StoryEditor

Americká delegácia pricestovala do Pekingu. Čína a USA chcú spolupracovať v obchode

07.01.2019, 10:17
Autor:
TASRTASR
Trump v nedeľu povedal, že obchodné rozhovory s Čínou prebiehajú veľmi dobre.

Čína a Spojené štáty chcú spolupracovať v obchode. Uviedlo to v pondelok čínske ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti s obnovením obchodných rokovaní medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta, ktoré sa snažia ukončiť svoj spor.

Americká delegácia, ktorú vedie Jeffrey Gerrish, zástupca obchodného reprezentanta, už pricestovala do Pekingu na prvé rozhovory od vlaňajšej dohody prezidentov Donalda Trumpa a Si Ťin-pchinga o 90-dňovom prímerí v obchodnej vojne.

Tá už zasiahla aj medzinárodné trhy. Členmi delegácie sú tiež predstavitelia amerického ministerstva financií, obchodu, poľnohospodárstva a energetiky.

Trump v nedeľu povedal, že obchodné rozhovory s Čínou prebiehajú veľmi dobre, a že oslabenie čínskej ekonomiky je pre Peking dôvodom, aby sa snažil o dohodu.

​Obe strany sa dohodli na "pozitívnych a konštruktívnych" rozhovoroch a dialógu s cieľom vyriešiť hospodárske a obchodné spory v súlade s konsenzom dosiahnutým ich lídrami, povedal novinárom Lu Kchang, hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

Čína podľa neho od začiatku zastávala názor, že trenice medzi oboma krajinami nie sú dobré ani pre jednu z nich, ani pre svetovú ekonomiku.

Trump uvalil minulý rok dovozné clá na čínske produkty za stovky miliárd dolárov a pohrozil ďalšími clami, aby dotlačil Peking k zmene svojho prístupu k dotáciám v priemysle, ochrane duševného vlastníctva a hekerstvu. Čína na oplátku zaviedla clá na americké produkty.

"Pokiaľ ide o to, či je na tom čínska ekonomika dobre alebo nie, už som to vysvetlil. Čínsky rozvoj má dostatok húževnatosti a obrovský potenciál," povedal Lu Kchang. "Pevne veríme v silné dlhodobé fundamenty čínskej ekonomiky," dodal.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:22