„Sme na správnom mieste v správnom čase. Máme totiž niečo, čo európske krajiny potrebujú,“ tvrdí Radoslav Danilák.Archív HN
StoryEditor

Googlu by sme ušetrili šesť miliárd

09.01.2019, 23:00
Spoluzakladateľ spoločnosti Tachyum Radoslav Danilák bol jedným z 30 Slovákov, ktorí si prevzali štátne vyznamenanie z rúk prezidenta Andreja Kisku.

Dlhé roky pôsobíte v USA. Prečo zvažujete umiestniť vývoj procesorov práve na Slovensko?
Zavážilo niekoľko vecí súbežne. Bratislava je v rámci Európy progresívne rastúce mesto, v ktorom sa zvyšuje životná úroveň. Druhým aspektom je to, že naši investori, spoločnosť IPM, sú zo Slovenska a vytvorili nám potrebnú infraštruktúru. Okrem iného nám pomohli zvládnuť aj množstvo legislatívnych zmien, ktoré sa u nás udiali počas mojej dvadsaťročnej neprítomnosti.

Váš príchod by však mohol vyriešiť aj aktuálne boľačky Bruselu. Prečo a ako by váš projekt mohol pomôcť Únii?
Bol som v Bruseli v ten deň, keď sa uskutočnil telefonát Trumpa s Junckerom a s Tuskom. Trump svojou metódou slona v porceláne naznačil, že ak nedosiahne, čo chce, tak môže použiť ekonomický a technologický tlak na EÚ podobne, ako ho aplikuje na Čínu a iné štáty. Nasledujúci deň sa v podstate začalo v Európe hovoriť o technologickej suverenite. Predstavte si, že by sa spor s USA vyhrotil ako v prípade Číny a obmedzil by sa napríklad vývoz čipov do Únie. Informačný priemysel by sa zrútil a rovnako s ním aj ekonomiky štátov naprieč Úniou. Európa si vtedy uvedomila, že musí byť technologicky samostatná.

Takže by ste mohli byť prvým krokom k jej samostatnosti v tejto oblasti?
Som o tom presvedčený. My sme na správnom mieste v správnom čase. Máme totiž niečo, čo európske krajiny potrebujú. Nákladovo dostupný základ pre rozvoj ekonomiky založenej na umelej inteligencii. To je životne dôležitá technológia pre rozvoj každého ekonomického sektora, v ktorom Európa dnes hrá prím. Aby si pozíciu dokázala udržať, potrebuje byť v umelej inteligencii lídrom.


Tvrdíte, že váš čip je unikátny vďaka tomu, že ide skôr o prienik čipov. V čom sú hlavné jeho výhody a aké problémy rieši?
Čip Prodigy je menší, lacnejší a ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:29