Reuters
StoryEditor

Talianska vláda má diskutovať o rozpočte. Chystá sa ustúpiť Bruselu?

26.11.2018, 08:58
Autor:
TASRTASR
Brusel nesúhlasil s návrhom talianskeho rozpočtu a zamietol ho prvýkrát v histórii Európskej únie.

Talianska vládna koalícia diskutuje o znížení plánovaného rozpočtového schodku na budúci rok až na dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP) s cieľom vyhnúť sa disciplinárnemu konaniu zo strany Bruselu.

Uviedol to v pondelok nemenovaný zdroj z talianskej vlády. Už predtým zástupca ministerstva dopravy naznačil, že vláda by mohla "jemne vyladiť" ciele v oblasti rozpočtového deficitu, aby zabránila sankciám zo strany Bruselu a turbulenciám na trhu.

Podľa najnovších informácií vládneho zdroja rokuje vládna koalícia o znížení budúcoročného rozpočtového deficitu na 2-2,1 percenta hrubého domáceho produktu.

Redukcia v oblasti rozpočtového schodku

Ďalší zdroj dodal, že vláda sa zíde večer, aby zvážila redukciu cieľov v oblasti rozpočtového schodku. Pôvodne zaslala Európskej komisii na posúdenie návrh rozpočtu počítajúci so schodkom na úrovni 2,4 percenta hrubého domáceho produktu.

Bol to podstatne vyšší deficit, než plánovala predchádzajúca vláda. Tá zvažovala na rok 2019 rozpočtový deficit na úrovni 0,8 percenta hrubého domáceho produktu.

Prvýkrát v histórii EÚ

Nová vláda ale rozhodla o vyššom schodku. Jej argumentom bolo, že vyššie výdavky podporia ekonomiku, čo následne umožní znížiť vysoký štátny dlh. Ten je po Grécku najvyšší v Európskej únii. S takýmto postupom ale Brusel nesúhlasil a návrh talianskeho rozpočtu zamietol, prvýkrát v histórii Európskej únie.

Určité ústupky naznačil už štátny tajomník talianskeho ministerstva dopravy Armando Siri. Ako povedal pre denník Il Messaggero, Taliansko by mohlo zvážiť "jemné vyladenie" svojich cieľov v oblasti rozpočtového deficitu a vyhnúť sa tak turbulenciám na trhu.

"S cieľom zachrániť rozpočet a zároveň zabrániť zvyšovaniu otrasov na trhu by sa dalo uvažovať o jemnom vyladení," odpovedal Siri na otázku denníka, či Taliansko nepristúpi k zníženiu svojich cieľov v oblasti rozpočtového deficitu.

01 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 02 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 03 - Modified: 2024-04-16 12:56:32 - Feat.: - Title: Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:58