Theresa MayováReuters
StoryEditor

Utorkové hlasovanie o brexite možno nebude, vyjadrí sa Mayová

10.12.2018, 13:05
Autor:
ČTKČTK
Mayová vystúpi pred poslancami s prejavom, čo je podľa opozičných labouristov očividným signálom odkladu utorkového hlasovania.

Britská Dolná snemovňa o brexite v utorok hlasovať nebude. S odvolaním sa na svoje zdroje to dnes uviedla agentúra Bloomberg, rovnakú informáciu má aj hlavná politická redaktorka BBC Laura Kuenssbergová.

Hovorkyňa premiérky Theresa Mayovia len krátko pred zverejnením týchto informácií však vyhlásila, že s utorkovým hlasovaním sa počíta. Snemovňa na twitteri oznámila, že o 16:30 SEČ vystúpi Mayová pred poslancami s prejavom, čo je podľa opozičných labouristov očividným signálom odkladu utorkového hlasovania.

Po Mayovej bude hovoriť líderka Dolnej snemovne Andrea Leadsomová, ktorá v tejto parlamentnej komore sprostredkúva vládnu agendu, a potom minister pre brexit Stephen Barclay. Mayová bude hovoriť na tému odchod z EÚ a Barclay o článku 50 Lisabonskej zmluvy o fungovaní EÚ, ktorým sa odchod Británie z únie riadi.

Premiérka dopoludnia zvolala konferenčný hovor so svojimi ministrami, na ktorom podľa niektorých britských médií chce rozhodnúť o možnom odklade utorkového hlasovania.

Hovorkyňa Mayovej ale vyhlásila, že podobné konferenčné hovory sú rutinné a že na tom dnešnom chce ministrov oboznámiť o svojich víkendových rokovaniach s predstaviteľmi ďalších krajín EÚ.

"Premiérka hovorila cez víkend s radom lídrov. Hovorila s predsedom (Európskej rady a Európskej komisie) Donaldom Tuskom, Jean-Claudom Junckerom, hovorila s (írskym premiérom) Leom Varadkarom, hovorila (s nemeckou kancelárkou) Angelou Merkelovou a (s holandským premiérom) Markom Rutteom," citoval Reuters hovorkyňu Mayovej.

Hovorkyňa tiež vyhlásila, že dnešný verdikt Súdneho dvora Európskej únie o brexite na britskom postoji nič nemení a že existujúcu podobu dohody považuje premiérka za konečnú.

​Rovnako sa dnes k textu dohody vyjadril cez svoju hovorkyňu aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. "Otvárať rokovania znovu nebudeme," povedala Junckerova hovorkyňa.

01 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 02 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 03 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 04 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat 05 - Modified: 2023-11-18 09:33:44 - Feat.: - Title: Čínski turisti sa vracajú do Londýna, ale míňajú dramaticky menej
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 20:04