BrexitReuters
StoryEditor

Európska komisia predložila ďalší súbor núdzových opatrení. Chystá sa na tvrdý brexit

30.01.2019, 12:10
Autor:
ČTKČTK
Podľa prvého podpredsedu komisie Fransa Timmermansa je dnešná sada jednostranných opatrení konečným súborom krokov, ktoré EK pre prípad brexitu bez dohody pripravila.

Európska komisia dnes predložila členským krajinám EÚ ďalší súbor núdzových opatrení, ktorými sa EÚ chystá na možný odchod Británie zo spoločenstva bez dohody.

Sada jednostranných opatrení sa týka napríklad programu výmeny študentov Erasmus +, pravidiel koordinácie sociálneho zabezpečenia, ale aj tohtoročného únijného rozpočtu.

Komisia pritom predpokladá, že Londýn aj pri brexitu bez dohody dodrží po 29. marci, kedy má Británia odísť, záväzky plynúce z rozpočtu na rok 2019 a akceptuje potrebné kontroly a audity. Únia bude - na základe dnešného návrhu - aj po odchode bez dohody schopná splniť svoje vlastné záväzky a v plnej výške poskytovať platby a príspevky príjemcom v Británii.

Podľa prvého podpredsedu komisie Fransa Timmermansa je dnešná sada jednostranných opatrení konečným súborom krokov, ktoré EK pre prípad brexitu bez dohody pripravila.

"Dnešné návrhy zabezpečia, že v prípade scenára bez dohody budú môcť mladí ľudia z EÚ a Británie, ktorí sa zúčastňujú na programe Erasmus +, dokončiť svoje pobyty bez prerušenia," vysvetlil Timmermans. Podľa údajov komisie by k 30. marcu malo byť v Británii v rámci programu asi 30 tisíc ľudí, naopak približne 7000 britských občanov je jeho súčasťou v niektorej z 27 ostatných krajín únie.

Ďalším dnešným návrhom chce komisia zabezpečiť, aby boli tiež v prípade scenára bez dohody zachované nároky tých osôb, ktoré pred brexitom využili svoje právo na voľný pohyb a vznikli im určité nároky na základe doby poistenia alebo zamestnania, vrátane samostatne zárobkovej činnosti alebo pobytu v Británii pred jej vystúpením. Ide napríklad o započítavanie práce v Británii do nároku na dôchodok v iných krajinách únie a podobne.

Navrhované nariadenie zabezpečuje, aby členské štáty naďalej uplatňovali hlavné zásady koordinácie sociálneho zabezpečenia EÚ, najmä zásady rovnosti zaobchádzania, zhodného nakladanie s dávkami a sčítania dôb poistenia.

Návrh podľa EK nijako neopakuje veci, dohovorené v dohode o britskom vystúpení z EÚ, ktorú tento mesiac neschválil britský parlament. Komisia zároveň upozornila na potrebu, aby členské krajiny únie a europarlament predložené návrhy potvrdili čo najrýchlejšie tak, aby mohli platiť od 30. marca, kedy už Británia nemá byť členom spoločenstva.

01 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 02 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 03 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Vízia Draghiho a Lettu 04 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 05 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:43