Viktor OrbánReuters
StoryEditor

Orbán dáva desiatky miliónov eur na futbal v okolitých krajinách. Vrátane Slovenska

20.12.2018, 08:49
Autor:
ČTKČTK
Jedným z klubov podporených z peňazí maďarských daňových poplatníkov je podľa webu napríklad slovenská DAC Dunajská Streda.

Vláda maďarského premiéra Viktora Orbána, známeho futbalového fanúšika, dlhodobo podporuje rozvoj futbalu. Po celej krajine rastú futbalové štadióny, hojne podporované sú ale aj telovýchovné jednoty mládeže.

Subvencie pritom mieria aj za hranice Maďarska. Podľa webu átlátszó.hu vynaložila maďarská vláda v uplynulých rokoch 22,5 miliardy forintov (70 miliónov eur) na rozvoj futbalu v susedných krajinách, a to v oblastiach obývaných maďarskou menšinou.

Jedným z klubov podporených z peňazí maďarských daňových poplatníkov je podľa webu napríklad slovenská DAC Dunajská Streda.

Najznámejšou investíciou maďarského štátu v tomto odvetví zostáva futbalová akadémia v Orbánovom rodisku Felcsútu. Podľa átlátszó.hu už získala štátnu subvenciu v celkovej výške 20 miliárd forintov (60 miliónov eur).

Investuje do rodiska

Miestny klub v tomto dvojtisícovom mestečku po Orbánovom nástupe k moci postúpil do prvej maďarskej ligy a kapacita jeho štadióna o tretinu prevyšuje celkový počet obyvateľov obce.

Maďarské štátne subvencie však mieria aj k futbalistom v oblastiach obývaných maďarskou menšinou v okolitých krajinách, najmä na Slovensku, v Rumunsku a Srbsku, ale aj na Ukrajine, v Slovinsku a v Chorvátsku.

Napríklad na južnom Slovensku podporu podľa átlátszó.hu dostali tri futbalové kluby, medzi nimi prvoligový FK DAC 1904 Dunajská Streda, vlastnený slovenským podnikateľom maďarskej národnosti Oszkárom Világim.

Potenciál maďarskej reprezentácie

Podporou futbalu v okolitých krajinách Maďarsko de facto investuje aj do potenciálu vlastnej futbalovej reprezentácie. Už v roku 2011 umožnilo svojim krajanom v cudzine získať občianstvo bez podmienky trvalého pobytu v krajine.

Podľa maďarskej diplomacie je táto prax v súlade s maďarskými zákonmi a normami medzinárodného práva. Napríklad ukrajinské zákony ale dvojité občianstvo nepripúšťajú, čo viedlo na jeseň k diplomatickej roztržke medzi oboma štátmi.

V regiónoch, ktoré Maďarsko stratilo s rozpadom Rakúsko-Uhorska po prvej svetovej vojne, žije približne 2,2 milióna Maďarov.

01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 07:24