Reuters
StoryEditor

Britská vláda uzavrela zmluvu na lodnú dopravu s firmou bez lodí, minister kontrakt bráni

02.01.2019, 12:40
Autor:
ČTKČTK
Britský kabinet uzavrel minulý týždeň tri zmluvy pre prípad, že Británia odíde z Európskej únie na konci marca bez dohody.

Britský minister dopravy Chris Grayling dnes obhajoval zmluvu, ktorú vláda uzavrela s lodnou spoločnosťou, aby zabezpečila prepravu tovaru cez Lamanšský prieliv po odchode Británie z Európskej únie. Kritiku si kontrakt v hodnote takmer 14 miliónov libier (okolo 15,6 milióna eur) vyslúžil predovšetkým preto, že nová prepravná spoločnosť nevlastní žiadne lode a prepravné služby nikdy neponúkala, informovala britská verejnoprávna stanica BBC.

"Nemienim sa ospravedlňovať za podporu novej britskej firmy," uviedol minister dopravy Grayling v rozhovore poskytnutom rádiu BBC. "Veľmi dôkladne sme túto firmu preverili. Uzavreli sme prísnu zmluvu, aby sme zaistili, že dodajú, čo chceme," vysvetlil člen vlády premiérky Theresy Mayovej.

Britský kabinet uzavrel minulý týždeň tri zmluvy pre prípad, že Británia odíde z Európskej únie na konci marca bez dohody a bude treba kvôli zmierneniu očakávaných zápch na hraniciach zabezpečiť dodatočnú dopravu tovaru z pevniny do juhoanglických prístavov. Podľa odborníkov by v prípade brexitu bez dohody stáli lode vo veľkých radách kvôli colným kontrolám a to predovšetkým v prístavoch Dover, Folkestone a vo francúzskom Calais.

Firma Seaborne Freight, ktorej sa kontroverzná zmluva týka, získala najmenší z troch kontraktov s britskou vládou. Zabezpečiť by mala nákladnú prepravu medzi anglickým prístavom Ramsgate a belgickým mestom Ostende. Okrem tejto firmy zmluvy s britskou vládou uzavreli tiež spoločnosti Brittany Ferries z Francúzska a DFDS z Dánska.

Britská verejnoprávna stanica BBC zistila, že firma Seaborne Freight nikdy predtým trajektovú dopravu nezabezpečovala a nevlastní ani žiadne lode. Podľa BBC navyše bola firma vybraná bez toho, aby bolo zverejnené oznámenie o výberovom konaní. Za dôvod tohto postupu vláda označila "krajne naliehavú situáciu".

Firma Seaborne Freight uviedla, že sa chystá začať prevádzkovať nákladnú dopravu cez Lamanšský prieliv s dvoma loďami, ku ktorým by mali na konci leta pribudnúť ďalšie dve. Aké lode bude používať, odmietol riaditeľ Ben Sharp oznámiť s odkazom na obchodné tajomstvo.

Británia by mala podľa doterajších plánov opustiť Európsku úniu 29. marca, teda menej ako za tri mesiace. Riziko, že nakoniec odíde zo spoločenstva bez dohody, je v posledných týždňoch stále vyššie. V decembri premiérka Mayová zrušila hlasovanie o dohode dohodnutej v Bruseli a presunula ho na január. Všeobecne sa očakáva, že parlament dohodu odmietne. Hlasovať by mohol v týždni od 14. januára.

Minister zahraničia Jeremy Hunt však dnes napríklad v prednáške v Singapure vyjadril presvedčenie, že Mayová "nájde spôsob", ako nakoniec dosiahnuť schválenie dohody. Podľa Hunta sa jej to podarí, až získa od EÚ záruky, že Británia nezostane nastálo "polapená" v colnej únii.

01 - Modified: 2024-04-22 14:45:46 - Feat.: - Title: Britská polícia obvinila dvoch mužov zo špionáže pre Čínu. Súd ich čaká už dnes 02 - Modified: 2024-04-22 12:16:50 - Feat.: - Title: Deportačné lety z Británie do Rwandy by sa mohli uskutočniť už v júli, tvrdí Sunak 03 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 04 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 05 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 07:16