Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
30.01.2019, 11:15

Reportáž s nimi neotriasla, mašinéria porážok chorých kráv v Poľsku pokračuje ďalej

Podľa poľského denníka sú zisky bitúnkov z nákupu tohto mäsa príliš vysoké na to, aby sa báli postihu, ktorý im hrozí.

Reportáž s nimi neotriasla, mašinéria porážok chorých kráv v Poľsku pokračuje ďalej
Zdroj: TASR

Biznis s porážkou chorých kráv a predajom rizikového mäsa v Poľsku pokračuje ďalej, uvádza poľský denník Natemat.pl. Bitúnky v susednej krajine majú záujem o choré kravy aj po reportáži, ktorá ukázala otrasnú prax menšieho podniku na východe krajiny.

Reportér, ktorý sa vydával za chovateľa dobytka, oslovil šesť firiem, ktoré sa zaoberajú porážkami kráv. Ponúkol im ku kúpe choré kravy, ktorých sa chcel údajne veľmi rýchlo a lacno zbaviť.

Reakcia firiem bola podobná. Všetky firmy prejavili o kravy neskrývaný záujem, nikto sa nezľakol a nevyžadoval mlčanlivosť, upozornil denník Právo. Naopak oslovené firmy odkázali, že rýchlo prídu a iste sa dohodnú na cene.

Podľa poľského denníka sú zisky bitúnkov z nákupu tohto mäsa príliš vysoké na to, aby sa báli postihu, ktorý im hrozí. Denník sa domnieva, že toto mäso, opatrené pečiatkou o nezávadnosti, sa mohlo dostať do zahraničia.

​Podľa zistení HN sa bitúnky, ktoré boli aj po odhalení škandálu ochotné vykupovať choré kravy, nachádzali vo viacerých poľských vojvodstvách: Mazovské, Veľkopoľské, Lubelské, Malopoľské a Podkarpatské. Posledné dve menované bezprostredne susedia so Slovenskom.

V prípade šokujúcej reportáže bitúnkov z Mazovského vojvodstva, ktorú odvysielala televízia TVN24, poľská veterinárna správa v utorok českému ministerstvu poľnohospodárstva odkázala, že mäso sa do ČR nedostalo. Českej strane však uistenie nestačí, žiada záruky, že sa rizikové mäso nemôže dostať do ČR aj z iných bitúnkov v krajine. Kvôli tomu bude český minister poľnohospodárstva Miroslav Toman v stredu rokovať s poľskou veľvyslankyňou.

​Reportáž poľskej televízie v minulých rokoch vyvolala znepokojenie v Európe. Šokujúcu prax bitúnkov opísal reportér, ktorý sa nechal zamestnať ako mäsiar. Dodávky privážali v noci na porážku choré kravy. Podľa reportáže ich len počas prvých dvoch nocí bolo tridsať, ale len tri z nich boli schopné chodiť. Ostatné ťahali zamestnanci bitúnkov po zemi na lane.

Pri samotnej porážke nebol veterinár, ktorý podľa zákona musí byť prítomný a rozhoduje pečiatkou o nezávadnosti mäsa. Mäsiari mali za úlohu z mŕtvych kusov odrezávať zhnité kusy alebo mäso, ktoré bolo nepožívateľné kvôli preležaninám.

"Som šokovaný, nedokázal som si predstaviť, že je niečo také v Poľsku možné," komentoval reportáž Roman Kołacz, profesor z Vroclavskej univerzity a odborník na welfare zvierat.

Čierny obchod s chorými kravami je pre prevádzkovateľov bitúnkov vysoko lukratívny. Za zdravú kravu platí okolo 2500 zlotých (583 eur), ale chorá ich stojí len zlomok, medzi 400 a 500 zlotými.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.