Hore vydal do Kórey magnáta s kryptomenami stíhaného za megapodvod
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:14