Reuters
StoryEditor

Karneval kapitalizmu bez svetových lídrov. Účasť odriekli Macron aj Trump

19.01.2019, 12:05
Autor:
osvosv
Medzi hosťami však nakoniec prekvapivo nebude väčšina hlavných svetových ekonomických hráčov.

Na Svetovom ekonomickom fóre, ktoré sa každoročne koná budúci týždeň vo švajčiarskom Davose, sa neukážu niektorí poprední svetoví lídri.

Kvôli domácim krízam na ňom odmietli účasť napríklad prezidenti Macron a Trump alebo britská premiérka Mayová. Konferencia ponesie podnázov Globalizácia 4.0.

Trumpov prejav na minuloročnom fóre

Na zozname tém tohtoročného Svetového ekonomického fóra, ktoré rovnako ako každý rok prebieha v alpskom meste v nadmorskej výške vyše 1500 metrov, budú okrem iného aj obchodné nezhody jednotlivých štátov, brexit alebo spomalenie ekonomického rastu niektorých krajín.

Medzi hosťami však nakoniec prekvapivo nebude väčšina hlavných svetových ekonomických hráčov.

Z krajín G7 sa na fóre ukážu vodcovia len troch krajín - japonský premiér Šinzó Abe, nemecká kancelárka Angela Merkelová a taliansky premiér Giuseppe Conte, informuje agentúra Reuters.

Americký prezident Donald Trump už minulý týždeň na svojom Twitteri oznámil, že sa akcie kvôli tzv. Shutdown vlády nezúčastní.

Pôvodne mala jeho administratíva podľa televízie CNBC v pláne poslať do Davosu ministra zahraničia Mika Pompea. Vo štvrtok však Trumpova hovokyňa povedala, že do Švajčiarska krajina nebude vysielať žiadnu delegáciu.

​Francúzsky prezident Emanuel Macron svoju účasť odvolal kvôli politickej nestabilite, ktorá vznikla po demonštráciách hnutia žltých viest.

S byznysovými šéfmi sa potom Macron podľa informácií webu Politico stretne na vlastnej konferencie, ktorá prebehne budúci pondelok.

Britská premiérka Theresa Mayová nedorazí preto, aby sa mohla sústrediť na vleklé vyjednávania ohľadom brexitu. Okrem týchto šéfov krajín G7 sa fóra nezúčastnia ani napríklad zástupcovia Ruska, Číny či Indie.

Fórum má stále svoju váhu

Podľa analytikov oslovených agentúrou Reuters však neúčasť týchto svetových vodcov nijako neznižuje vážnosť podujatia. Naopak by sa vďaka nej mohlo "uvoľniť miesto" pre menej výrazné politické a ekonomické figúry, napríklad novozvoleného prezidenta Brazílie Jaira Bolsonara.

Svetové ekonomické fórum je každoročné zasadnutie, na ktorom sa schádzajú špičky popredných svetových firiem, politici a vybrané osobnosti. Na akcii medzi sebou a s novinármi zvyčajne diskutujú o problémoch, s ktorými by sa mala svetová ekonomika vysporiadať, a o ochrane životného prostredia.

"Je to to najlepšie miesto, kde si vytvárať kontakty a dostať svoju značku do povedomia ľudí," povedal Reuters Chen Linchewski, šéf izraelského start-upu Precognize. "Spoznáte tam ľudí, s ktorými by ste sa inak nestretli," dodal.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-05 12:50:25 - Feat.: - Title: Kremeľ rázne odmietol Macronove vyjadrenia o narušení olympiády 04 - Modified: 2024-04-04 17:18:24 - Feat.: - Title: Francúzsko so spojencami mohlo zastaviť genocídu v Rwande, povedal Macron 05 - Modified: 2024-04-04 11:20:35 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Rusko zameria svoje informačné zdroje na olympiádu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:58