Reuters
StoryEditor

Bieda vo Francúzsku. Ľudia sa búria, pretože mnohí nemajú ani na jedlo

04.12.2018, 10:07
Demonštrácie "žltých viest" sú zatiaľ najsilnejším a najnásilnejším prejavom nesúhlasu s politikou Emmanuela Macrona.

Hoci majú vyššie platy ako Slováci, nemajú na konci mesiaca na jedlo. A zdraženie palív bolo pre Francúzov poslednou kvapkou. Vláda sa zatiaľ snaží demonštrantov upokojiť rokovaniami.

Na dne košíka Floriana Doua sú klobásy za päť eur a nič iné. Pri nákupe v supermarkete si mohol dovoliť len toľko, a to aj vďaka tomu, že bol výrobok v zľave. Bol koniec minulého týždňa, koniec mesiaca. "Celý môj plat aj mojej ženy sú už desať dní preč," posťažoval sa.

​Práve toto spája množstvo ľudí, ktorí sa vypravili z vidieka do francúzskej metropoly. Hoci ľudia z malého francúzskeho mesta Guéret nemajú veľa peňazí, rozhodli sa posledné zdroje vynaložiť na cestu do Paríža, aby protestovali proti vládnemu rozhodnutiu zdvihnúť ceny pohonných hmôt.

Demonštrácie "žltých viest" sú zatiaľ najsilnejším a najnásilnejším prejavom nesúhlasu s politikou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Väčšina ľudí, riadená iba informáciami na sociálnych sieťach, sa nakoniec dostavila v sobotu na Champs-Élysées a k brehom rieky Seiny, kde ich už vláda nemohla ignorovať. Násilné protesty, pri ktorých horeli aj automobily, sú však všadeprítomné po celom Francúzsku a priniesli už prvé obete. Traja ľudia zomreli, približne 260 bolo zranených a okolo 400 bolo zatknutých.

"Žijeme v trvalom strese"

Napríklad neďaleko Lyonu v Puy-en-Velay podľa denníka Le Monde horela radnica. Francúzi sú nespokojní aj s tým, že sa o ich problémy nestarajú ani miestni politici. Napríklad bývalý starosta tohto mesta Laurent Wauquiez, šéf republikánov a líder regionálnej tripartity, sa stal terčom kritiky po tom, čo sa vysmial protestujúcim vo svojom dištrikte.

Podobné protesty však Francúzi očakávali od začiatku Macronovej vlády, ktorý už v kampani sľuboval, že obmedzí sociálny štát, pokúsi sa vytvoriť vyrovnaný rozpočet a Francúzsko spraviť viac konkurencieschopným. Až navýšenie cien palív mu však spôsobilo skutočné problémy. Zasiahlo totiž obyčajných ľudí, ktorí už aj tak majú hlboko do vrecka a automobily potrebujú ku každodenným činnostiam. Medzi protestujúcimi sú ľudia pracujúci ako vodiči autobusov, sanitiek, kamiónov, ale aj elektrikári a inštalatéri.

"Žijeme v trvalom strese," hovorí 46-ročný Fabrice Girardin, ktorý donedávna pracoval ako pokladač kobercov. "Na konci každého mesiaca riešime otázku, či budeme mať čo jesť. Už teraz sme na nule," pokračuje. So svojím priemerným platom 1200 eur len tak tak pokryje náklady za účty.

Podobne je na tom aj matka troch detí Laetitia Depourtouxová, ktorá pracuje ako sestra v nemocnici. Hoci s manželom zarobia v prepočte okolo tritisíc eur, tvrdí, že po zaplatení splátok za hypotéku a bežných účtov nemajú na konci mesiaca nič. Obaja sa preto pripojili k demonštráciám v hlavnom meste. "Kým bude toto hnutie pokračovať, budeme jeho súčasťou," tvrdí Depourtouxová.

Hľadá sa riešenie

Francúzska vláda v pondelok v snahe zastaviť protesty, ku ktorým sa už pripojili aj stovky zamestnancov sanitnej služby, začala politické konzultácie. Práve tie majú pomôcť vyriešiť krízu vyvolanú protestmi takzvaného hnutia žltých viest namiesto spomínaného vyhlásenia výnimočného stavu. Po nich vraj premiér Édouard Philippe ohlási nové opatrenia.

Minister financií Bruno Le Maire v pondelok povedal, že by sa malo urýchliť znižovanie daní. Kríza okolo protestov má podľa neho hlboké korene. "Menej verejných výdavkov a nižšie dane, to je podmienka blahobytu všetkých Francúzov, to sú podmienky, ako sa zbaviť našej dlhovej záťaže," dodal minister.

Zatiaľ Philippe začal konzultácie so zástupcami politických strán a v utorok prijme delegáciu hnutia žltých viest. Prvý z politikov, s ktorými premiér rokoval, bola parížska starostka Anne Hidalgová. "Prišla som tlmočiť názor Parížanok a Parížanov, ktorých pohľad na mesto v takom stave šokuje," uviedla s tým, že ju premiér uistil, že sa členovia mestského zastupiteľstva budú v budúcom týždni zapájať do prípravy bezpečnostných opatrení.

Philippe kvôli situácii nešiel na klimatickú konferenciu do Poľska. Medzi politikmi, ktorých v nasledujúcich dňoch prijme, bude aj Marine Le Penová z Národného združenia (RN), Nicolas Dupont-Aignan zo strany Forza, Francúzsko (DLF), Olivier Faure zo Socialistickej strany (PS), Benoît Hamon zo strany Génération.s , Jean-Christophe Lagarde zo Zväzu demokratov a nezávislých (UDI) a ďalší.

01 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní 02 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 03 - Modified: 2024-04-17 10:12:12 - Feat.: - Title: Francúzsko na nás svojimi krokmi vyvíja nátlak, reaguje Azerbajdžan na obvinenia Paríža 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-14 21:53:38 - Feat.: - Title: "Prevzali sme zodpovednosť." Francúzsko potvrdilo, že sa v čase útoku Iránu podieľalo na obrane Izraela
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 08:37