Centrála Googlu v Pekingu. V USA chce mať materská firma Alphabet základňu na oboch pobrežiach.Reuters
StoryEditor

Francúzsko zdaní internetových gigantov. Do rozpočtu im natečie pol miliardy

17.12.2018, 15:55
Autor:
ČTKČTK
Francúzsko v Bruseli dlhodobo presadzuje zavedenie celoeurópskej digitálnej dane.

Francúzsko od januára zavedie daň, ktorej budú podliehať príjmy veľkých internetových firiem, ako je Google či Facebook.

Oznámil to dnes minister financií Bruno Le Maire, podľa ktorého by za budúci rok mala daň priniesť do francúzskeho rozpočtu asi 500 miliónov eur. Minister návrh oznámil týždeň potom, čo prezident Emmanuel Macron avizoval v reakcii na sociálne protesty sériu krokov, ktoré štátnu pokladnicu prídu odhadom na desať miliárd eur.  

Opatrenie pod názvom GAFA​

Opatrenie - pre ktoré sa v krajine vžil názov GAFA podľa iniciálok firiem Google, Apple, Facebook a Amazon - by podľa ministra financií malo nadobudnúť účinnosť, až zákon schváli parlament. Dolná komora už s návrhom súhlasila, Senát by o ňom podľa ministra mal hlasovať začiatkom budúceho roka, uviedla agentúra AFP. 

Francúzsko v Bruseli dlhodobo presadzuje zavedenie celoeurópskej digitálnej dane. Podľa zatiaľ posledného spoločného francúzsko-nemeckého návrhu by sa nepriama daň mala týkať firiem s celkovým minimálnym príjmom v celom svete 750 miliónov eur ročne a príjmom v EÚ vo výške 50 miliónov eur. Diplomati odhadujú, že by tomuto kritériu mohlo vyhovovať takmer 200 spoločností na čele so spomínanými obrami.

Paríž nemieni poľaviť tlaku

Francúzsky minister dnes objasnil, že Paríž nemieni v súvislosti s vlastnou daňou nijako poľaviť v tlaku na prijatie európskej dane a že dúfa v jej schválenie do marca.

Členské krajiny návrh na rokovaní Rady EÚ začiatkom decembra neschválili kvôli sporom o to, či budú v dani zohľadnené len príjmy z reklamy na internete, alebo aj predaj užívateľských údajov.

Tradičné podniky platia podstatne vyššie dane než internetové firmy. Posledne menované totiž často nemajú v Európe žiadne sídlo a nemôžu byť teda na kontinente zdaňované, alebo podnikajú v tých európskych krajinách, kde je výhodný daňový režim. 

Francúzsko sa obáva rastu deficitu hrubého domáceho produktu (HDP), okrem iného kvôli daňovým škrtom či rastu minimálnej mzdy, s ktorými pod tlakom protestov prišiel minulý pondelok Macrona.

Premiér Édouard Philippe v nedeľu odhadol, že deficit sa bude v budúcom roku pohybovať okolo 3,2 percenta HDP, čím Francúzsko prekročí trojpercentnú hranicu stanovenú pravidlami EÚ.

01 - Modified: 2024-04-23 18:38:43 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať. Majú sa v nej konať preteky 02 - Modified: 2024-04-23 16:01:32 - Feat.: - Title: Letisko vo Francúzsku vo štvrtok ochromí štrajk, tvrdia leteckí dispečeri 03 - Modified: 2024-04-23 13:04:35 - Feat.: - Title: Polícia vysťahovala pred olympiádou ďalší tábor migrantov v Paríži 04 - Modified: 2024-04-22 14:14:13 - Feat.: - Title: Francúzsky starosta vyvolal pobúrenie nacistickým pozdravom. Urobiť tak mal dvakrát 05 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:48