StoryEditor

Trumpove clá nefungujú, deficit zahraničného obchodu USA vrástol o miliardu dolárov

30.11.2018, 13:07
Autor:
mtmmtm
Dlhodobá snaha prezidenta Trumpa o zníženie deficitu zahraničného obchodu, o čo sa usiluje najmä zavádzaním dovozných ciel, sa tak míňa účinkom

Rozdiel medzi objemom amerického dovozu a vývozu tovaru sa zväčšuje. V októbri dosiahol tento deficit po piatich mesiacoch trvalého rastu hodnoty 77,2 miliardy dolárov. Dlhodobá snaha prezidenta Trumpa o jeho zníženie, o čo sa usiluje najmä zavádzaním dovozných ciel, sa tak míňa účinkom.

Deficit amerického zahraničného obchodu s tovarom v októbri vzrástol o približne miliardu dolárov, vyplýva z najnovšej analýzy vládnej agentúry USCB (United States Census Bureau), ktorá spadá pod americké ministerstvo obchodu. Hodnota amerického importu tak bola v minulom mesiaci o 77,2 miliardy dolárov vyššia, než hodnota exportu.

Správa agentúry USBC je jedným z prvých komplexných meraní zahraničného obchodu krajiny od zavedenia poslednej várky amerických dovozných ciel.

V septembri totiž prezident Donald Trump uvalil desaťpercentné clo na čínsky tovar, ktorého ročný dovoz do Spojených štátov dosahuje hodnoty 200 miliárd dolárov. Trump navyše hrozí, že ak nedôjde k dohode medzi USA a Čínou, zdvihne tieto clá od budúceho roka na 25 percent.

Kľúčová súčasť obchodnej politiky

Zavádzaním týchto opatrení usiluje americký prezident o zníženie deficitu zahraničného obchodu Spojených štátov. Zatiaľ čo ekonómovia nepovažujú jeho výšku za relevantný ukazovateľ americkej konkurencieschopnosti, pre Trumpa sa stalo jeho znižovanie kľúčovou súčasťou obchodnej politiky, píše server Business Insider.

Sľúbil totiž, že zníženie dosiahne okrem iného uzavretím nových, výhodnejších zmlúv s obchodnými partnermi Spojených štátov. O neférovom prístupe iných krajín k USA hovorí Trump najmä v súvislosti s Čínou, ktorú obviňuje z nekalých obchodných praktík a krádežou amerického duševného vlastníctva. Číňania si naopak sťažujú na Trumpove "vydieračstva".

Clá objem dovozu neznižujú

Tento rok už Trump uvalil dovozné clá na čínsky tovar v hodnote 250 miliárd dolárov. Okrem toho zaviedol clá na dovoz ocele a hliníka. Želaný efekt v podobe znižovania deficitu zahraničného obchodu sa však nedostavil. Porovnanie amerického dovozu a vývozu je stále viac naklonené v prospech dovozu, pričom tento rozdiel by mohol do konca tohto roka prelomiť rekordnú hranicu. Rekordný export do USA minulý mesiac oznámila aj samotná Čína.

Clá, ktoré dvíhajú cenu dovážaného tovaru tak zatiaľ jeho objem príliš neznižujú. Minuloročná americká daňová reforma totiž okrem iného spôsobila, že Američania majú viac peňazí, čo dvíha dopyt po dovážanom tovare aj keď je drahší, píše CNN. Ďalším vysvetlením môže byť to, že sa Američania pred avizovaným zvýšením ciel od budúceho roka snažia "predzásobiť".

Trump sa má s čínskym prezidentom Si Ťching-pingom stretnúť na summite G20 v Argentíne ktorý bude prebiehať v týchto dňoch, čo mnohí interpretujú ako poslednú možnosť pre uzavretie dohody medzi Spojenými štátmi a Čínou, ktorá by zažehnala ďalšiu eskaláciu obchodnej vojny. "Podľa prezidenta Trumpa existuje možnosť, že k dohode skutočne dôjde," uviedol Trumpov ekonomický poradca Larry Kudlow.

Obchodné vojna totiž značne doľahla na mnohé americkej firmy. Čínske odvetné opatrenia poškodzujú amerických poľnohospodárov, zatiaľ čo tamojší výrobcovia produktov z ocele sa sťažujú, že dovozné clá zvýšila náklady na výrobu.

01 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 02 - Modified: 2024-03-15 14:55:42 - Feat.: - Title: Čo je novou doktrínou americkej obchodnej politiky 03 - Modified: 2023-12-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Zloduch alebo obeť? Huawei sa ocitol v pasci 04 - Modified: 2023-06-24 22:38:12 - Feat.: - Title: Huawei ukazoval, ako vyzerá pokrok v telefónoch. Ako uspela v teste jeho aktuálna vlajková loď? 05 - Modified: 2020-11-27 10:53:50 - Feat.: - Title: Čína zavedie na vína z Austrálie viac ako 200-percentné clá
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:26