Reuters
StoryEditor

Špičkové reštaurácie hlásia: zatvorené. Nemecko bojuje s rekordným nedostatkom pracovníkov

17.12.2018, 23:00
Oproti roku 2010 chýba približne o pol milióna zamestnancov viac.

Rezervovať si stôl vo vychytenej reštaurácii v obci Böhmzwiesel vo vnútri Bavorského lesa bývalo príjemným upokojením uprostred predvianočného zhonu.

Podnik funguje už viac ako desať rokov a patrí k regionálnym gastronomickým klenotom. Paradoxne však táto prosperujúca reštaurácia hlási zatvorené. Na neurčito. Dôvod? Hostí nemá kto obsluhovať.

Táto situácia na nemeckom pracovnom trhu nie je momentálne ničím výnimočná. Nedostatok pracovných síl nabral na sile a v zemi chýbajú státisíce pracovníkov.

Podľa údajov spolkového ministerstva práce a sociálnych vecí bolo ku koncu novembra registrovaných v celej krajine okolo 807-tisíc voľných pracovných pozícií.

Oproti roku 2010 chýba približne o pol milióna zamestnancov viac. Iba samotné Bavorsko, jedna z najväčších a ekonomicky najsilnejších spolkových krajín, evidovalo napríklad ešte v októbri po začiatku školského roka asi 16-tisíc neobsadených výučných miest.

Tlačové oddelenie bavorského ministerstva práce a sociálnych vecí uviedlo októbrovú kvótu nezamestnanosti vo výške iba 2,6 percenta, na niektorých miestach dokonca iba 2,3 percenta. To je historicky najnižšia hodnota. V porovnaní so situáciou pred desiatimi rokmi je takmer polovičná.

„Máme výhodu, že sme nielen regionálne veľmi známa firma. Preto u nás voľných miest veľa nemáme,“ vysvetľuje Marcus Maier, obchodný riaditeľ najväčšieho termálneho komplexu na svete, Therme Erding pri Mníchove. Pri počte približne 500 zamestnancov je okolo desať pozícií neobsadených.

„Väčšinu zaplníme do dvanástich týždňov. Sú však aj také, kde hľadáme uchádzačov dlhšie než šesť mesiacov,“ potvrdzuje situáciu na nemeckom trhu práce Maier. V Nemecku však existujú také spoločnosti, ktorým chýba niekoľko desiatok pracovníkov.

Chýbajú takmer všade

Nedostatok pracovných síl má na prvý pohľad jednoduché vysvetlenie – nemecká ekonomika prosperuje a rastie, nezamestnanosť je najnižšia od čias zjednotenia východnej a západnej časti v októbri roku 1990 a odvody v oblasti sociálneho poistenia zapisujú rekordné čísla.

„Tento pozitívny vývoj so sebou však prináša aj to, že v určitých oblastiach hospodárstva a konkrétnych odvetviach majú firmy už teraz nájsť kvalifikované sily,“ vysvetľuje Jarmila Schneiderová z tlačového oddelenia spolkového ministerstva práce a sociálnych vecí v Berlíne.

Situáciu zhoršuje globálna súťaž, demografické zmeny a rapídna digitalizácia vo všetkých oblastiach hospodárstva. „To všetko vedie k tomu, že v Nemecku v súčasnej chvíli neexistuje plošný nedostatok pracovných síl, ale premieta sa do určitých kvalifikácií, regiónov a odvetví,“ doplňuje Schneider.

Podľa Magdalény Kotýnkovej z Národohospodárskej fakulty Vysokej školy ekonomickej v Prahe ide najmä o oblasť služieb. „Dochádza k veľkému dynamickému rastu v oblasti IT. Digitálne platformy priťahujú obrovské množstvo pracovníkov, stávajú sa z nich veľkí zamestnávatelia, a tým zároveň odsávajú pracovnú silu z trhu,“ objasňuje.

Ďalšou oblasťou je stavebníctvo. „Niektoré stavby stoja alebo postupujú veľmi pomaly, pretože stavebné firmy nemôžu nájsť potrebných zamestnancov,“ potvrdzuje Heinz Pollak, starosta desaťtisícového Waldkirchenu v Bavorskom lese.

Odpoveď z Česka neprišla

Riešením súčasnej situácie pre Nemecko nie je už ani dovoz pracovnej sily zo zahraničia, respektíve zo susedných štátov. Najväčšie zdrojové trhy, ako je napríklad Poľsko, prípadne Česko, v príleve pracovnej sily stagnujú. Naša firma potrebovala obsadiť štyri voľné pozície. Zvolili sme inzerciu v Českej republike.

Nedošla ani jedna odpoveď,“ hovorí Roman Preisler, ktorý pracuje v Nemecku v oblasti autoservisu a expedície nových vozov dlhšie než 25 rokov. Nástupný plat mechanika je teraz okolo 1 800 eur hrubého.


01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa 04 - Modified: 2024-04-18 14:46:17 - Feat.: - Title: Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy 05 - Modified: 2024-04-18 12:39:51 - Feat.: - Title: Politik krajne pravicovej AfD sa postavil pred súd za použitie sloganu nacistických oddielov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:10