Reuters
StoryEditor

Británia môže jednostranne ukončiť brexit, rozhodol európsky súd

10.12.2018, 08:25
Autor:
ČTKČTK
Rozhodnutie súdu tak potvrdilo to, čo už avizoval generálny advokát Súdneho dvora EÚ.

Súd Európskej únie dnes potvrdil, že Veľká Británia môže jednostranne stiahnuť svoj zámer odísť z EÚ. Rozhodnutie by sa muselo uskutočniť v súlade s britskou ústavou. Výsledkom by podľa súdu bolo, že krajina by zostala členom spoločenstva za rovnakých podmienok ako doteraz.

Súd sa k veci vyjadril len deň pred tým, než by mal britský parlament hlasovať o zmluve upravujúcej samotný britský odchod z únie. Podľa súdu môže Londýn svoje rozhodnutie stiahnuť do chvíle, než táto dohoda začne platiť, alebo do uplynutia dvoch rokov od britského oznámenie o odchode, teda do 29. marca 2019.

Rozhodnutie by muselo byť výsledkom demokratického procesu v súlade s britskými ústavnými požiadavkami. Toto "jednoznačné a bezpodmienečné" rozhodnutie by následne musela britská vláda oznámiť písomne ​​Európskej rade, uviedol súd.

So žiadosťou o výklad článku 50 Lisabonskej zmluvy o fungovaní EÚ, ktorou sa okolnosti britského odchodu riadia, sa na súdnu inštanciu obrátil súd v škótskom Edinburghu kvôli sporu medzi skupinou proeurópskych škótskych politikov a britským ministrom pre brexit. Príslušný článok totiž o možnej zmene postoja odchádzajúcej členskej krajiny priamo nič neuvádza.

Na to dnes súd sám poukázal, keď uviedol, že článok zmenu rozhodnutia nezakazuje, ale tiež nijako výslovne neumožňuje. Súd sa domnieva, že ak má podľa článku 50 členská krajina EÚ suverénne právo samostatne sa rozhodnúť o odchode, plynie z toho, že má analogické právo svoje rozhodnutie zmeniť.

"Podmieniť právo na odvolanie (zámeru vystúpiť) jednomyseľným súhlasom Európskej rady, ako navrhovali Európska komisia a Európska rada, by zmenilo jednostranné suverénne právo v právo podmienené a bolo by nezlučiteľné s princípom, že členský štát nemôže byť nútený k tomu, aby EÚ opustil proti svojej vôli," uviedol súd v tlačovej správe.

01 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 02 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:13