plynovod, plynReuters
StoryEditor

Bulharsko chce vybudovať nový plynovod z Ruska. Stáť má vyše miliardy

30.11.2018, 21:28
Autor:
ČTKČTK
Projektu bulharskej štátnej plynárenskej spoločnosti Bulgartransgaz dnes dali zelenú bulharskí poslanci.

Bulharsko pokračuje v plánoch na prepravu ruského plynu do Európy. Vypíše tender za 1,4 miliardy eur na nové rameno plynovodu TurkStream (Turkish Stream) s dĺžkou 484 kilometrov, ktoré by z juhu obišlo Ukrajinu.

Projektu bulharskej štátnej plynárenskej spoločnosti Bulgartransgaz dnes dali zelenú bulharskí poslanci. Oznámenie prichádza uprostred rastúceho napätia medzi Moskvou a Kyjevom.

Balkánska krajina ležiaca na periférii Európskej únie (EÚ) dúfa, že jej nový plynovod prinesie peniaze a vplyv, ale podľa agentúry Reuters sa obáva, že obnovený rusko-ukrajinský konflikt plán na prepravu plynu z Ruska do Európy opäť prekazí.

Už raz sa tak stalo v roku 2014. Vtedy Rusko upustilo od plánu na plynovod South Stream, ktorý mal tiež dodávať plyn do Európy cez Bulharsko a obísť Ukrajinu.

Moskva jeho zrušenie odôvodnila opozíciou Bruselu, ktorý sa proti bulharskej spolupráci s Ruskom skutočne postavil aj kvôli vtedy vypuklejšiemu konfliktu na Ukrajine.

Aby možnej opozícii EÚ predišla, uisťuje teraz Sofia, že nový plynovod bude stavať podľa európskych energetických pravidiel.

TurkStream je súčasťou plánu moskovského vedenia obísť Ukrajinu, ktorá je v súčasnosti najdôležitejšou tranzitnou krajinou ruského plynu do Európy, a posilnenia svojej pozície na európskom trhu.

Jeho dve ramená budú mať ročnú kapacitu 15,75 miliardy kubických metrov. Ruský energetický gigant Gazprom už prvé rameno do Turecka dokončil, prúdiť by ním mal plyn pre miestnu spotrebu.

Nový plynovod povedie z bulharsko-tureckej hranice cez celé Bulharsko do Srbska. Záujem podieľať sa na takzvanom trhovom teste budúceho rozšírenia bulharskej plynovej sústavy už signalizoval Gazprom.

Bulharská ministerka energetiky Temenužka Petkovová jeho oznámenie označila za "výnimočne dobrú správu pre bulharskú energetiku", pretože podľa nej naznačuje, že druhé potrubie TurkStreamu skutočne povedie cez bulharské územie.

Bulharsko navyše plánuje napojiť svoju plynovodnú sústavu v roku 2020 na grécku a srbskú sieť. V dlhodobom horizonte chce táto najchudobnejšia krajina Európskej únie, ktorá je aj po 12 rokoch členstva v EÚ takmer úplne závislá na ruskom plyne, postaviť veľkú rozvodnú stanicu pri Varne v Čiernom mori.

Dúfa, že sa tak stane plynovým prepravným uzlom v regióne. Pre tento zámer má podporu EÚ. Do budúcnosti chce Sofia svoje energetické dodávky a prepravné trasy diverzifikovať, napísala agentúra DPA.

01 - Modified: 2024-04-25 21:58:47 - Feat.: - Title: Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, obvinil ho bývalý koaličný partner 02 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 03 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 04 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 05 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:41