Reuters
StoryEditor

USA zvažujú zrušenie ciel na dovoz z Číny, aby urýchlili rokovania

17.01.2019, 21:16
Autor:
ČTKČTK
Spojené štáty a Čína chcú obchodný spor vyriešiť do 1. marca.

Predstavitelia USA zvažujú odstránenie ciel na dovoz z Číny, aby upokojili finančné trhy a aby Peking v rokovaniach o vzájomnom obchode prinútili k väčším ústupkom. Autorom návrhov na odstránenie časti alebo všetkých taríf je minister financií Steven Mnuchin, ktorý sleduje cieľ rozvíjať obchodné rokovania a získať podporu Číny pre dlhodobejšie reformy, napísal denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na informované zdroje.

Proti sa stavia americký obchodný splnomocnenec Robert Lighthizer, ktorý sa obáva, že každý ústupok môže byť považovaný za známku slabosti. Rokovania podľa WSJ zatiaľ nedospelo na úroveň prezidenta Donalda Trumpa a jeho výsledok nemožno predvídať.

V minulých rozhovoroch o čínskych clách sa Trump staval skôr na stranu Lighthizera, teraz však dal prezident jasne najavo, že chce dohodu uzavrieť a na obchodného splnomocnenca nalieha, aby ju dodal, zistil denník.

USA a Čína chcú obchodný spor vyriešiť do 1. marca. Ak sa to dovtedy nepodarí, majú USA zvýšiť clá na tovar z Číny, ktorého hodnota dovozu dosahuje 200 miliárd dolárov na 25 percent z terajších desiatich percent. Vyššia cla by mohla mať negatívny dopad na amerických dovozcov a ďalej poškodiť už oslabujúcu čínsku ekonomiku.

Kým Lighthizer obchodné rokovania vedie, Mnuchin stojí za koncepciou stratégie americkej administratívy. V rozhovoroch s členmi obchodného tímu Mnuchin načrtol možnosť ponúknuť Číne zrušenia ciel na rokovaní plánovanom na 30. januára.

Lighthizer ako zástanca tvrdého postoja trval na tom, že Čína neplní minulé dohody a v budúcnosti sa jej nedá veriť. Podľa neho by USA mali odstrániť clá iba vtedy, keď Čína preukáže, že splnila sľuby urobené počas rozhovorov.

Podľa zdrojov WSJ však Lighthizer už nie je tak neústupný a je otvorený možnosti, že niektoré clá by mohla byť zrušená, ak sa do 1. marca podarí uzavrieť silnú dohodu.

Hovorca amerického ministerstva financií uviedol, že zatiaľ je všetko vo fáze diskusií a čo sa týka ciel alebo ďalších oblastí rokovania s Čínou ani minister financií, ani obchodné splnomocnenec nedali nikomu žiadne odporúčanie, napísal WSJ.

01 - Modified: 2024-04-20 09:05:21 - Feat.: - Title: Spojené štáty ukončia svoju prítomnosť v Nigeri, súhlasili so stiahnutím svojich vojakov 02 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 04 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:46