veterná energiaReuters
StoryEditor

Britskí investori: Prechod na čisté energie sa už čoskoro výrazne zrýchli

17.12.2018, 23:00
Energetický sektor aktuálne predstavuje najväčšiu výzvu.

V Británii je 23 miliónov domácností. Každá z nich je naším potenciálnym klientom, tvrdí pre HN Simon Rogerson, generálny riaditeľ Octopus Group a aktuálny britský EY Podnikateľ roka.

Vaša spoločnosť Octopus Group pôsobí vo viacerých veľkých segmentoch, od správy investícií, cez obnoviteľné zdroje energie až po školstvo a zdravotnú starostlivosť. Vďaka čomu sa vám darí takéto rozdielne odvetvia manažovať pod jednou strechou?

Máme naozaj rozsiahlu štruktúru. Každý z našich biznisov vyžaduje individuálny prístup. Vďaka nášmu centrálnemu manažmentu sme však schopní rýchlo prijímať správne rozhodnutia. Poviem príklad – vidíme, že konkrétny segment potrebuje posilniť. Pošleme tam teda povedzme šiestich ľudí. Trúfam si tvrdiť, že práve tento biznis model vyniesol Octopus na vrchol.



Firmu ste zakladali ako 25-ročný čerstvý absolvent vysokej školy spolu s vtedy 23-ročným Christopherom Hulattom. Bolo to v roku 2000. Ako máte dnes rozdelené riadenie firmy?

Ja som zodpovedný za domáce obchody v rámci Veľkej Británie. Chris riadi medzinárodné biznisy. Jeho úlohou je sledovať, kam by sa dalo investovať. Náš súčasný biznis model je trochu iný, než sme mali v minulosti. Dnes sa viac usilujeme expandovať do zahraničia. S týmto cieľom posilňujeme aj náš medzinárodný tím.



Na ktorý segment sa budete v najbližšej budúcnosti najviac zameriavať?

Odhadujem, že to bude energetický sektor. Ten aktuálne predstavuje najväčšiu výzvu. Existujú predpovede, že energetické odvetvie bude v Británii rásť rýchlejším tempom ako softvérový biznis. Do energetiky sme vstúpili v roku 2015 a za tri roky sme raketovo vyrástli. V súčasnosti máme zhruba 250-tisíc zákazníkov, pričom pribúdajú každý mesiac. Predstavte si, že v Británii je 23 miliónov domácností. Každá z nich je naším potenciálnym klientom. Na trhu sú milióny ľudí, ktorí môžu mať naše energetické produkty. Takže áno, v tomto segmente vidíme najväčšie možnosti rozčeriť vody trhu. A nielen v Británii, snažíme sa náš energetický biznis rozšíriť aj v zahraničí.

Ste si istý, že budúcnosť patrí práve zeleným energiám?

Na sto percent áno. Som dokonca presvedčený, že prechod na čisté energie bude oveľa výraznejší, než sme boli svedkami dosiaľ. Individuálni spotrebitelia aj súkromné spoločnosti rozmýšľajú čoraz ekologickejšie, či už sa to týka dopravy, bývania alebo iných vecí. A nielen oni. Do zvyšovania podielu zelených zdrojov vo svojom energetickom mixe investujú vlády jednotlivých krajín a prispôsobujú tomu svoju politiku aj trh. Napríklad v Taliansku či v iných štátoch sú rozvinuté dotačné programy na podporu takýchto investícií. Ja osobne očakávam, že v priebehu nasledujúcich 20 až 30 rokoch sa tieto zmeny budú diať podstatne rýchlejšie než v súčasnosti.

Kto patrí medzi vašich klientov v energetickom biznise?

Len v Británii máme vyše 200-tisíc jednotlivých zákazníkov. Okrem domácností sú tu aj ďalšie tisícky klientov z prostredia biznisu. Dodávame energiu aj na futbalové štadióny, napríklad na Emirates Stadium, kde hráva londýnsky Arsenal. Čiže škála našich klientov je skutočne pestrá. A v ostatných odvetviach máme ďalších stotisíc zákazníkov, či už sú to bežní ľudia, investori, inštitúcie alebo firmy. Takže celkovo počet našich klientov prekročil 300-tisíc.

Hovorili ste, že sa zameriavate na expanziu do zahraničia. V ktorých krajinách vás dnes možno nájsť?

Ak hovoríme o obnoviteľných zdrojoch energie, posilňujeme svoje pozície v Taliansku či vo Francúzsku. Rýchlo rastieme v Austrálii, kde sme za posledné obdobie strojnásobili svoje aktivity. Avšak stále sa pozeráme na nové trhy a možnosti pre naše rozširovanie. Samozrejme, v tomto segmente máme za sebou dlhú cestu v Británii, na ktorej pokračujeme ďalej. Zamestnávame čoraz viac ľudí.

Máte obchodné kontakty v strednej Európe, napríklad na Slovensku?

Náš inovačný tím pátra po možnostiach v rôznych krajinách. Máme obchodné kontakty v Portugalsku, na Ukrajine či vo Fínsku, avšak na Slovensku zatiaľ nie.

Spomínate inovačný tím. Akú úlohu hrajú vo vašej firme inovácie, výskum a vývoj?

Odpoviem vám jedným číslom. Celkovo zamestnávame 1 300 ľudí. Z tohto počtu 150 pracuje výlučne na inováciách. Investujeme do nich desiatky miliónov dolárov ročne. Neustále budujeme nové biznisy, vyvíjame inovatívne produkty, vstupujeme do nových odvetví. Je toho skutočne veľa. Za posledné tri roky sme do inovácií v oblasti čistých energií investovali zhruba 15 miliónov dolárov. Vstúpili sme tiež do oblasti škôl so špeciálnymi vzdelávacími potrebami. V priebehu posledných troch ši štyroch rokov sme do tohto sektora investovali asi 25 miliónov dolárov. Vyhľadávame najmä tie sektory, v ktorých sa v blízkej budúcnosti očakávajú radikálne zmeny. A práve do nich nepretržite investujeme.

Aktuálnou témou je brexit. Máte už prepočty, ako odchod Británie z Európskej únie zasiahne váš biznis?

Jedným z odvetví nášho biznisu je venture capital. V ňom sa zameriavame na podporu spoločností, ktoré sú vo veľmi počiatočnom štádiu podnikania. A práve s tým súvisí najväčší problém, ktorý podľa mňa vyplynie z brexitu. Ten výrazne skomplikuje prístup k mladým talentom, najmä z technologických oblastí. Ak k brexitu naozaj dôjde, bude to pre nás skutočne ťažké. Preto by sme si želali, aby výsledkom rokovaní s Európskou úniou bola záruka takého podnikateľského prostredia, že najväčšie talenty budú mať prístup na britský pracovný trh. Ako riešenie brexitu teda z nášho pohľadu vidíme flexibilitu a slobodu pohybu talentov tak do Británie, ako aj z Británie.

Kde vidíte vašu spoločnosť o päť alebo desať rokov?

Ako som spomínal, dohromady máme okolo 300-tisíc zákazníkov. Verím, že o päť alebo desať rokov to budú rádovo milióny. Prajem si, aby ľudia i dodávatelia mali v našu spoločnosť dôveru. Aby nám milióny ľudí verili, že im poskytneme najkvalitnejšie služby. A je pritom jedno, v ktorom sektore ich budú využívať – či vo finančných službách, v energetike alebo vo vzdelávaní. Ako hlavný problém našej civilizácie v uplynulých 10 až 25 rokoch totiž vidím nedostatok dôvery. Ľudia si jednoducho prestali navzájom veriť a my by sme radi prispeli k tomu, aby sa to zmenilo.



01 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 02 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 03 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 04 - Modified: 2024-03-15 13:33:00 - Feat.: - Title: Krok Bruselu do slovenských daní je cez čiaru, varuje biznis a žiada zmenu sporného návrhu 05 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:58