Nemecká kancelárkaReuters
StoryEditor

Svet už melie z posledného. Toto je 10 šokujúcich predpovedí pre rok 2019

30.12.2018, 23:00
Autor:
tbatba
Tohtoročné predpovede majú jeden spoločný menovateľ: „čo je veľa, to je veľa“.

Spoločnosť Saxo Bank zverejnila svojich desať šokujúcich predpovedí pre rok 2019. Predpovede sa zameriavajú na sériu nepravdepodobných, a preto podhodnotených udalostí, ktoré, ak by sa uskutočnili, mohli by na finančných trhoch vyvolať vlnu paniky.

Tieto predpovede preto nepredstavujú oficiálne trhové prognózy Saxo Bank pre rok 2019. Ide o varovanie pred možným nesprávnym rozdelením rizika investormi kvôli tomu, že investori týmto udalostiam dávajú iba jednopercentnú pravdepodobnosť, píše sa v správe Saxo Bank. 

Hlavný ekonóm Saxo Bank, Steen Jakobsen, k tohtoročným šokujúcim predpovediam povedal: „Už viac ako desať rokov publikujeme tzv. šokujúce predpovede na nasledujúci rok a myslíme si, že tohtoročný zoznam je fascinujúci a zároveň natoľko šokujúci, že prinúti investorov aby začali premýšľať inak ako ostatní."

Zároveň Jakobsen dodal, že je "dôležité zdôrazniť, že šokujúce predpovede by sa nemali považovať za náš oficiálny trhový výhľad. V skutočnosti ide o udalosti a trhové pohyby, ktoré by spôsobili obrovské narušenie všeobecného konsenzu, ak by k nim došlo.“

Podrobný popis šokujúcich predpovedí na budúci rok nájdete nižšie v galérii

​Tohtoročné predpovede majú jeden spoločný menovateľ: „čo je veľa, to je veľa“. Svet už melie z posledného a čo najskôr by sa mal prebudiť a začať pracovať na reformách. Nie preto že chce, ale preto že musí.

Náznaky vidieť všade. Rok 2019 bude znamenať odklonenie od pôvodnej cesty. Dostávame sa na koniec etapy hromadenia nového dlhu a budúci rok budeme doplácať za všetky naše predchádzajúce chybné kroky, píše sa ďalej v práve Saxo Bank.

Veľký úverový cyklus už teraz, na konci roka 2018, vykazuje príznaky napätia a budúci rok ovplyvní aj vyspelé trhy a centrálne banky budú musieť rozmýšľať čo ďalej. Koniec koncov, tlačenie peňazí od roku 2008 len vykopalo hlbšiu dieru plnú dlhov. Centrálne banky už v súčasnosti tento záväzok nedokážu riadiť.

„Ak sa niektorá z týchto šokujúcich predpovedí naplní, možno konečne uvidíme zdravý posun smerom k zníženiu zadlženia spoločnosti, menšiemu zameraniu sa na krátkodobé zisky, a upriamenie pozornosti k produktivite a novej hospodárskej revolúcii spojenej s globalizáciou a spravodlivejším rozložením síl v prípade vypuknutia novej krízy. Negatívnou stránkou veci by bolo zhoršenie nezávislosti centrálnych bánk, úverová kríza a veľké straty na majetku, ktorým sú hlavne nehnuteľnosti,“ hovorí Steen Jakobsen.

01 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť 02 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 03 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 12:59:50 - Feat.: - Title: Ceny zemného plynu v Európe dosiahli najvyššiu úroveň od januára. Investori sa boja vojny na Blízkom východe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:57