StoryEditor

Poľské orgány si neplnia povinnosti, kritizuje Matečná. Ide o náhodný incident, znie z Varšavy

31.01.2019, 10:21
Autor:
chochoČTKČTK
Predseda poľského zväzu chovateľov dobytka navrhuje, aby na bitúnkoch boli inštalované kamery.

Poľský minister poľnohospodárstva Krzysztof Ardanowski považuje najnovší prípad zabitia chorých kráv a obchodovania s ich mäsom za "náhodný incident", ktorý však kazí povesť poľských potravín. Povedal to v stredu v poľskom rozhlase. Podľa televízie TVN24, ktorá na prax na jednom poľských bitúnku upozornila, ale nejde o prvý takýto prípad a o mäso chorých kráv je záujem.

Poľsko podľa dnešného vyhlásenia hlavného veterinára Pawla Niemczuka vyviezlo 2700 kilogramov podozrivého hovädzieho do desiatich krajín EÚ, medzi ktorými je aj Slovensko, informovala agentúra Reuters.

"Máme problém, pretože ide o náhodný prípad, ktorý však nepochybne kazí povesť poľských potravín," povedal Ardanowski. Varoval, že ak by sa v Poľsku objavili ďalšie podobné prípady, musia všetci, ktorí sú do obchodu s mäsom chorých zvierat zapletení, počítať s "dramatickými následkami". Tie sa musia týkať nielen majiteľov a zamestnancov bitúnkov, ale aj chovateľov kráv, "ktorí sa umierajúce zvieratá snažia niekam umiestniť".

Slovenská ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná má opačný názor ako Ardanowski. "Je to nehoráznosť, že zodpovedné poľské orgány si neplnia povinnosti, ktoré im vyplývajú zo zákona a z európskej legislatívy," vyhlásila. 

Dialo sa to aj v minulosti

Na začiatku súčasnej aféry s poľským hovädzím stála reportáž spravodajskej televízie TVN24, ktorej reportér sa nechal zamestnať na bitúnku v Mazovskom vojvodstve na severovýchode krajiny a podieľal sa na porážkach zjavne chorých kusov dobytka, ktoré privážali nákladné autá takmer výhradne večer za tmy. Viditeľne pokazené časti mäsa sa potom odrezávali a vyhadzovali. Počas noci podľa reportéra na bitúnkoch spracovali okolo 15 kusov chorého dobytka.

O také mäso je napriek tomu medzi majiteľmi bitúnkov záujem, pretože zdravú kravu predávajú chovatelia za 2500 zlotých (vyše 580 eur), zatiaľ čo chorý kus stojí približne pätinu tejto sumy. Priemerne veľký podnik spracúvajúci mäso podľa televízie zarobí na zdravých kravách 350-tisíc zlotých (vyše 80-tisíc eur) ročne, zatiaľ čo na chorých môže mať čistý zisk až 2,5 milióna zlotých.

Podľa TVN24 sa podobné prípady diali aj v minulosti - napríklad vlani v januári polícia v regióne Podlesie na severovýchode Poľska náhodne objavila bitúnok, kde porážali choré zvieratá. Prokurátor, ktorý prípad vyšetroval, uviedol, že mäso z tohto podniku "sa dostalo na územie celého štátu i do zahraničia". Jeho majitelia boli prepustení na slobodu na kauciu a ich bitúnok naďalej funguje.

Kamery na bitúnkoch

Najnovší prípad vyšetruje prokuratúra v Ostroleke. Bitúnok, kde bol chorý dobytok porážaný, úrady nariadili zatvoriť a mäso, ku ktorému chýbali náležité veterinárne osvedčenia, bolo stiahnuté z trhu. Poľská veterinárna správa začala kontroly na bitúnkoch.

Hlavný poľský veterinár Niemczuk dnes uviedol, že mäso z chorých kráv bolo vyvezené do Rumunska, Švédska, Maďarska, Estónska, Fínska, Francúzska, Španielska, Litvy, Portugalska a na Slovensko. V Poľsku sa dostalo na viac ako dvadsať miest.

Eurokomisár pre zdravotnícku problematiku Vytenis Andriukaitis, do pôsobnosti ktorého spadá aj bezpečnosť potravín, vyzval poľské úrady, aby pri vyšetrovaní tohto prípadu postupovali čo najrýchlejšie. Chce, aby podnikli "všetky potrebné opatrenia v súlade s európskou legislatívou, vrátane efektívnych, rýchlych a odstrašujúcich trestov pre páchateľov takýchto činov, ktoré môžu znamenať ohrozenie verejného zdravia a ktoré predstavujú neprijateľné zaobchádzanie so zvieratami".

Predseda poľského zväzu chovateľov dobytka Jacek Zarzeczki podľa portálu Gazeta Pomorska navrhuje, aby na bitúnkoch boli inštalované kamery, ktoré by 24 hodín denne monitorovali, čo sa tam deje.

V Poľsku sa ročne vyprodukuje okolo 560-tisíc ton hovädzieho, pričom 80 až 85 percent mäsa sa vyváža.

01 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici 02 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-22 13:53:55 - Feat.: - Title: Sunak a Stoltenberg navštívia v utorok Poľsko, ohlásil Tusk. Stretnú sa s britskými vojakmi 05 - Modified: 2024-04-22 11:28:01 - Feat.: - Title: Ak budú v Poľsku jadrové zbrane, Rusko prijme všetky potrebné opatrenia, vyhlásil Putinov hovorca
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:10