Reuters
StoryEditor

Amerike hrozí ekonomický chaos. Čo všetko spôsobí ochromenie federálnych úradov?

31.12.2018, 13:19
Autor:
mtmmtm
Od 22. decembra funguje časť amerických federálnych úradov v obmedzenom režime.

Americké federálne úrady sa za vlády Donalda Trumpa ocitli už tretíkrát v stave, označovanom termínom "government shutdown" (prerušenie prevádzky vlády, pozn. red.). Ten nastáva, ak americký Kongres alebo prezident neschváli zákon o ich financovaní. Kameňom úrazu sa v poslednom prípade stal spor o múr na južnej hranici USA.

Na jeho vybudovanie chce Trump päť miliárd dolárov, pričom jeho požiadavka bola súčasťou návrhu dočasného rozpočtu pre časť federálnych úradov. Ten navrhla Snemovňa reprezentantov, v ktorej má do 3. januára väčšinu Republikánska strana.

Aby však návrh prešiel aj Senátom, bolo potrebných 60 hlasov zo 100, a toľko hlasov v tejto komore Republikáni nemajú.

Opoziční Demokrati stavbu múru odmietajú a na bezpečnosť na hraniciach sú podľa ich senátneho lídra Chucka Schumera ochotní dať maximálne 1,3 miliardy dolárov. Donald Trump však na "svojom" múre trvá, pretože bol jedným z hlavných sľubov jeho predvolebnej kampane. A je ochotný ju presadiť aj za cenu, že časť federálnych úradov bude dočasne mimo prevádzky.

Neplatené voľno pre 400-tisíc úradníkov

To pre mnohých štátnych zamestnancov znamená prácu bez nároku na odmenu alebo neplatené voľno. A chýbajúce mzdy úradníkov majú podľa Scotta R. Bakera, profesora ekonomiky na Severozápadnej univerzite v Illinoise, zásadný dopad na americkú ekonomiku.

Kvôli súčasnému stavu sa ocitlo na nútenej dovolenke zhruba 400-tisíc amerických štátnych zamestnancov.

"Keďže spotrebiteľské míňanie predstavuje zhruba 70 percent americkej ekonomickej aktivity, tak aj časť zamestnancov bez mzdy môže mať krátkodobo vplyv na spomalenie ekonomiky," píše Baker vo svojom článku pre portál TheConversation. Argumentuje porovnaním s podobnou situáciou v roku 2013, kedy boli úrady bez peňazí cez dva týždne. Na nútenú dovolenku muselo vtedy odísť 800-tisíc úradníkov.

Nefunkčné inštitúcie majú vplyv aj na hrubý domáci produkt Spojených štátov. Spoločnosť Standard & Poor‘s zaoberajúca sa finančnými analýzami a výskumami odhaduje, že každý týždeň momentálneho núdzového režimu znižuje americký HDP o 1,2 miliardy dolárov. To však predstavuje iba zlomok jeho ročnej hodnoty, ktorá predstavuje takmer 20 biliónov dolárov.

Vplyvy na jednotlivých pracovníkov však môžu byť závažnejšie. Neplatené voľno totiž prišlo vo sviatočnom čase pred koncom roka, kedy sú výdavky väčšiny domácností najvyššie. "Tí, ktorí žijú od výplaty k výplate, môžu mať problém," píše denník The New York Times.

Finančná správa v núdzovom režime

Podľa agentúry AP sa bez práce dočasne ocitlo zhruba 40-tisíc zamestnancov bezpečnostných zložiek, takmer všetci pracovníci NASA, zamestnanci stavebných úradov a 40-tisíc ľudí z amerického ministerstva obchodu. Doma zostalo aj 16-tisíc zamestnancov amerických národných parkov.

Na nútenú dovolenku odišlo aj približne 52-tisíc zamestnancov vládnej agentúry IRS, zodpovednej za výber daní. To spomalí vybavovanie daňových priznaní, auditov, ale aj vypracovávanie stoviek tisíc ekonomických analýz.

​A práve oneskorenie vydávanie niektorých informácií pre investorov považujú mnohí analytici za jeden z najväčších problémov spôsobených súčasnou situáciou. Akciové trhy majú totiž za sebou značne turbulentný december a oneskorená publikácia niektorých dôležitých indikátorov ich v blízkej budúcnosti neupokojí.

Napríklad na stránkach americkej agentúry pre sčítanie ľudu USCB svieti, že kvôli zlyhaniu federálneho financovania sa jej stránky neaktualizujú. Agentúra pritom vydáva základné štatistiky o HDP, inflácii či predajoch nehnuteľností, čo sú ukazovatele pozorne sledované investormi a zákonodarcami, uvádza agentúra Reuters.

Ak súčasný stav pretrvá aj v novom roku, mohlo by to ohroziť aj zverejnenie ďalších dôležitých ekonomických dát ako sú napríklad stavebné výdavky či priemyselné objednávky.

Ak by sa situácia nevyriešila do 8. januára, tak by sa podľa agentúry AFP ohrozilo publikovanie zásadných informácií o obchode, ktoré sú pre trhy obzvlášť dôležité v súčasnej situácii poznačenej zavádzaním dovozných ciel Trumpovou administratívou.

01 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 02 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 03 - Modified: 2024-04-21 10:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Najväčší cintorín lodí na západnej pologuli vznikol vďaka kardinálnemu prešľapu. Dnes láka turistov z celého sveta 04 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 05 - Modified: 2024-04-08 12:29:46 - Feat.: - Title: Čo je dobré, zlé a čo škaredé na Wall Street
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:45