Boeing
StoryEditor

Boeing má za sebou rekordný rok a veľké plány siahajúce až do neba

30.01.2019, 23:00
Spoločnosť Boeing minulý rok prvýkrát utŕžila viac ako 100 miliárd dolárov.

Americký výrobca lietadiel Boeing vyrobil podľa odhadov až polovicu lietadiel svetovej flotily komerčných letov.

Napriek jednému z najnepriaznivejších rokov, kedy čelil vyšetrovaniu pre pád úplne nového lietadla do Javskeho mora, meškaniu dodávok, ale aj stratám najväčších klientov. Boeing zaznamenal najväčší zárobok v histórii a po prvý raz vo svojej 102 ročnej histórii prekonali jeho tržby magickú hranicu 100 miliárd dolárov.

Sínusoidný záver roka

Štvrtý štvrťrok prekonal odhady všetkých svetovo uznávaných analytikov a ani jeden sa neodvážil predikovať rekordný zisk. Čistý zisk v štvrtom štvrťroku vzrástol o tri percentá na 3,42 miliardy dolárov.

Očistený zisk potom dosiahol 5,48 dolára na akciu a prekonal odhady analytikov v ankete Zack Investment Research, ktorí čakali zisk 4,52 dolára na akciu. Príjmy stúpli o 14,4 percenta na 28,34 miliardy dolárov.

Za celý rok firma zvýšila príjmy o osem percent na 101,1 miliardy dolárov a prvýkrát vo svojej 102 ročnej histórii tržby prekonali hranicu 100 miliárd dolárov. Čistý zisk vzrástol o 24 percent na 10,5 miliardy dolárov. „Nie je to prekvapivé,” hovorí pre HN odborník na letectvo zo Žilinskej univerzity Antonín Kazda. „Spoločnosť ťaží z veľmi priaznivých objednávok,” potvrdzuje Kazda.

Do neba siahajúce ambície

Firma Boeing tiež v oficiálnom vyhlásení zlepšila výhľad zisku na rok 2019. „Boeing si môže dovoliť byť optimistický. Najbližších päť rokov ho budú ťahať jeho rekordne veľké zákazky z roku 2014, kedy dominoval v počte objednávok,” hovori pre HN letecký odborník Alexander Droczky.

Ten sa však obáva, čo spôsobí firme posledný „nešťastný rok”. Upozorňuje na fakt, že jeden z najväčších zákazníkov, letecká spoločnosť Lion Air, spochybnil ďalšiu spoluprácu s výrobcom.

V médiách sa minulý rok špekulovalo o viacerých stratách. Spôsobil to najmä rozruch okolo podozreniu zlyhávania AOA systému. „Boeing je veľká spoločnosť, ktorá na takýto problém dokáže dostatočne zareagovať,” upozorňuje Kazda. Ten si nemysli, že je to pre firmubaz taký problém. Hovorí o tom, že firma vyrába veľmi kvalitné lietadla a aj preto je líder trhu. Tiež ju obľubujú low coastové letecké spoločnosti.

Boeing však v poslednom štvrťroku dodal zákazníkom 238 komerčných lietadiel, to je o 14 percent viac ako v rovnakom období predvlani. Za celý rok odbyt vzrástol o šesť percent na 806 lietadiel. V tomto roku firma odhaduje, že zákazníkom dodá 895 až 905 lietadiel.

Fanúšik z Bieleho domu

K zvýšeniu prognózy prispel zlepšený výhľad komerčné a vojenskej divízie aj divízia služieb. Spoločnosť od nastúpu do funkcie podporil viac krát americký prezident Donald Trump. Dokonca sám minulý rok odklepol objednávku vládnych špeciálov letky Air Force One. Bolo to tesne potom ako Boeing potvrdil vo vyhlásení zasadné problémy s dodávkami na konštrukciu motorov.

Pritom tesne po svojom nástupe pritom objednávku odmietal s tým, že je „príliš drahá”. Nakoniec zaplatil viac, než bola pôvodna kritizovaná suma. Celkovo za ne zaplatí americká vláda až 3,9 miliardy dolárov. Nové lietadlá majú byť dodané do roku 2024.

Na otázky prečo nakoniec zaplatil viac, odpovedal len, že je podstatné podporovať americké firmy a kontroverznou vetou: „Budú to tie najlepšie lietadla na svete,” vysvetlil Trump predraženie ešte v auguste minulého roku. Trump Boeing presadzuje aj pri vojenských objednávkach. Za čo je často kritizovaný domácimi odborníkmi.

Bez konkurencie

Podobne smelé ciele nemá ani najväčší konkurent Boeingu - európsky výrobca lietadiel Airbus. Ten síce svoju predikciu zatiaľ nezverejnil, ale zvýšiť rekordnú produkciu o sto kusov je podľa odborníkov bezkonkurenčné a niektorí vyjadrujú pochybnosti. „Neviem si predstaviť, ako presne chcú skonštruovať za rok taký veľký počet objednávok,” upozorňuje Droczky.

Naráža tým na fakt, že Boeing je známy tým, že ako jedna z mála firiem, ktorá nemá žiadne sklady. Všetko montuje priamo v halách. Podľa odborníka má síce jeden z najlepších konštrukčných systémov, ale zároveň hovorí, že na zvýšený počet objednávok potrebuje viac priestoru a viac ľudí. Informácie o navýšení kapacít však podľa neho nie sú známe.

Na rok 2019 zvýšil Boeing odhad očisteného zisku na akciu na 19,9 až 20,1 dolára z predchádzajúcich 14,9 až 15,1 dolára na akciu. Príjmy odhaduje až v rozpätí 109,5 miliardy dolárov až 111,5 miliardy dolárov namiesto pôvodne očakávaných 98 miliárd až 100 miliárd dolárov.

Líder v luxusných lietadlách

Podľa odhadov odborníkov až 80 percent sukromných lietadiel pochádza z Chicaga, kde Boeing konštruuje lietadlá. Zaujímavosťou je, že minulý týždeň na summite v Davose pristálo 1504. Podľa informácií The Independent až 1460 bolo od amerického výrobcu. V rámci nadštandardných lietadiel je stále Boeing jednoznačný líder.

Priaznivé údaje poslali akcie firmy hore asi o päť percent. V tomto roku už akcie Boeing posilnili zhruba o 13 percent. V minulom roku mala na výkon akcií negatívny vplyv aj obchodná vojna medzi USA a Čínou.

Okrem úspechov vo vojenskom letectve a jeho vývoju. Minulý týždeň Boeing úspešne testoval svoje prvé automnómne lietajúce taxi. Vo vývoji súperi so spoločnosťou Uber, ale aj slovenským AeroMobilom.

01 - Modified: 2024-04-10 10:28:28 - Feat.: - Title: USA preverujú tvrdenia o chybách na boeingoch, Senát naplánoval vypočúvanie 02 - Modified: 2024-04-09 18:11:14 - Feat.: - Title: Boeing v prvom štvrťroku výrazne obmedzil produkciu. Dodal len 66 strojov 03 - Modified: 2024-04-04 21:04:09 - Feat.: - Title: Boeing vyplatil spoločnosti Alaska Air odškodné 160 miliónov dolárov 04 - Modified: 2024-03-25 14:42:17 - Feat.: - Title: Boeing oznámil veľké zmeny vo vedení. Končí aj šéf spoločnosti 05 - Modified: 2024-03-16 07:33:34 - Feat.: - Title: Boeing pristál v Oregone bez časti vonkajšieho plášťa. Je možné, že oň prišiel počas letu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 18:16