Na protestoch proti Macronovým reformám sa v utorok v Marseille zúčastnili i stredoškoláci, ktorí si kľakli pred policajtov.Reuters
StoryEditor

Popredný francúzsky politológ pre HN: Protesty sú príležitosťou na atentáty

13.12.2018, 23:00
Prezident Macron má smolu, že explózia sociálnych problémov vyšla na neho, tvrdí pre HN popredný francúzsky politológ Jacques Rupnik.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron prišiel tento týždeň s výraznými opatreniami, ktorých cieľom je ukončiť už mesiac trvajúce protesty v Paríži a ďalších mestách. Rozhodol okrem iného o veľkom zvýšení minimálnej mzdy či daňových úľavách. Sú tieto návrhy dostatočné?
Macron ponúkol viac než akékoľvek opozičné strany. Dokonca viac, než by ktokoľvek vôbec považoval za možné. Z jeho strany to bol skutočne obrovský ústupok. O to väčší, ak vezmeme do úvahy, koľko peňazí to všetko bude stáť. Náklady sa odhadujú na osem, možno desať miliárd eur.

To by malo vážny dosah na ekonomiku krajiny...
Prirodzene. Znamenalo by to totiž, že Francúzsko znovu prekročí trojpercentnú hranicu svojho rozpočtového deficitu. Všetci pritom dobre vieme, aké dôležité bolo pre prezidenta Macrona hneď prvý rok od nástupu k moci ukázať, že Francúzsko dokáže dodržať svoje záväzky a zostať pod hranicou troch percent. Ak Macron rozhodol o zvýšení minimálnej mzdy takmer o desať percent, vyšiel požiadavkám protestujúcich naozaj výrazne v ústrety.

Bude to demonštrantom stačiť na to, aby svoje protesty ukončili?
Žlté vesty sú hnutím zvláštneho typu. Majú sociálne požiadavky, sú istou revoltou proti daniam, ale v ich prípade ide o niečo viac. Sú výsledkom nielen sociálnej, ale i demokratickej krízy. Pretože zlyhávajú všetky väzby medzi politickým systémom a veľkou časťou obyvateľstva. Tou chudobnejšou a menej vzdelanou, ktorá žije na periférii, a nie v najväčších mestách krajiny. Práve tu vidíme veľmi negatívny postoj voči politickému systému a stranám.


V posledných týždňoch to všetko vyplávalo na povrch a niektoré strany sa to snažili zužitkovať.


Darí sa im využiť túto situáciu?
Nie. Napokon, vidíme to aj v najnovších prieskumoch verejnej mienky. V tomto hnutí vládne negatívny element, ktorého hlavným vyjadrovacím prostriedkom je slovo „Nie“. Tak, ako v Česku existuje hnutie ANO, by som hnutie žltých viest nazval NIE. Takže toto je druhý problém, ktorý považujem za demokratický. No existuje ešte aj tretí problém. Ten je politický a týka sa toho, ako sa z celej tejto situácie dostať von.

V čom spočíva podstata politického problému?
V tom, že sa nedá vyjednať dôstojné ukončenie krízy, keď nemáte s kým hovoriť. Pre toto hnutie je typické, že odmieta politických predstaviteľov či sprostredkovateľov. Tradične by to boli politické strany. Takže Mac...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 04 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 05 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 12:12