BrexitReuters
StoryEditor

Podporovali brexit. Rusko sa teraz obáva britských globálnych ambícií

20.01.2019, 17:27
Oficiálne najvyšší ruskí predstavitelia zastávajú ohľadom brexitu neutrálnu pozíciu.

Podľa mnohých indícií Rusko čulo podporovalo brexit. Teraz však má euroázijská mocnosť obavy, že by sa nové britské globálne snahy mohli obrátiť proti nej.

"Vždy a už dlhú dobu pred brexitem sme hovorili, že silná, jednotná a predovšetkým nezávislá Európska únia je v našom záujme," vyhlásil v reakcii na utorkové odmietnutie brexitovej dohody ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

"A nie je nám jedno, aký dopad to bude na Úniu mať," pripomenul s tým, že EÚ pre Rusko zostáva aj napriek zavedeným sankciám najväčším obchodným partnerom. Mnohé ďalšie okolnosti však naznačujú, že vzťah Ruska k brexitu je prinajmenšom nejednoznačný a samotná ruská diplomacia je prekvapená z toho, aké by mohol mať dôsledky.

Oficiálne najvyšší ruskí predstavitelia zastávajú ohľadom brexitu neutrálnu pozíciu. "Referendum sa uskutočnilo, tak čo potom môže (britská premiérka Theresa Mayová - pozn. red.) robiť? Musí uskutočniť to, čo ľudia vyjadrili pri hlasovaní," povedal v decembri na veľkej tlačovej konferencii ruský prezident Vladimir Putin.

Vyšetrujú ruské ovplyvňovanie

Britskí politici to však už takto nevidia: "Jediná krajina, ktorá sa, úprimne povedané, bude radovať z nášho odchodu z EÚ, je Rusko," vyhlásil už skôr britský politický matador, dnes minister financií Philip Hammond.

Londýn totiž intenzívne vyšetruje, či sa Moskva podieľala na ovplyvňovaní Britov proti EÚ, a nejde zďaleka len o posty na sociálnych sieťach či internetových trollov.

Vlani v novembri začal britský Národný kriminálny úrad (NCA) vyšetrovať kampaň Leave.EU, ktorá pred referendom v roku 2016 bojovala za odchod Británie z Európskej únie. Ústrednou postavou je tu milionár Arron Banks s väzbami na Rusko. Úrad pre dohľad nad politickými stranami má podozrenie, že osem miliónov libier, ktorými Banks podporil Leave.EU, v skutočnosti nepochádzalo od neho.

Denník The Sunday Times napísal, že Banks sa trikrát stretol s ruským veľvyslancom v Spojenom kráľovstve (pôvodne priznal len jednu takú schôdzku) a zaujímal sa o podnikanie v ruských zlatých baniach. To, že by cez neho tiekli ruské peniaze na brexitovú kampaň, ale Banks ostro odmieta a vyšetrovatelia zatiaľ neoznámili, že by sa im to podarilo dokázať.

Spojené kráľovstvo a USA sú jedinými krajinami, ktoré oficiálne vyšetrujú ovplyvňovanie volieb v ruskej réžii. To vypovedá veľa o úrovni vzťahov medzi Moskvou a Londýnom, ktoré sú v rámci EÚ zrejme najviac napäté.

Traduje sa napríklad, že žiadať o ruské vízum je lepšie všade inde ako v Londýne. Ochladenie vzťahov spôsobila tiež vražda bývalého dôstojníka ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexandra Litvinenka v novembri 2006 a pokus o otrávenie prebehlíka vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho dcéry vlani v marci.

Aktérmi najnovšej prestrelky sa stali novinári, keď britský úrad pre reguláciu médií Ofcom začal zhruba pred mesiacom vyšetrovať ruskú televíziu RT vysielajúcu v angličtine, že porušuje pravidlá nestrannosti.

Na základne odpovieme

Moskva však zostala v šoku, keď britský minister obrany Gavin Williamson vyhlásil, že brexit Britániu posilní. "Je to naša šanca stať sa znovu globálnym hráčom a naše ozbrojené sily v tom môžu zohrávať naozaj významnú úlohu," povedal Williamson pre denník Sunday Telegraph. Krajina by podľa neho mohla zriadiť stále základne v juhovýchodnej Ázii (do úvahy prichádza Singapur či Brunej) a v Karibiku (Montserrat či Guyana).

"Budovať vojenskú prítomnosť v tretích krajinách je kontraproduktívne, destabilizujúce a provokatívne správanie," zareagovala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová.

Rusko podľa Zacharovovej rázne odpovie na všetko, čo bude považovať za ohrozenie svojej národnej bezpečnosti. Už teraz sa veľmi ťažko pozerá na britské aktivity v Čiernom mori, kam Londýn po incidente v Kerčskom prieplavu koncom novembra poslal vojnovú loď HMS Echo.

"Odkazujeme Rusku a prezidentovi Putinovi, že nemôže len tak ignorovať medzinárodné normy," vyhlásil minister Williamson počas svojej návštevy, keď loď zakotvila v ukrajinskom prístave v Odese.

01 - Modified: 2024-04-23 06:29:24 - Feat.: - Title: Britský premiér oznámi zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-23 05:35:08 - Feat.: - Title: Britský parlament schválil kontroverzný návrh zákona o deportácii migrantov 03 - Modified: 2024-04-22 16:16:54 - Feat.: - Title: Ruský súd odsúdil hovorcu spoločnosti Meta v neprítomnosti na 6 rokov väzenia 04 - Modified: 2024-04-22 14:45:46 - Feat.: - Title: Britská polícia obvinila dvoch mužov zo špionáže pre Čínu. Súd ich čaká už dnes 05 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 10:25