Nicolás MaduroReuters
StoryEditor

Zlato nedostane. Američania odstrihli venezuelského prezidenta od zásob

29.01.2019, 15:02
Autor:
mtmmtm
Hlboká ekonomická kríza, s ktorej Venezuela čelí, prinútila tamojšiu vládu siahnuť po rezervách, ktoré krajiny držia v zahraničí.

Britská centrálna banka odoprela venezuelskému prezidentovi Nicolasovi Madurovi prístup k zahraničným rezervám jeho krajiny. Madurovi nevydala zlato v hodnote 1,2 miliardy dolárov, informovala agentúra Bloomberg. Podľa jej zdrojov tak banka urobila na žiadosť Američanov, ktorí sa usilujú o odstrihnutie venezuelského režimu od jeho zámorského majetku.

Hlboká ekonomická kríza, s ktorej Venezuela čelí, prinútila tamojšiu vládu siahnuť po rezervách, ktoré krajiny držia v zahraničí. Majetok juhoamerickej krajiny v podobe zlata spravuje aj britská centrálna banka. Teraz však venezuelskému režimu prezidenta Madura odmietla prístup k týmto zdrojom a nevydala mu zlato v hodnote 1,2 miliardy dolárov, uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zainteresovaných ľudí.

Za odstrihnutie lobovali Američania

Rozhodnutie britskej centrálnej banky prišlo po tom, čo americký minister zahraničia Mike Pompeo a bezpečnostný poradca prezidenta Trumpa John Bolton lobovali u svojich britských náprotivkov za to, aby im pomohli odstrihnúť venezuelský režim od jeho zahraničného majetku, povedal agentúre jeden z ich nemenovaných zdrojov.

Medzinárodný tlak na Madurov režim vygradoval minulý týždeň počas protivládnych protestov, ktoré si vyžiadali 16 mŕtvych. Na demonštrácii v Caracase sa prezidentom Venezuely vyhlásil predseda tamojšieho parlamentu Juan Guaidó. Využil tak ústavnú možnosť určiť v záujme národa prezidentom šéfa parlamentu, pokiaľ je v najvyššej funkcii nebezpečný "uzurpátor".

Briti na strane spojencov

Spojené štáty, ktoré Madurov režim dlhodobo kritizujú, Guaidóa obratom uznali ako legitímnu venezuelskú hlavu štátu. Mnohé spojenecké krajiny príklad USA nasledovali. Veľká Británia spoločne s ďalšími európskymi krajinami vyžaduje, aby Venezuela urýchlene zorganizovala predčasné prezidentské voľby. Ak sa tak nestane počas tohto týždňa, tiež Británia uzná Guaidóa prezidentom.

Potom by šanca na to, že Maduro vytiahne z britskej centrálnej banky venezuelskej zlato najskôr klesla na minimum. Sám Guaidó britské úrady požiadal, aby Madurovi žiadny majetok nevydávali.

"Prostriedky by boli využité nezákonne a kleptokratickým režimom Nicolasa Madura k represii a brutalizácii venezuelského ľudu," citovala z jeho listu agentúra Reuters.

USA smerujú venezuelské rezervy ku Guaidóovi

Získať zlato z britskej centrálnej banky Bank of England je už niekoľko týždňov prioritou Madurovho režimu. Vlani v decembri kvôli tomu išla do Londýna delegácia vedená guvernérom venezuelskej centrálnej banky, uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na svoje zdroje.

Suma 1,2 miliardy dolárov predstavuje relatívne vysoký podiel venezuelských zahraničných rezerv, ktoré sú dohromady vo výške osem miliárd dolárov. Spojené štáty momentálne usilujú o to, aby tieto rezervy dostal pod kontrolu Guaidó, čo by posilnilo jeho šancu prevziať kontrolu nad venezuelskou vládou.

"Prezident Trump uznal Juana Guaidóa dočasným prezidentom Venezuely," uviedlo americké ministerstvo financií vo vyhlásení na svojich stránkach. Predstavitelia ministerstva dodali, že "Spojené štáty využijú svoje ekonomické a diplomatické nástroje tak, aby zabezpečili, že komerčné transakcie venezuelskej vlády, vrátane tých, ktoré sa týkajú štátnych podnikov a medzinárodných rezerv, zodpovedajú tomuto uznaniu".

Zlato je pre Venezuelu dôležitou strategickou surovinou. Madurov predchodca Hugo Chávez nechal značnú časť ropného bohatstva svojej krajiny premeniť na zlato kvôli svojmu odporu k americkému doláru. Počas postupného prepadania sa do ekonomickej krízy však Madurpv režim začal tieto rezervy postupne rozpredávať.

01 - Modified: 2024-04-24 05:37:03 - Feat.: - Title: Venezuelský prezident oznámil návrat úradu OSN pre ľudské práva 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Horúčka je späť. Prečo je zlato také atraktívne a jeho cena rastie do nebies 03 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 04 - Modified: 2024-04-21 08:00:00 - Feat.: - Title: Osamelá hora z Hobita skutočne existuje. Najvyššia sopka Antarktídy doslova chrlí zlato, denne ho vypľuje za tisíce eur 05 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 00:39