Reuters
StoryEditor

Brexit nebude, tvrdia miliardári. Odchod Británie z EÚ podľa nich zmaria politici

11.01.2019, 16:57
Autor:
ČTKČTK
Pesimizmus oboch vychádza z očakávania, že britský parlament podľa všetkého budúci utorok odmietne pripravenú brexitovu dohodu.

Dvaja významní sponzori kampane za odchod Británie z Európskej únie teraz očakávajú, že krajina nakoniec európsky blok neopustí.

Miliardár Peter Hargreaves očakáva druhé referendum a manažér hedgeových fondov Crispin Odey plánuje špekulovať na rast libry v dôsledku zotrvania Británie v EÚ. Obaja agentúre Reuters povedali, že vláda sa podľa ich názoru snahy o opustenie EÚ vzdá.

Pesimizmus oboch sponzorov vychádza z očakávania, že britský parlament podľa všetkého budúci utorok odmietne pripravenú brexitovu dohodu, ktorú s Bruselom prerokovala britská vláda. To vyvoláva neistotu ohľadne toho, akým spôsobom sa brexit uskutoční, a či vôbec.

Elita brexit zmarí

Podľa Hargreavesa, spoluzakladateľa maklérskej firmy Hargreaves Lansdowne, je politická elita rozhodnutá brexit zmariť. To by podľa neho viedlo k vytvoreniu nedôvery voči britskej politickej triede.

Vláda podľa neho najskôr pravdepodobne požiada o predĺženie formálneho procesu odchodu z EÚ a potom vyhlási druhé referendum.

"Úplne som to vzdal. Som úplne zúfalý, nemyslím si, že sa brexit vôbec uskutoční," povedal 72 ročný Hargreaves, ktorý ako jeden z najbohatších Britov kampani za brexit venoval 3,2 milióna libier.

"Oni (zástancovia zotrvania v EÚ) spoliehajú na skutočnosť, že ľudia toho majú tak po krk, že jednoducho povedia, kašľať na to, zostaneme. Vidím ten prístup. Problém je, že keď sa niečo nestane tak dlho, menej vás to štve," povedal Hargreaves.

V brexite sa točia veľké peniaze

Odey, ktorý riadi hedžový fond Odey Asset Management, prezradil, že teraz vsádza na posilňovanie libry. Jeho vlajkový fond pritom skôr ťažil naopak z poklesu britských aktív a z obáv trhu z dopadov brexitu.

Odey pred referendom z roku 2016 skupinám usilujúcim o odchod krajiny z EÚ dal 870 tisíc libier. Na rozdiel od Hargreavesa sa nedomnieva, že sa uskutoční druhé referendum, aj on ale predpokladá, že brexit nebude.

"Môj názor je, že nenastane," poznamenal Odey. "Skrátka nevidím, ako by k tomu malo dôjsť pri takomto zložení parlamentu," dodal finančník.

Britský parlament je niekedy vnímaný ako proeurópsky, pretože zhruba tri štvrtiny zákonodarcov v roku 2016 hlasovalo pre zotrvanie v EÚ. Obe hlavné strany, konzervatívci aj labouristi, však deklarujú, že výsledky referenda je potrebné rešpektovať.

Nedostatok vodcovstva

Odey aj Hargreaves uvádzajú ako jeden z dôvodov svojho pesimizmu nedostatok vodcovstva na strane zástancov brexitu. "Nešťastné je, že takmer nikto sa nepostavil do čela brexitu, takže je bez vedenia, čo je problém," podotkol Odey.

Možnosť, že Británia z Európskej únie neodíde, považuje za reálnu napríklad aj britský minister zahraničia Jeremy Hunt, a to v prípade očakávaného odmietnutia brexitovej dohody v parlamente.

01 - Modified: 2024-04-26 19:08:20 - Feat.: - Title: Karol III. začne po niekoľkých týždňoch zotavovania opäť plniť verejné povinnosti 02 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 03 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 04 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 05 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:11