Reuters
StoryEditor

Demokrati odmietli schváliť Trumpovi miliardy na múr, Ameriku ochromil čiastočný shutdown

22.12.2018, 07:20
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Americká administratíva sa dostala do problémov kvôli prezidentovej požiadavke na financovanie múru na hraniciach.

Viaceré dôležité federálne úrady v Spojených štátoch prerušili v noci na sobotu svoju činnosť po tom, ako stroskotali rokovania straníckych lídrov v Kongrese a zástupcov Bieleho domu ohľadne požiadavky prezidenta Donalda Trumpa na financovanie výstavby múru na hranici s Mexikom. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a DPA.

Tzv. čiastočný shutdown, teda pozastavenie financovania federálnych inštitúcií, nastal po polnoci washingtonského času (06.00 h SEČ).

Obe komory Kongresu v piatok večer prerušili svoje schôdze bez toho, aby dospeli ku kompromisu umožňujúcemu schválenie zákona o federálnych výdavkoch, pokrývajúceho obdobie do 8. februára 2019.

Dostal, čo chcel

Trump odmieta podpísať zákon, ktorý na hraničný múr neposkytuje požadovaných zhruba päť miliárd dolárov. Demokrati však majú v Senáte dostatok hlasov na to, aby financovanie múru zablokovali.

Kongres má pokračovať v hľadaní kompromisného riešenia v priebehu soboty.

Demokratickí poslanci krízovú situáciu, už tretiu podobnú v tomto roku, označili za následok "záchvatu hnevu", ktorý podľa nich postihol prezidenta Trumpa. Vodcovia demokratov v oboch parlamentných komorách Nancy Pelosiová a Chuck Schumer vydali vyhlásenie, podľa ktorého šéf Bieleho domu "dostal, čo chcel".

Čas hrá pre demokratov

Múr, ktorý túži vystavať, by podľa oboch politikov bol neúčinný a zbytočne drahý. Pelosiová a Schumer obvinili Trumpa, že uprostred príprav na vianočné obdobie zahnal krajinu "do deštruktívnej situácie".

Trump má podľa amerických komentátorov zablokovaním vládnych financií situáciu pod kontrolou iba zdanlivo, pretože čas pracuje skôr pre Demokratickú stranu. Ak sa do konca roka nepodarí spor vyriešiť, budú mať od januára demokrati nové možnosti zvýšiť tlak na prezidenta.

Vymení sa totiž zloženie Snemovne reprezentantov, kde vďaka víťazstvu v novembrových voľbách získali demokrati väčšinu. Nič potom zrejme nebude brániť tomu, aby obe komory odhlasovali vládny rozpočet bez peňazí na stavbu múru. Pelosiová a Schumer v piatok dali najavo, že práve s takýmto scenárom počítajú.

Kto príde o peniaze

Americké federálne inštitúcie vrátane deviatich ministerstiev prídu od soboty o zhruba 25 percent finančných zdrojov.

Zastavenie či priškrtenie toku peňazí sa týka 15 ministerstiev a centrálnych úradov a desiatok vládnych agentúr. Nemalo by sa ale nijako dotknúť dôležitých oblastí ako je armáda a bezpečnosť, akútna zdravotná starostlivosť, vyplácanie sociálnych dávok, poštové služby, riadenie letovej prevádzky alebo stráženie hraníc.

Odhaduje sa, že reštrikcie pred Vianocami postihnú viac ako 800-tisíc federálnych zamestnancov, ktorí budú musieť nastúpiť na nútenú dovolenku alebo pracovať bezplatne.

Trump zverejnil v tejto súvislosti videoodkaz, v ktorom obvinil zo súčasnej situácie opozičnú Demokratickú stranu. Zároveň vyjadril nádej, že shutdown "nepotrvá dlho".

01 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 02 - Modified: 2024-04-23 11:22:31 - Feat.: - Title: Americký nápojový gigant PepsiCo zvýšil tržby aj zisk. Svetové predaje prekonali očakávania 03 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 04 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 05 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 14:57