EY
StoryEditor

Mladí Briti, ktorí v biznise prerazili vďaka chobotnici

17.12.2018, 23:00
Investičná firma, ktorej názov znie po slovensky práve chobotnica, sa totiž netají ambicióznym plánom.

Investičná spoločnosť Octopus Group má za cieľ zásobovať zelenou energiou milióny britských domácností.

Chobotnica, ktorá sa skúša dostať do každej domácnosti. Aj také prirovnanie vám napadne, keď sa započúvate do príbehu britskej spoločnosti Octopus.

Investičná firma, ktorej názov znie po slovensky práve chobotnica, sa totiž netají ambicióznym plánom – v nasledujúcich piatich až desiatich rokoch dodávať čisté energie miliónom domácností v Británii i za jej hranicami.


Sektory, ktoré čakajú zmeny

Keď v roku 2000 rozbiehali svoj biznis, mali čosi viac ako 20 a boli čerství absolventi vysokej školy – Simon Rogerson, Chris Hulatt a Guy Myles. Úspory síce nemali žiadne, ich biznis model však bol jasný – zohnať investorov, ktorí sa nebudú pozerať ani tak na okamžitú návratnosť vkladov, ako skôr na dosah a perspektívu investícií.

Prvý rok venovali zháňaniu takýchto investorov. Dnes ich spoločnosť spravuje majetok takmer 100-tisíc investorov v celkovej hodnote blížiacej sa k 10 miliardám eur. Portfólio ich investícií je skutočne široké – od prenajímania nehnuteľností a podpory začínajúcich firiem, cez obnoviteľné zdroje energie a finančné technológie až po školstvo a zdravotnú starostlivosť.

„Od začiatku sme verili, že s našou stratégiou môžeme uspieť. Pôsobíme síce v pomerne rôznorodých odvetviach, ale rozhodne sme si ich nevybrali náhodne. Všetky tieto sektory spája jedna vec – v blízkej budúcnosti ich čakajú rozsiahle zmeny a inovácie. A práve tomuto faktu sme sa museli prispôsobiť, ak sme chceli uspieť,“ hovorí pre HN spoluzakladateľ Octopus Group Chris Hulatt.

Firmu dnes Hulatt vedie spoločne s Rogersonom, ktorý je jej generálnym riaditeľom. Hulatt má na starosti expanzie na medzinárodné trhy. Obaja sú aktuálnymi britskými EY Podnikateľmi roka. Guy Myles opustil spoločnosť pred štyrmi rokmi.

Octopus Group sa za 18 rokov vypracovala od nuly na aktuálnych 1 300 zamestnancov. „Základným prvkom v našej firme je tímovosť. Každý zamestnanec je členom tímu. Je pre nás veľmi dôležité, aby k nemu mali všetci prístup.“

Obrovské možnosti biznisu

Najväčší dôraz koncern v súčasnosti kladie na obnoviteľné zdroje energie. A to nielen vo Veľkej Británii, ale aj v Taliansku, Austrálii či ďalších krajinách. Manažéri Octopusu sa tiež pozerajú po nových trhoch a snažia sa objaviť možnosti investovania. Tie sa im raketovo zvyšujú zároveň s tým, ako jednotlivé vlády čoraz intenzívnejšie podporujú investície do inteligentných budov a ďalších prvkov smart cities. „Všetci naši klienti majú pozitívny prístup k udržateľnému rozvoju.

Chodia do takých supermarketov a nakupujú výrobky takých producentov, ktorí dodržiavajú túto filozofiu. O to sa snažíme aj my,“ dopĺňa Hulatt, podľa ktorého sa prechod k čistým energiám v poslednom čase každoročne enormne zrýchľuje. Aj preto spoločnosť verí, že v najbližších rokoch by mohla dodávať zelené energie miliónom domácností.

Hoci Británia nepatrí medzi európskych lídrov v ekológii a obnoviteľných zdrojoch, situácia sa zlepšuje aj tu. Ochrana životného prostredia, ekologickejšia práca farmárov či dotačné programy sú dlhodobou súčasťou stratégie britskej vlády. Udržateľný rozvoj je takisto prioritou mnohých britských investícií smerujúcich do medzinárodných dôchodkových fondov či iných aktív.

Octopus Group je tak otvorená úvahám o investícii v každej krajine sveta, ktorá podporuje princípy udržateľného rozvoja. Možnosti biznisu sú v tomto smere naozaj obrovské a rýchlo sa zväčšujú. Na porovnanie – v roku 2006 dosiahli tržby skupiny zhruba osem miliónov eur. Vlani už prekročili 300 miliónov eur s vyše 130-miliónovým ziskom po zdanení.

Firma chce okrem energetiky rozširovať svoje aktivity aj v ďalších v sektoroch, na ktorých jej mimoriadne záleží. V niektorých pôsobí už dnes, aktívne sa však obzerá aj po nových odvetviach. Samozrejme, za podmienky, že prispejú k udržateľnému rozvoju. V posledných rokoch vstúpila do oblasti vzdelávania či zdravotnej starostlivosti. Začala budovať sieť škôl so špeciálnymi vzdelávacími potrebami. Snaží sa pomáhať deťom, ktoré to potrebujú. Významným segmentom, na ktorý sa sústreďuje, sú finančné služby.

Globálne metropoly

Na Slovensku zatiaľ Octopus Group nepôsobí. Sústreďuje sa predovšetkým na veľké medzinárodné trhy s rozvinutou infraštruktúrou a technológiami. Možnosti investícií do skutočne veľkého biznisu jej poskytujú globálne metropoly ako Londýn.
K tomu, aby to tak zostalo aj po brexite koncom marca budúceho roka, by mali prispieť aj politickí lídri. „Vláda bude musieť po brexite aktívne investovať do mnohých sektorov, aby sme mali šancu uspieť v globálnej konkurencii. Máme odvetvia s dlhou tradíciou, ako je energetika, ktorá má infraštruktúru starú viac ako 25 rokov. Aj niektoré ďalšie sektory pracujú v podmienkach vybudovaných pred viacerými dekádami. V týchto segmentoch sú nevyhnutné technologické zmeny a modernizácia. A na to sú v britskom biznise potrební talentovaní mladí ľudia,“ uzatvára Hulatt.


01 - Modified: 2023-09-07 14:03:42 - Feat.: - Title: Padol definitívny verdikt. Firma British American Tobacco svoje aktivity v Rusku a Bielorusku predá 02 - Modified: 2023-01-11 20:48:14 - Feat.: - Title: Wagnerovci tvrdia, že našli telo jedného z dvoch Britov nezvestných na Ukrajine 03 - Modified: 2022-07-06 04:35:37 - Feat.: - Title: "Neochvejná" podpora od Britov. Johnson verí, že Ukrajina získa späť územie zabrané Ruskom 04 - Modified: 2020-02-27 21:50:18 - Feat.: - Title: Briti zaplatia za odchod z Únie ochranou svojich dát 05 - Modified: 2019-06-13 09:49:36 - Feat.: - Title: Údaje sú katastrofálne, tvrdí odborník. Na prípadný tvrdý brexit je pripravené minimum britských firiem
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 18:55