Peter KažimírTASR
StoryEditor

Európska komisia zhodnotila návrhy rozpočtov, Slovensko plní kritériá

21.11.2018, 13:48
Autor:
TASRTASR
Komisia upozornila, že v prípade Talianska ide o mimoriadne závažný nesúlad s odporúčaním.

Európska komisia (EK) v stredu v rámci tzv. európskeho semestra prijala stanoviská k návrhom rozpočtových plánov členských štátov eurozóny na rok 2019 a určila, či sú v súlade s ustanoveniami Paktu stability a rastu. Slovenský návrh rozpočtového plánu je podľa eurokomisie vo všeobecnosti v súlade s Paktom stability a rastu.

Komisia na úvod správy upozornila, že v prípade Talianska posúdila zrevidovaný návrh rozpočtového plánu, ktorý nová vláda predložila 13. novembra a potvrdila, že ide o mimoriadne závažný nesúlad s odporúčaním Rady EÚ z 13. júla 2018. Exekutíva EÚ aj vo svojom prvom stanovisku z 23. októbra upozornila Rím, že pôvodný návrh rozpočtového plánu Talianska (predložený 16.10.) je v nesúlade s Paktom stability a rastu.

V prípade desiatich členských štátov – Cypru, Grécka, Fínska, Holandska, Írska, Litvy, Luxemburska, Malty, Nemecka a Rakúska – EK dospela k záveru, že ich návrhy rozpočtového plánu sú v súlade s Paktom stability a rastu na rok 2019.

V prípade troch krajín – Estónska, Lotyšska a Slovenska – eurokomisia upozornila, že ich návrhy rozpočtového plánu sú vo všeobecnosti v súlade s Paktom stability a rastu, lebo predložili plány, ktoré by mohli viesť k určitej odchýlke od ich strednodobého rozpočtového cieľa.

Pri štyroch členských štátoch – Belgicko, Francúzsko, Portugalsko a Slovinsko – existuje riziko, že ich budúcoročné návrhy rozpočtového plánu nebudú v súlade s Paktom stability a rastu.

Španielsko je predmetom postupu pri nadmernom deficite. Komisia uviedla, že celkový deficit Španielska by mal na budúci rok klesnúť pod 3 percentá, čím krajina zavŕši postup pri nadmernom deficite. Rozpočtový návrh predložený Madridom je podľa EK vystavený riziku nesúladu s Paktom stability a rastu.

Exekutíva EÚ zároveň oznámila, že prijala viaceré opatrenia v rámci Paktu stability a rastu, čo sa týka aj krajín mimo eurozóny. Pokiaľ ide o Taliansko, nanovo posúdila pravdepodobné nedodržanie dlhového kritéria. Taliansky verejný dlh dosiahol v roku 2017 úroveň 131,2 percenta HDP (37-tisíc eur na obyvateľa) a prekročil referenčnú hodnotu stanovenú v zmluve na úrovni 60 percent HDP. Analýza EK dospela k záveru, že dlhové kritérium by sa malo považovať za nedodržané, a preto je opodstatnený postup pri nadmernom deficite na základe dlhu.

V prípade Maďarska EK dospela k záveru, že na odporúčanie Rady z júna nereagovalo účinnými opatreniami, a navrhuje Rade adresovať Maďarsku revidované odporúčanie, aby v roku 2019 dosiahlo ročnú štrukturálnu úpravu vo výške aspoň 1 percento HDP.

Aj pokiaľ ide o Rumunsko EK upozornila, že krajina neodpovedala účinnými opatreniami na odporúčanie Rady z júna tohto roku, a rovnako navrhuje Rade adresovať Rumunsku revidované odporúčanie, aby v roku 2019 dosiahlo ročnú štrukturálnu úpravu na úrovni aspoň 1 percento HDP.

V prípade Grécka, ktoré 20. augusta vystúpilo zo záchranného programu Európskeho mechanizmu pre stabilitu, EK prijala prvú správu v rámci posilneného rámca dohľadu. Komisia dospela k záveru, že Gréckom predložený návrh rozpočtového plánu na rok 2019 zaručuje, že bude v súlade s jeho záväzkom dosiahnuť primárny prebytok vo výške 3,5 percenta HDP. Pokrok reforiem v iných oblastiach sa považuje za nerovnomerný a grécka vláda by sa mala približovať k cieľom rýchlejšie, upozornila eurokomisia.

01 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 02 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 03 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 04 - Modified: 2024-04-15 12:40:07 - Feat.: - Title: Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti 05 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:52