Reuters
StoryEditor

Prvé dni shutdownu Američania zvládli. Riešenie je však v nedohľadne

23.12.2018, 15:39
Autor:
ČTKČTK
Vyše 800-tisíc ľudí však naďalej zostáva bez výplaty.

Prvé dva dni fungovania americkej vlády bez prísunu peňazí boli podľa amerických médií bez väčších problémov, zrejme aj vďaka víkendu. Socha Slobody v New Yorku je pre turistov ďalej otvorená, aj keď len vďaka peniazom štátu New York, pošta riadne doručuje zásielky.

Do 800-tisíc štátnych zamestnancov však za vianočné obdobie prinajmenšom dočasne nedostane výplatu, pretože dohoda o financovaní kabinetu nie je na obzore.

Krízový stav spôsobil spor medzi americkým Kongresom a Bielym domom o peniaze na stavbu múru na hraniciach s Mexikom. Prezident Donald Trump na stene trvá a žiada po Kongrese päť miliárd dolárov.

Poslanci mu však financie nedali a prezident na oplátku odmieta poskytnúť prostriedky na krytie chodu vlády. Od noci z piatka na sobotu je kabinet bez peňazí.

So žiadnými rokovaniami o kompromise sa do štvrtka nepočíta, pretože poslanci a senátori sa už rozišli a vrátia sa na pojednávanie najskôr po Vianociach.

Viceprezident Mike Pence sa stretol s vodcom demokratickej menšiny v Senáte Chuckom Schumerom, rokovania však k ničomu neviedlo. Podľa úradujúceho personálneho šéfa Bieleho domu Micka Mulvaneyho sa zrejme do konca roka problém nevyrieši.

Štátni zamestnanci však pravdepodobne o svoje peniaze neprídu. Rovnako ako v minulých podobných situáciách, ktoré sa tento rok opakovali už dvakrát, dostanú výplatu spätne ako ľudia pracujúci teraz "bezplatne", tak aj tí, ktorí boli poslaní na nútenú dovolenku.

Trump kvôli sporu s Kongresom zrušil plán odletieť do svojho floridského letoviska Mar-a-Lago, kde chcel tráviť vianočné sviatky. Prvá dáma, ktorá už so synom Baronom na Floridu odcestovala, sa má počas dneška vrátiť späť.

O svojej nezlomnej vôli postaviť múr dnes Trump Američanmi znovu informoval na twitteri. "Jediná cesta, ako zastaviť drogy, gangy, pašerákov ľudí, zločincov a mnoho iných, ktorí smerujú do našej krajiny je múr alebo zábrana. Drony a všetko ostatné je skvelé a zábavné, ale jedine starý dobrý múr funguje," napísal prezident.

01 - Modified: 2024-04-25 16:19:35 - Feat.: - Title: USA a 17 krajín vyzvali Hamas, aby prepustil rukojemníkov a umožnil ukončiť krízu v Gaze 02 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 03 - Modified: 2024-04-25 13:01:51 - Feat.: - Title: Rast americkej ekonomiky v prvom štvrťroku prekvapivo zvoľnil na 1,6 percenta 04 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 05 - Modified: 2024-04-25 11:06:08 - Feat.: - Title: Na propalestínskych protestoch na univerzite v Los Angeles zadržali vyše 90 ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:47