TASR/AP
StoryEditor

Komisia sa pripravuje na tvrdý brexit. Zverejnila opatrenia, ktoré majú zmierniť dopady

19.12.2018, 13:43
Autor:
ČTKČTK
Viaceré z ústretových krokov sú podmienené reciprocitou zo strany Británie.

Európska komisia dnes zverejnila niektoré konkrétne právne návrhy, ktorými chce EÚ pripraviť na situáciu "tvrdého brexitu", teda odchodu Británie z európskeho bloku bez uzavretej dohody upravujúcej okolnosti tohto kroku.

Jednostranné dočasné opatrenia, v niektorých prípadoch však predpokladajúce reciprocitu zo strany Londýna, upravujú pre mesiace po 29. marci 2019 oblasti ako sú finančné služby, letecká či automobilová doprava alebo záväzky súvisiace s ochranou klímy.

"Tieto kroky nebudú - a nemôžu - odstraňovať celkový vplyv scenára 'tvrdého brexitu', nijako nenahradia nedostatok prípravy ostatných zainteresovaných strán ani nie sú odrazom výhod plného členstva v EÚ či podmienok prechodného obdobia tak, ako je definované v (pripravenej) dohode o vystúpení," uviedla dnes komisia. Členské štáty a europarlament vyzvala, aby návrhy schválili rýchlo a umožnili ich nadobudnutie platnosti ešte pred dátumom brexitu.

Kroky v prospech občanov

Jedným z návrhov je napríklad plán umožniť v prípade nezmluvného brexitu až do konca budúceho roka britským prepravcom voziť tovaru do krajín EÚ. Predpokladom však je, že Londýn sa voči dopravcom z krajín EÚ zachová recipročne. Britským firmám však už nebude umožnená takzvaná kabotáž, teda transport tovaru medzi dvoma miestami v únii.

Komisia tiež členským krajinám odporučila, aby sa správali pragmaticky a v prípade tvrdého britského odchodu zaistili, že britskí občania žijúci u nich vo chvíli brexitu budú môcť na ich území naďalej zdržiavať legálne. Zabezpečiť by tiež mali istotu napríklad ohľadom ich penzií či zdravotného poistenia.

Podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis dnes zdôraznil, že únia ďalej stojí o britský odchod podľa dohovoreného textu dohody o vystúpení. "Výrazne by to minimalizovalo dopady a umožnilo nám pripraviť sa poriadne na nové nastavenie budúcich vzťahov medzi EÚ a Britániou," povedal novinárom.

Zdržanie na britskej strane

Schválenie "rozvodovej zmluvy" ale viazne v britskom parlamente. Sto dní pred dátumom britského odchodu, čo je práve dnes, tak neistota okolo podoby brexitu rastie.

"Pretože vieme, že riziko vzrastá, musíme sa pochopiteľne pripraviť," podotkol Dombrovskis. Cieľom podľa neho je pre občanov i firmy z 27 krajín EÚ tvrdý brexit "čo najviac zmäkčiť".

Navrhované opatrenia sú podľa komisie obmedzené na základné oblasti a absolútne nevyhnutné na ochranu životných záujmov EÚ a tam, kde opatrenia zo strany samotných členských krajín nie sú dostatočné.

Dočasné opatrenia

Pre prípad britského odchodu bez dohody teraz Európska komisia napríklad navrhuje dočasne umožniť lety medzi Britániou a krajinami únie ako jednostranné opatrenie po dobu jedného roka.

Komisia bude môcť napríklad pozastaviť alebo odmietnuť autorizáciu britských leteckých prepravcov, pokiaľ nebude prístup britskej strany k európskym spoločnostiam na zodpovedajúcej úrovni. Dočasne zaistené bude tiež pokračovanie platnosti bezpečnostných certifikátov.

Podmienky pre automobilovú osobnú dopravu by sa podľa podkladov EK meniť v podstate nemali, vodičské preukazy si obe strany budú naďalej uznávať. Nejaké zvláštne opatrenia komisia nechystá ani pre autobusovú dopravu, skomplikuje sa ale napríklad prevážanie domácich zvierat.

Pre britskú stranu významnú oblasť finančných služieb chce komisia po možnom tvrdom brexite upraviť len niekoľkými dočasnými a reciprocitou z britskej strany podmienenými opatreniami.

Majú pomôcť finančnej stabilite tam, kde nebudú stačiť kroky, ktoré v rámci s možným tvrdým brexitom podnikajú sami účastníci trhu. Komisia však dnes tiež pripomenula, že po brexite bez dohody nebudú môcť banky sídliace v Británii operovať na európskom trhu.

01 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 02 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 03 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 04 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 05 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 12:19