Reuters
StoryEditor

Európska komisia zvažuje zákaz zariadení Huawei pre siete piatej generácie

02.02.2019, 19:11
Autor:
ČTKČTK
Operátori sa obávajú, že zákaz by mohol mať výrazne negatívny vplyv na ich aktivity.

Európska komisia kvôli bezpečnostným obavám zvažuje, že de facto zakáže používanie zariadení čínskej spoločnosti Huawei pre mobilné siete piatej generácie (5G). Agentúre Reuters to oznámili bližšie nešpecifikované zdroje.

Niektoré západné krajiny, vrátane Spojených štátov a Austrálie, už firmu Huawei z budovania mobilných sietí novej generácie vylúčili. Nemecko teraz takýto krok zvažuje, upozorňuje agentúra Reuters.

Zväz GSMA reprezentujúci záujmy mobilných operátorov podľa Reuters navrhol krízovú schôdzku, ktorá by sa možným zákazom zariadenia firmy Huawei v Európskej únii zaoberala. Operátori sa obávajú, že zákaz by mohol mať výrazne negatívny vplyv na ich aktivity.

Generálny riaditeľ GSMA Mats Granryd navrhol členom zaradiť debatu ohľadom Huawei na program nasledujúceho rokovania rady združenia, ktorá sa bude konať koncom augusta na okraji veľtrhu mobilných technológií Mobile World Congress (MWC) v Barcelone.

Pretože sa rad operátorov pri výstavbe sietí piatej generácie spolieha práve na Huawei, mohol by zákaz používania zariadení tejto čínskej firmy poškodiť snahu Európy udržať si konkurencieschopnosť v oblasti telekomunikácií, píše agentúra Reuters.

Spoločnosť Huawei čelí obavám, že čínska vláda by mohla využívať jej produkty ku špionáži. Firma však tieto obavy odmieta.

Pred používaním softvéru a hardvéru Huawei varoval v decembri aj český Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB). Na základe varovanie úradu generálne finančné riaditeľstvo vyradilo Huawei z verejnej zákazky za pol miliardy korún na vybudovanie portáli Moje dane.

Eurokomisár pre digitálny trh Andrus Ansip vyjadril v decembri obavy, že čínske technologické firmy sú nútené spolupracovať s čínskymi tajnými službami a do svojich technológií na tento účel zabudovávajú "zadné vrátka".

01 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 02 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 03 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 04 - Modified: 2024-04-15 12:40:07 - Feat.: - Title: Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti 05 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 23:57