Hodnota majetku: 147 miliardy dolárov. Národnosť: americká. Zdroj bohatstva: Spoločnosť Amazon, ktorá prevádzkuje internetový obchod Amazon.com.Reuters
StoryEditor

Najbohatších 26 ľudí sveta vlastní rovnaké množstvo majetku ako polovica populácie. Denne bohatli o dve miliardy

22.01.2019, 10:07
Za posledných desať rokov od konca ekonomickej krízy sa počet miliardárov takmer zdvojnásobil.

Bohatí bohatnú a chudobní sú ešte viac chudobnejší. Tým by sa v skratke dala popísať výročná správa poprednej svetovej neziskovej organizácie Oxfam zameranej na rozvrstvenie bohatstva v spoločnosti.

Alarmujúcou správou však je, že uplynulý rok sa rozdiel medzi chudobnými a bohatými niekoľkonásobne zväčšil.

V súčasnosti tak najbohatších 26 ľudí na svete vlastní rovnaké množstvo majetku ako 3,8 miliardy ľudí - teda chudobnejšia polovica celej ľudskej populácie. V roku 2017 to pritom bolo 43 najbohatších a v roku 2016 dokonca 61.

Výročná správa Oxfamu, ktorá sa stala jednou z diskutovaných záležitostí na Svetovom ekonomickom fóre v Davose, tvrdí, že minulý rok opäť potvrdil zabehnutý trend posledného desaťročia.

Nový miliardár každý druhý deň

Za posledných desať rokov od konca ekonomickej krízy sa počet miliardárov takmer zdvojnásobil. Medzi rokmi 2017 a 2018 sa potom nový miliardár zrodil každý druhý deň.

Bohatstvo 2200 dolárových miliardárov sa za rok 2018 rozrástlo o 900 miliárd dolárov, inak povedané o približne dve miliardy eur denne. V porovnaní s rokom 2017 potom správa upozorňuje, že najbohatšia časť populácie zbohatla o 12 percent, zatiaľ čo najchudobnejšia polovica sveta schudobnela o 11 percent.

V súčasnosti tak najbohatší muž planéty majiteľ Amazonu Jeff Bezos vlastní majetok v hodnote 140 miliárd dolárov. Len jedno percento jeho majetku sa rovná ročnému rozpočtu na zdravotníctvo celej Etiópie, v ktorej žije 105 miliónov ľudí.

Zaujímavé tiež je, že napríklad v Británii platí po započítaní DPH vyššie dane najchudobnejších 10 percent obyvateľstva (49 percent z príjmu) než najbohatších 10 percent britskej populácie. Tá platí len 34 percent, tvrdí denník The Guardian.

"Chudobní trpia dvojnásobne - nemajú prístup k základným službám a zároveň platia vyššie dane," povedala výkonná riaditeľka Oxfamu Winnie Byanyimová.

Podľa jej organizácie sa v uplynulých desaťročiach znižovali dane bohatým a korporáciám. A keď vlády nevyberajú dane od bohatých, prevedú daňové bremeno na chudobných, napríklad prostredníctvom dane z pridanej hodnoty, vysvetlila Byanyimová. Minulý rok však bol tiež rokom úspechov.

Rok úspechov

"Jedným z najväčších úspechov posledného štvrť storočia bol rozhodne masívny pokles počtu ľudí, ktorí žijú v extrémnej chudobe. Obrie nerovnosti v spoločnosti však ohrozuje ďalší posun v tejto oblasti," uviedol pre médiá riaditeľ Oxfamu Matthew Spencer.

"Spôsob, akým sú naše ekonomiky usporiadané, spôsobuje, že bohatstvo je neférovo koncentrované medzi pár privilegovaných, zatiaľ čo milióny ľudí sotva prežívajú. Nikto by nemal byť odsúdený na smrť len preto, že sa narodil chudobný," dodal Spencer.

Oxfam preto volá po väčších investíciách do verejného zdravotníctva a po silnejšom a efektívnejšom zdaňovaní veľkých firiem a bohatých. Navrhuje tiež, že by mala byť zavedená miliardárska daň.

Celosvetovo sú sociálnou nerovnosťou obzvlášť ohrozené ženy. V globálnom priemere vlani vlastnili muži o 50 percent viac ako ženy. Tie majú často tiež kvôli obhajovaným neplateným činnostiam typu starostlivosti o deti a starších ľudí menej času sa politicky angažovať, čo pomáha súčasný hospodársky systém vytvorený mužmi a pre mužov udržiavať, vyvodzuje Oxfam.

01 - Modified: 2024-03-23 11:00:00 - Feat.: - Title: Bývalá manželka majiteľa Amazonu rozdáva peniaze. Neziskovkám darovala stovky miliónov, mohla by inšpirovať aj slovenskú vládu 02 - Modified: 2024-03-05 07:58:01 - Feat.: - Title: Musk už nie je najbohatší človek na svete, vystriedal ho Bezos 03 - Modified: 2024-02-21 11:37:26 - Feat.: - Title: Tretí najbohatší muž sveta predal miliardové akcie. Prilepšil si aj presťahovaním do Miami 04 - Modified: 2024-02-19 07:05:56 - Feat.: - Title: Bezos predal akcie Amazonu a odišiel na Floridu. Gigantu sa darí, dvíha platy aj pre tisíce Slovákov 05 - Modified: 2024-02-10 17:00:00 - Feat.: - Title: Miliardár Jeff Bezos predal akcie Amazonu za viac ako dve miliardy dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:09