TASR/Csaba Krizsan
StoryEditor

Úspešný štrajk v maďarskom Audi desí ľudí z nemeckého priemyslu

01.02.2019, 12:21
Autor:
ČTKČTK
Maďarská ekonomika sa v súčasnosti bez zahraničných automobiliek nezaobíde.

Úspech štrajku za vyššie mzdy v maďarskom závode Audi podčiarkol závislosť nemeckého automobilového priemyslu na pracovnej sile zo strednej Európy, píše na svojom webe denník Financial Times (FT).

Automobilka Audi stále vyhodnocuje, koľko ju v stredu ukončenie niekoľkotýždňovej prerušenej výroby zo strany členov odborov stálo.

Štrajk v Audi Hungaria, ktorý sa skončil dohodou s vedením:

A maďarský protest vyvolal vrásky aj na čele ostatných kapitánov nemeckého priemyslu, ktorí sa na lacnú a pomerne kvalifikovanú pracovnú silu v blízkych krajinách strednej Európy doteraz samozrejme spoliehali.

Úspešný štrajk

Až 13 tisíc zamestnancov továrne dcérskej firmy nemeckého Volkswagenu v Györi si vyrokovalo 18 percentné navýšenie miezd a odbormi organizovaný štrajk narušil aj výrobu doma v Nemecku.

Úspešný štrajk v krajine, kde odbory hrajú len zanedbateľnú úlohu, by podľa pozorovateľov mohol povzbudiť aj pracovníkov z iných sektorov. Generálny štrajk už ohlásili na 14. marca odbory, ktoré zastupujú zamestnancov maďarskej verejnej sféry.

"Fakt, že (členovia odborov) mali so svojimi požiadavkami úspech a dostali takmer všetko, čo chceli, ukazuje, ako sú nemecké automobilky závislé na svojich dodávateľských reťazcoch v strednej a východnej Európe," povedal denníku Milan Nič z Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

Situácia nemeckých výrobcov áut pritom nie je jednoduchá. Zápasia sa s tlakom politikov a verejnosti na odklon od výroby zameranej na naftou poháňané vozidlá smerom k elektromobilom. Dieselové autá čelia v Európe rastúcim výčitkám za ich úlohu v znečisťovaní ovzdušia.

Závislosť nemeckých výrobcov a pracovníkov zo strednej Európy je pritom vzájomná, pokračuje denník. Továreň Audi v Maďarsku sa na vývoze tejto krajiny podieľa deviatimi percentami a zodpovedá za približne 1,4 percenta maďarského hrubého domáceho produktu (HDP). Maďarská ekonomika sa v súčasnosti bez zahraničných automobiliek nezaobíde. V roku 2017 vytvorili asi 30 percent maďarskej priemyselnej výroby.

Nespravodlivé rozdiely v mzdách

Ale v Maďarsku podobne ako v Poľsku, na Slovensku alebo v Českej republike ubúda pracovná sila. V treťom štvrťroku minulého roka sa podľa Eurostatu mzdy v priemysle a stavebníctve medziročne zvýšili v Maďarsku o deväť percent a v Českej republike a na Slovensku stúpli o sedem percent. A štrajk v Audi ukazuje, že budú musieť ísť hore ďalej, píše FT.

O nespravodlivé rozdiely v mzdách v rámci regiónu sa opierala aj argumentácia maďarských odborov. Tie uvádzali, že zamestnanci tovární Audi a ďalších dcérskych firiem Volkswagenu zarábajú v Poľsku o 39 percent viac, v Českej republike o 25 percent a na Slovensku o 28 percent viac.

01 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 02 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 03 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 04 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 05 - Modified: 2024-04-11 12:05:37 - Feat.: - Title: Maďarsko sprísňuje kontrolu ukrajinských dovozov, chce podporiť miestnych farmárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 18:11