Reuters
StoryEditor

Trump ustúpil demokratom. Dočasne obnovil financovanie vlády

25.01.2019, 18:18
Autor:
ČTKČTK
Prezident očakáva, že bude nasledovať debata o múre na hranici s Mexikom.

Americký prezident Donald Trump dnes oznámil uvoľnenie financií pre vládne úrady na dobu troch týždňov.

V prejave z Bieleho domu vyhlásil, že chce umožniť vyplatenie zadržiavaných miezd a zabezpečiť normálny chod úradov vážne narušených rozpočtovou krízou.

Prezident očakáva, že bude nasledovať debata o múre na hranici s Mexikom, ktorú voličom sľúbil pred svojím nástupom do Bieleho domu.V opačnom prípade vraj siahne k "mimoriadnym krokom".

Ústupok demokratom

Dočasným uvoľnením vládnych financií prezident de facto ustúpil opozičným demokratom, ktorí diskusiu o posilnení ochrany hraníc podmieňovali otvorením vládnych účtov najmenej do 8. februára.

Trump, rovnako ako vedenie republikánov v Kongrese, taký variant doteraz odmietal. Navrhoval opačný postup, teda najprv schválenie peňazí na stavbu hraničného múru, a potom obnovenie finančných tokov.

Trump dnes pohrozil, že ak do 15. februára nebude na stole dohoda o hraničnom múre alebo oceľovom plote, využije svoje právomoci k mimoriadnym opatreniam, teda pravdepodobne k vyhláseniu núdzového stavu. Ten by mu umožňoval čerpať financie z vládnych fondov bez súhlasu Kongresu.

Úrady dostanú peniaze

Z Trumpovho rozhodnutia vyplýva, že vládne úrady by v najbližších dňoch mali dostať zadržiavané peniaze zo štátnej pokladnice a mali by obnoviť riadny chod doteraz ochromený krízou.

Ďalší postup je podľa agentúry AP predmetom rokovaní demokratických a republikánskych poslancov, ktoré začalo už vo štvrtok večer.

Budú hľadať kompromis

Veľkú väčšinu dnešného prejavu Trump venoval obhajobe svojho návrhu na posilnenie hranice s Mexikom. Dúfa, že akékoľvek budúce riešenie bude obsahovať rozhodnutie o stavbe "hraničného múru, bariéry alebo plota, nazvite to, ako chcete".

Múry po celom svete podľa prezidenta "fungujú na 99,9 percenta, kamkoľvek sa pozriete". Naznačil však, že je prístupný návrhom demokratov, ktorí namiesto "stredovekej" murovanej bariéry navrhujú "chytrý múr" využívajúce drony, čidlá, senzory a elektronické zariadenia.

Rozpočtový pat, ktorý sa už v novodobej histórii USA niekoľkokrát opakoval, bude pravdepodobne zastavený po rekordných 35 dňoch.

Podľa denníka The Washington Post bol hlavným popudom k ústupkom Bieleho domu alarmujúci stav na amerických letiskách, ktoré dnes hlásili výpadky, zdržanie príletov aj odletov a dlhé odbavovacie rady.

O zákone, ktorý by dočasné financovanie vlády do 15. februára stanovil, by Kongres podľa neoficiálnych informácií mohol hlasovať ešte dnes.

Demokrati podľa denníka The Washington Post pre zákon vraj zdvihnú ruku pod podmienkou, že bude "čistý", teda bez Trumpom požadovanej sumy 5,7 miliardy dolárov na stavbu hraničného múru.

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:27