MF SR
StoryEditor

Budúcnosťou automobilového priemyslu sú nulové emisie

29.01.2019, 09:58
Autor:
TASRTASR
Rezort financií zdôraznil, že v automobilovom priemysle prebieha revolúcia spôsobená zrýchľujúcou sa robotizáciou výroby.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) sa počas pracovnej cesty v Južnej Kórei stretol s vrcholnými predstaviteľmi spoločnosti Hyundai Motor Group, materská firma Kia Motors Corporation, vo vývojovom centre Namyang. Hlavnou témou diskusií bolo strategické smerovanie automobilky v oblasti výroby áut s nulovými emisiami a zapojenie Slovenska do celkovej stratégie.

Zhodli sa na potrebe zintenzívnenia spolupráce v oblasti vedy a výskumu, mobility aj samotnej digitalizácie výroby.

"Náš záujem sústrediť sa na vyššiu pridanú hodnotu je prirodzeným krokom. Z pohľadu dlhodobej udržateľnosti našej ekonomiky je logické podporovať aktivity smerujúce do inovácií a výskumu moderných technológií, ktoré radikálne menia automobilový priemysel. Keď sa bude dariť našim automobilkám, bude sa aj nám," skonštatoval po stretnutí Kažimír.

Obe strany označili za potrebné skvalitňovanie existujúcej a budovanie novej infraštruktúry, investície do vedy a výskumu, užšiu spoluprácu so školami či start-up komunitou sústrediacou sa práve na inovácie v automobilovom priemysle.

Rezort financií zdôraznil, že v automobilovom priemysle prebieha revolúcia spôsobená zrýchľujúcou sa robotizáciou výroby. S tým podľa ministerstva súvisí rast dopytu po autách na alternatívny pohon, ale aj zmena správania koncových užívateľov. Tá je podľa rezortu financií viditeľná v rastúcom záujme o car-sharing či car-pooling, čo vytvára tlak na automobilky, aby tieto trendy zohľadnili vo svojich plánoch. Slovensko-kórejský dialóg na túto tému by mal pokračovať aj v najbližších mesiacoch.

Kia Motors Corp., ktorá má v súčasnosti svoje vývojárske a dizajnové centrá v Južnej Kórei, Spojených štátoch amerických, Japonsku a v nemeckom Frankfurte, ročne vynakladá šesť percent svojho obratu práve na výskum a vývoj. Slovensko tu podľa MF SR vidí potenciál v rozvoji talentu v oblasti produktového dizajnu.

01 - Modified: 2022-03-30 12:01:29 - Feat.: - Title: Kažimír: Inflácia prekročí 10 percent, dramatický vývoj vojny by zastavil ekonomický rast 02 - Modified: 2022-03-30 12:01:52 - Feat.: - Title: Kažimír: Inflácia prekročí 10 percent, dramatický vývoj vojny by zastavil ekonomický rast 03 - Modified: 2022-03-11 10:37:18 - Feat.: - Title: Kažimír: Riziko vyššej inflácie na dlhší čas sa zvýšilo, ECB reaguje 04 - Modified: 2022-02-18 17:23:28 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: S Matovičom máme pracovný vzťah. Zmrazenie cien považujem za náš spoločný úspech 05 - Modified: 2022-02-16 14:40:03 - Feat.: - Title: Strata aj posledných zvyškov Sulíkovho zdravého rozumu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 10:34