Daniel KřetínskýMF DNES/David Port
StoryEditor

Křetínský plánuje nový biznis v Británii. Investuje zhruba 300 miliónov libier

16.01.2019, 14:41
Autor:
ČTKČTK
Investorom zámeru bude britská dcérska firma Energetického priemyselného komplexu UK Investments.

Energetický a priemyselný holding (EPH) podnikateľa Daniela Křetínského plánuje v Británii postaviť zariadenie na energetické zhodnocovanie odpadu.

Investorom zámeru bude britská dcérska firma EP UK Investments, projekt má stáť zhruba 300 miliónov libier. Informáciu webu Euro.cz ČTK potvrdil hovorca EPH Daniel Častvaj.

Web uviedol, že zariadenie bude umiestnené v areáli plynovej elektrárne South Humber Bank Power Station pri prístavnom mesta Kingston upon Hull.

V súčasnosti podľa neho investor čaká na vyjadrenie regionálneho úradu oblasti North East Lincolnshire, rozhodnutie by malo padnúť do konca marca. Nový zdroj by mal spaľovať až 620 tisíc ton vytriedených odpadov ročne a vytvoriť 50 nových pracovných miest.

Energetické centrum

"Sme veľmi potešení, že oznamujeme navrhovaný vývoj energetického centra v elektrárni South Humber Bank a pokračovanie našej nedávnej investície vo výške 53 miliónov libier do tohto miesta," uviedol James Crankshaw zo spoločnosti EP UK Investments.

Okrem elektrárne South Humber Bank prevádzkuje EPH na ostrovoch paroplynovú elektráreň langage, v skúšobnej prevádzke je potom elektráreň Lynemouth, kde holding prestaval pôvodnú elektráreň na čierne uhlie na zdroj na spaľovanie biomasy. Činnosť naopak ukončila niekdajšia uhoľná elektráreň Eggborough, na ktorej mieste zvažuje EPH stavbu novej plynovej elektrárne.

Vplyv brexitu na jej podnikanie firma príliš komentovať nechce. "V tejto chvíli nemožno seriózne kvantifikovať dopady brexitu na hospodárenie EPH, pretože nie je jasné, akú bude mať odchod Británie z EÚ presnú podobu. Vo všeobecnej rovine však platí, že tak EPH, tak naše dcérske spoločnosti pôsobiace v Spojenom kráľovstve sú na základné scenáre brexitu pripravené a nepredpokladáme žiadny dramatický vplyv," povedal ČTK už pred Vianocami Častvaj.

Firmu opustil podnikateľ Tkáč

Väčšinovým vlastníkom EPH sa stal Křetínský predvlani, ktorý teraz vlastní 94 percent akcií. Firmu opustili podnikateľ Patrik Tkáč a investori spojení so skupinou J & T.

Křetínský je podľa minuloročného rebríčka časopisu Forbes piatym najbohatším Čechom s majetkom vo výške 59 miliárd korún. Podnikateľ je mimo iného spolumajiteľom futbalového klubu AC Sparta Praha.

01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:28